Luokittelu

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) tehtävä on mm. hoitaa kuvaohjelmalaissa (710/2011) säädetyt luokittelu- ja valvontatehtävät ja muut laissa säädetyt tehtävät sekä vastata kuvaohjelmaluokittelijoiden koulutuksesta  (Laki Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista 2§). KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö (MEKU) myös ylläpitää ja kehittää kuvaohjelmien luokitteluohjelmistoa, jonka avulla kuvaohjelmien ikäluokittelu tehdään sekä ylläpitää kuvaohjelmaluetteloa, jossa on kaikki luokitellut kuvaohjelmat ikäraja- ja haitallisuussymboleineen.

Tietoa luokittelijakoulutuksesta löydät täältä.
Luokittelukriteerit voi ladata pdf-tiedostona tästä linkistä (här på svenska, here in English).
Painokelpoiset ikärajamerkinnät ja sisältösymbolit voi ladata täältä.

Ikärajojen perusteita ja sisältöjen haitallisuutta avataan seuraavissa pdf-dokumenteissa:
Väkivalta
Seksi
Ahdistus
Päihteet
KAIKKI PERUSTEET

Luokittelijatapaamiset

KAVI järjestää hyväkstyille kuvaohjelmaluokittelijoille kerran vuodessa luokittelijatapaamisen, jonka aikana paneudutaan ikärajaluokittelun ajankohtaisiin kysymyksiin. Seuraava luokittelijapäivä on torstaina 24.5.2018.

Teemana on tänä vuonna ahdistus. Asiantuntijoina puhumaan ovat tulossa lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala, elokuva- ja televisiotieteen dosentti Veijo Hietala sekä erikoistutkija Antti Alanen.

Ohjelmassa on myös klippiklinikka, jossa käsiteltäväksi voitte halutessanne ehdottaa ahdistuskriteereihin liittyviä haastavia tapauksia. Klippejä ja vinkkauksia voit lähettää Hannalle ja Tepolle (hanna.happo@kavi.fi; teppo.esko@kavi.fi ).

Ilmoittautuminen alkaa 24.5.2018 klo 12:00. Päivän ohjelma ja ilmoittautumislomake tästä.