Ammatilliseen mediakasvatukseen

MEKUn Youtube-kanavalta löydät opetuskäyttöön tarkoitettuja videoita, mm. Nettielämää-sarjan. Lasten ja nuorten parissa toimiville kasvattajille on tarjolla mediakasvatusmateriaaleja myös Mediataitokoulu-sivustolla.

Tilaa painettuja julkaisuja tästä. Kaikkia aineistoja ei ole saatavilla painettuna.

Pelkkää feikkiä? Valeuutiset ja 8 muuta tapaa johtaa harhaan

Valeuutisista puhutaan paljon, mutta mediassa on käytössä myös muita keinoja johtaa harhaan. Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa hahmottamaan harhaanjohtamisen keinoja ja keskustelemaan myös vaikuttimista niiden takana. Juliste on lokalisoitu EAVI – Media Literacy for Citizenship -organisaation englanninkielisestä julisteesta.

Pelkkää feikkiä? iso juliste (jpg)
Pelkkää feikkiä? keskikoinen juliste (jpg)
Pelkkää feikkiä? pieni juliste (jpg)
Pelkkää feikkiä? (pdf)

Monimuotoinen mediakasvatus

Artikkelikokoelma tarkastelee mediakasvatuksen ajankohtaisia kysymyksiä eri aloilla joko tutkimuksellisista tai tutkimukseen linkitetyistä käytännöllisistä näkökulmista. Teos johdattaa mediakasvatuksen määrittelyihin, tarkastelee mediakasvatusta osana sivistystä, koulutusta ja osallisuutta sekä tarjoaa käytännöllisiä katsantokantoja mediakasvatukseen ihmisen koko elämänkaaressa. Monimuotoinen mediakasvatus soveltuu yliopistolliseksi ja ammatilliseksi oppikirjaksi, mediakasvatusta työkseen tekeville ja kehittäville eri alojen asiantuntijoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Monimuotoinen mediakasvatus

Lapset & media – kasvattajan opas

Lapset & media – kasvattajan opas tarjoaa mediakasvatuksen perustietoa kaikille kasvattajille. Opas käsittelee 5–12-vuotiaiden lasten median käytön ilmiöitä. Keskusteluvinkkien avulla perheen mediakasvatuskeskustelut sujuvat entistä helpommin. Painetun oppaan voi tilata tämän lomakkeen kautta. Suomenkielinen opas on julkaistu uusittuna versiona tammikuussa 2017. Ruotsin- ja englanninkielisistä oppaista saatavilla on vuonna 2014 päivitetyt versiot. Selkokieliset oppaat ovat syksyltä 2015.

Lapset & media – kasvattajan opas (pdf)
Lapset & media – kasvattajan opas (html)
Lapset ja media – opas selkokielellä (pdf)
Barn & medier (pdf)
Barn och medier – en lättläst broschyr (pdf)
Children & Media (pdf)
ДЕТИ И МЕДИЙНАЯ СРЕДА (pdf)

Pullopostia mediameressä: empatiataitoja mediakasvatuksen keinoin

Pullopostia mediameressä -materiaali tarjoaa työkaluja empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin. Erilaiset mediavälineet ja -sisällöt tarjoavat mahdollisuuksia itseilmaisuun, toisten ihmisten kohtaamiseen ja oman identiteetin rakentamiseen. Mediakasvatuksen avulla voidaan kehittää vuorovaikutuksessa ja viestinnässä tarvittavia taitoja. Materiaali sisältää tietoa, toimintamallin ja tehtäviä eri ikäisten mediakasvatukseen. Se on tuotettu usean organisaation yhteistyönä Mediataitoviikolle 2017.

Pullopostia mediameressä (pdf)
Flaskpost i mediehavet (pdf)
Messages in a Bottle (pdf)

Vinkkejä varhaiskasvatukseen

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet uudistettiin syksyllä 2016 – mitä se tarkoittaa? Tässä esitteessä pohditaan mediakasvatuksen roolia varhaiskasvatuksessa sekä annetaan vinkkejä ilmaisista materiaaleista, joita voi hyödyntää käytännön työssä. Esite on alun perin tuotettu Mediataitoviikon 2017 materiaalipostitukseen.

