Erikoisnäytökset Orionissa Helsingin Juhlaviikoilla

”Let the Sunshine In!” Orionin Juhlaviikot-ohjelmistossa lauletaan rakkauden kesän tunnelmissa ja vietetään lasten leffasunnuntaita Disney-animaatioiden sekä kinokonserttien parissa. Juhlaviikkojen ja KAVIn yhteisohjelmisto Bio Rexissä vie elokuvanäytösten ja keskustelujen kautta hulluun vuoteen 1968.

Hippiliikkeen ja vastakulttuurin tunnusmusikaali Hair sai ensiesityksensä vuonna 1967 ja Broadway-ensiesityksensä vuonna 1968. Sen lauluissa kiteytyivät seksuaalisen vapautumisen ja sodanvastaisen liikkeen tunnot. Suomessa Hair nähtiin jo vuonna 1969 Tampereen Popteatterissa. Filmatisoinnin ohjasi vuonna 1968 miehitetystä Tshekkoslovakiasta maanpakoon lähtenyt Miloš Forman Hollywoodissa vuonna 1979. Orionissa Hair esitetään Taiteiden yössä sing-along-näytöksenä.

Sunnuntaisin Helsingin Juhlaviikkojen aikaan Orionissa nähdään harvinaista herkkua valkokankaalla: Walt Disneyn Technicolor-animaatioita 1930–1950-luvuilta aitoina 35-millisinä filmikopioina. Mikki, Aku, Hessu, Pluto, Minni, Tiku ja Taku sekä Tupu, Hupu ja Lupu tarjoavat vauhtia ja jännittäviä tilanteita maalla, merellä ja ilmassa.

Kinokonsertti Ohukainen ja Paksukainen esittelee kaikkien aikojen hauskimman koomikkoparin toilauksia ukulelebändin säestyksellä. Näytöksessä esitetään elokuvat Toiset sata vuotta (1927), Joulukuusikauppiaat (1929) ja Oi, ihana vapaus (1929). UkEt on Suomen johtavin virtuoositason ukulelebändi, joka tutustuttaa yleisönsä ukulelen historiaan ja esittää ukuleleillä tulkittua musiikkia aina barokista jazzin ja bluesin kautta leirinuotiosoitantaan.

Hair-sing-along-näytöksen lisäksi Orionissa nähdään Juhlaviikkojen aikana myös kattaus muita vuoden 1968 teemoja käsitteleviä elokuvia. Edgardo Cozarinskyn Citizen Langlois (1995) on Ranskan kinemateekin perustajan Henri Langlois’n muotokuva: Langlois’n erottaminen keväällä 1968 herätti valtaisan protestin, joka oli lähtölaukaus koko Pariisin kevään 1968 tapahtumille. Chris Markerin Punaista ilmaa (1977) on viisas tilinteko ja yhteenveto vuoden 1968 taistelevien radikaalien kehitystiestä sekä vasemmiston pettymyksestä reaalisosialismiin. Näiden elokuvien liput tulevat myyntiin syysohjelmiston myötä elokuussa.

 

Helsingin Juhlaviikot -yhteistyöohjelma Bio Rexissä:

Orionin näytösten lisäksi KAVI järjestää yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa Amos Rex -museon isännöimiä iltamia Bio Rexissä. Näiden taiteellisina ytiminä toimivat vuoteen 1968 palaavat elokuvanäytökset ja keskustelut, joissa visioidaan myös tulevaisuutta.

Ma 20.8. klo 20.00
Olemisen sietämätön keveys (elokuvan esittely klo 19.30)

Illan elokuvan esittelee englanniksi elokuvafestivaali Cinémaissin taiteellinen johtaja Diego Ginartes. Philip Kaufmanin ohjaama teos tarkentaa yhteen mieheen, kahteen naiseen ja yhteiskunnallisiin mullistuksiin vuoden 1968 Prahassa.
Liput elokuvanäytökseen sis. käsittelykulut 17,50 € / 11 €. Liput ovat myynnissä Helsingin Juhlaviikkojen lippukaupassa.
Ikäraja K16.

Illan ohjelma on toteutettu yhdessä Helsingin Juhlaviikkojen, Runokuun, KAVIn ja Globe Art Pointin kanssa. Tutustu koko 1968 @ Bio Rex: Juuret ja unelmat -ohjelmistokokonaisuuteen Juhlaviikkojen sivuilla.

Ti 21.8. klo 20.30
2001: Avaruusseikkailu (keskustelu "Teknologia hyvän mahdollistajana" klo 18.30)

2001: Avaruusseikkailu -elokuvassa teknologia näyttäytyy enemmän ongelmana kuin ratkaisuna. Kubrickin pimeät menneisyys- ja tulevaisuusvisiot saavat rinnalleen myös valoisampia näkymiä: elokuvaa edeltävässä keskustelussa erityispedagogiikan professori Eija Kärnä, Namibian yliopiston tietojenkäsittelytieteen vanhempi lehtori Kauna Mufeti ja tietojenkäsittelytieteen professori Erkki Sutinen puhuvat tekoälystä ja teknologiasta ihmisten välisiä kuiluja paikkaavana elementtinä. Stanley Kubrickin tieteiselokuvan klassikko kertoo niin teknologian kuin ihmisenkin luonteesta.
Liput näytökseen sis. käsittelykulut 17,50 € / 11 €. Liput ovat myynnissä Helsingin Juhlaviikkojen lippukaupassa.
Ikäraja K8

Ke 29.8. klo 20.30
Monterey Pop (keskustelu "Nuorisokulttuuri nyt!" klo 18.30)

Nuorison identiteetin muodostumisesta 1960-luvulla ja nyt keskustelevat toimittaja-muusikko Pekka Laine, sosiologi Tommi Hoikkala ja toimittaja Ina Mikkola. Kolmikko pohtii muun muassa sitä, millaisia ovat ajatukset maailman muuttamisesta, keitä sukupolvi kuuntelee ja miten ilmiöt kehittyvät alakulttuurista valtavirtaan. Maineikkaan dokumentaristin D. A. Pennebakerin elokuva rakkauden kesää edeltäneestä Monterey Pop Festivalista taltioi ajan hengen hippikulttuurin kukoistuksesta kapinaan, joka kulminoitui lavalla Jimi Hendrixin sytyttäessä kitaransa tuleen.

Liput näytökseen sis. käsittelykulut 17,50 € / 11 €. Liput ovat myynnissä Helsingin Juhlaviikkojen lippukaupassa.

Illan ohjelma on toteutettu Helsingin Juhlaviikkojen ja KAVIn yhteistyönä.

Ks. koko Juhlaviikot-ohjelmisto: www.helsinginjuhlaviikot.fi