Illusia-elokuvafestivaali kouluille 4.–8.5.2015

Lasten ja nuorten oma elokuvafestivaali Illusia järjestetään toista kertaa pääkaupunkiseudulla. Festivaali tarjoaa lapsille ja nuorille valtavirrasta poikkeavia, laadukkaita ja ajatuksia herättäviä elokuvia, joita ei ole muuten mahdollista nähdä elokuvateatterissa. Festivaali suunnataan tänä vuonna kokonaan koululaisille.
Jack ja käkikellosydän

Festivaali käynnistyy maanantaina 4.5. Orionin animaatiopäivällä, jossa nähdään sekä ylä- että alakoululaisille suunnatut animaationäytökset. Näytösten jälkeen järjestetään teatterissa animaation kokeilupajoja, joissa koululuokat pääsevät itse kokeilemaan animaation tekoa. Työpajat järjestetään yhteistyössä Helsingin opetusviraston Mediakeskuksen ja Vantaan kulttuurikeskus Vernissan kanssa.

Festivaalin ohjelmiston elokuvissa koetaan suuria tunteita ja käsitellään myös melko rankkoja, ajankohtaisia kysymyksiä.  Hollantilainen Raparperimehua (Hollanti, 2014) on lämminhenkinen ja humoristinen kuvaus uusioperheestä. Tarina kuvaa tämän päivän lapsille tuttuja tilanteita, ystävyyttä ja ensi-rakkautta.

Animaatioelokuva Jack ja käkikellosydän (Ranska, Belgia, 2013) on tarina pojasta, jolle suuret tunteet tietävät kuolemaa, koska hänellä on sydämen tilalla mekaaninen käkikello. Mielikuvituksellinen, älykäs, hauska ja traaginen rakkauselokuva on animoitu upeasti.

Pienimmille koululaisille tarjotaan näytöksiä norjalaisesta elokuvasta Lumeton joulu (Norja, 2013). Hauskasti kuvitetussa animaatiossa odotetaan joulua, mutta lumesta ei ole tietoakaan. Apua pyydetään kylän keksijältä, Akseli Pelliseltä.

Illusia tarjoaa myös kattauksen laadukkaita lyhytelokuvia. Yläkouluille suunnatussa lyhytelokuvanäytöksessä nähdään mm. Hamy Ramezanin ja Rungano Nyonin vaikuttava elokuva Kuuntele sekä Ramezanin palkittu lyhytelokuva Paratiisin avaimet. Hamy Ramezan saapuu myös itse vieraaksi näytökseen keskustelemaan elokuvistaan nuorten kanssa.

Ilmoittautuminen Orionin näytöksiin

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi. Kerro viestissä ryhmäsi koko, koulun nimi ja omat yhteystietosi. Paikkoja on rajattu määrä, näytökset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetämme vahvistuksen sähköpostilla.

Huom! Ennakkoilmoittautuminen on sitova! Lisätietoja tarvittaessa numerosta 0295 338 148.

Animaation kokeilupaja
Animaatiopäivän kokeilupajoihin mahtuu kolme luokkaa/paja. Kokeilupaja järjestetään heti näytöksen jälkeen. Alaluokkien kokeilupaja on tarkoitettu 4.–5.-luokkalaisille ja yläluokkien kokeilupaja 7.–9.-luokkalaisille. Mikäli olet kiinnostunut purku- tai työpajasta luokallesi, kerrothan tästä ilmoittautumisen yhteydessä. Vahvistamme pajavaraukset sähköpostilla.

Orionin ohjelma

Ma 4.5.2015
9:30 Animaationäytös alakouluille (ikäraja S, ikäsuositus 4.–5. lk, 50')
10:40 Animaation kokeilupaja alaluokille (ikäsuositus 4.–5. lk, kesto n. 1,5 tuntia)
13:00 Animaationäytös yläkouluille (ikäraja 12, ikäsuositus 7.–9. lk, 60')
14:10 Animaation kokeilupaja yläkouluille (ikäsuositus 7.–9. lk, kesto n. 1,5 tuntia)

Ti 5.5.2015
9:30 Lumeton joulu (ikäraja S, ikäsuositus 1.–2.lk, 77')
13:00 Jack ja käkikellosydän ( ikäraja 7, ikäsuositus: 6.–9. lk, 89')

Ke 6.5.2015
9:30 Raparperimehua (ikäraja 7, ikäsuositus 3.–5. lk, 70')
13:00 Lyhytelokuvia yläkouluille (ikäraja 12, ikäsuositus 7.–9. lk, näytös 61' + keskustelu) • paikalla tekijävieraita

Festivaalin tuottaa Suomen elokuvakontakti ry yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Kino Tapiolan, Koulukino ry:n ja Vantaan kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa. Tapahtuma järjestetään Suomen kulttuurirahaston tuella. Elokuvateatteri Orionin lisäksi näytöksiä järjestetään Kino Tapiolassa Espoossa sekä Bio Grandissa ja Kino Myyrissä Vantaalla.