Kuvaohjelmien ikärajat

Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä ikärajaa nuoremmalle. Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisältö harkitessaan jouston käyttöä.

Aikuisille (18 vuotta täyttäneille) saa tarjota kuvaohjelmia ilman ikärajaluokittelua. Ohjelmien on oltava yksiselitteisesti tarkoitettu tarjottavaksi aikuisille. Yksiselitteisyys tarkoittaa sitä, että ohjelmassa olevan väkivallan, seksuaalisen tai ahdistusta aiheuttavan tai muun niihin rinnastettavan sisällön on oltava alle 18-vuotiaille haitallista. Esimerkiksi televisiosarjaa Pieni talo preerialla ei saa levittää ikärajalla 18, vaan se on luokiteltava. Luokittelemattomat, yksiselitteisiesti aikuisille tarkoitetut kuvaohjelmat merkitään alla olevalla neliösymbolilla.

Digitaalisissa peleissä on oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI (Pan-European Game Information). PEGI huomioi pelien ikärajoja määriteltäessä väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön lisäksi myös syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun. Lisäksi PEGI tiedottaa sisältösymbolin avulla myös mahdollisuudesta pelata peliä verkossa. Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta.

Mitä jos ikäraja on mielestäni väärä?

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö voi ottaa kuvaohjelman uudelleenluokiteltavakseen perustellusta vaatimuksesta tai jos on muutoin syytä epäillä, ettei ohjelmaa ole luokiteltu kuvaohjelmalain mukaisesti. Ikärajan tarkastusta voi pyytää täyttämällä Ikärajat.fi-sivustolla palautelomakkeen, johon on hyvä eritellä ohjelman haitalliset sisällöt mahdollisimman tarkasti. Kun annat palautteen omalla nimelläsi, saat tiedotteen mikäli palautteesi johtaa toimenpiteisiin. Huomioithan voimassa olevat ikärajaperusteet – esimerkiksi kiroilu ei aiheuta ikärajaa.