Orionin historiaa

Helsingin vanhimpiin elokuvateattereihin kuuluva Orion on ollut arkiston teatteriesitysten näyttämönä vuodesta 1984 lähtien. Elokuvateatteritoiminta rakennuksessa aloitettiin jo vuonna 1927 Bio Athena -nimellä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen, kauniiseen art deco -teatteriin toteutettiin perusteellinen restaurointi ja korjaus vuonna 2001.

Kauppaneuvos Arthur Nyman rakennutti Kamppiin vuosina 1926–27 kivitalon osoitteeseen Eerikinkatu 15–17. Nymanin talon piirustukset tilattiin arkkitehti Martti Välikankaalta, joka suunnitteli suuren asuin- ja liikehuoneita sekä elokuvateatterin ja autotallin käsittävän kivitalon. Talon itäpäähän sijoitettiin elokuvateatteri Bio Athena, joka nykyisin tunnetaan nimellä Orion.

Otteita Timo Keinäsen ja Kristiina Paateron toimittamasta kirjasta Martti Välikangas 18931973 arkkitehti:

Välikankaan suunnttelema Bio Athena edustaa suomalaista art décoa parhaimmillaan. Voimakkaat värit ja koristeelliset yksityiskohdat, ovet, pylväiden tyylitellyt kapiteelit ja valaisimet on suunniteltu huolellisesti.

Pieni aulakin on saatu näyttämään komealta kiiltävän maalauksen sekä kullattujen yksityiskohtien avulla. Avaruutta tähän ahtaaseen tilaan on saatu valeperspektiivin keinoin. Lehtiuutisen mukaan Bio Athenan pilaristo oli "silmää hivelevän kaunis".

Kun Bio Athena aloitti toimintansa, soitti seitsenhenkinen orkesteri taustamusiikkia filmille. Tänään elokuvateatteri toimii Suomen elokuva-arkiston laatufilmien näytöspaikkana. Välikankaan interiööri on säilynyt ennallaan.

Välikangas käytti pylväskäytävää ja valeperspektiiviä hyödykseen luodessaan arkkitehtoonisesti juhlavia ja näyttäviä tiloja. Bio Athenan aulan suunnittelussa hän käytti hyväkseen Lorenzo Berninin Scala Regian pohjapiirustusta.

Bio Athenan ahdas aula on valeperspektiivin avulla saanut monumentaaliset suhteet. Parven portaille johtaa ulko-ovelta pylväskäytävä, jonka muotoa korostaa katon ja lattian kuviointi. Käytävä kapenee voimakkaasti ja antaa vaikutelman todellisuutta huomattavasti pitemmästä tilasta. Suunnitellessaan käytävää Välikangas on käyttänyt hyväkseen yhtä arkkitehtuurin historian tunnetuimmista porrashuoneista, Berninin Vatikaaniin suunnittelemaa Scala Regiaa, jonka kapenevan pohjamuodon hän on suoraan kopioinut Bio Athenan aulaan.