Vinkkejä varhaiskasvatukseen (pdf)

Mediakartan tuntijat

Millaisia tunteita media herättää? Miksi toiselle hauska elokuvan kohtaus voi olla toiselle loukkaava? Miksi nettikeskustelut suututtavat? Tunteilla on iso rooli mediakulttuurissa. Nauramme, liikutumme, pitkästymme ja suutumme erilaisten mediasisältöjen, -välineiden ja tilanteiden parissa. Mediakartan tuntijat -materiaali sisältää tietoa, toimintamallin ja tehtäviä eri ikäisten mediakasvatukseen. Tavoitteena on kehittää laaja-alaista media- ja monilukutaitoa sekä oppia tunnistamaan ja tiedostamaan median herättämiä tunteita ja niiden vaikutuskeinoja myös tekemällä omia mediasisältöjä.

Toimintamalli alle 8-vuotiaat (pdf)
Toimintamalli 6–12-vuotiaat (pdf)
Toimintamalli yli 12-vuotiaat (pdf)

Mediekartans kännare, under 8 år (pdf)
Mediekartans kännare, 6–12 år (pdf)
Mediekartans kännare, över 12 år (pdf)

Explorers of the Media Map, under 8 years old (PDF)
Explorers of the Media Map, 6 to 12 years old (PDF)
Explorers of the Media Map, over 12 years old (PDF)

Mitä jos netti ei toimisi?

Jotain on tapahtunut, etkä pääse nettiin. Kuinka tästä selvitään? Tämän materiaalin avulla voidaan etsiä yhdessä vastauksia kysymyksiin: Mitä jos Internet ei toimisi? Kuinka selviäisimme ilman nettiyhteyttä ja millaisilla välineillä viestisimme? Koulut, nuorisotalot, kirjastot ja työyhteisöt voivat valmistautua poikkeustilaan selvitymispakkauksella, joka sisältää tehtäviä, pelejä ja leikkejä joilla voi luoda kokonaisen #poikkeustila-päivän.

Selviytymispakkaus: tehtäviä alle 8-vuotiaiden mediakasvatukseen (pdf)
Selviytymispakkaus: tehtäviä 6–12-vuotiaiden mediakasvatukseen (pdf)
Selviytymispakkaus: tehtäviä yli 12-vuotiaiden mediakasvatukseen (pdf)

Mediataitoviikko-juliste

Iloinen ja värikäs Mediataitoviikko-juliste koulun, kirjaston, nuorisotalon tai päiväkodin seinällä muistuttaa erilaisten mediataitojen tärkeydestä ja kannustaa osallistumaan Mediataitoviikko-kampanjaan. Voit tilata A2-koon julisteita maksutta organisaatiollesi (tilauslinkki yllä).

Mediataitoviikko-juliste (pdf)

Meidän jutusta tuttu – opas videoiden tuottamiseen leikillisesti pienten lasten ryhmissä

Älypuhelimet ja muut videointiin sopivat laitteet ovat arkipäivää pienten lasten kodeissa ja koululaisten omassa käytössä. Omilla videoilla on kiva esitellä tuttuja juttuja toisille lapsille ja miksei myös aikuisille. Meidän jutusta tuttu -toimintamalli on suunnattu pienten lasten kanssa työskenteleville kasvattajille ja ohjaajille päiväkoteihin, alakouluille sekä harrastustoimintaan.

Meidän jutusta tuttu (pdf)

Seksiä mediassa – materiaali nuorten mediakasvatukseen

Seksiä mediassa -materiaali on suunnattu kahdeksasluokkalaisten ja sitä vanhempien nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. Aineisto sisältää tietotekstejä, keskusteluvinkkejä ja tehtäviä ja se käsittelee kolmea toistaan tukevaa aihetta: seksuaalisia sisältöjä kaupallisessa mediassa, sukupuolen kuvauksia sekä pornoa seksivalistajana. Materiaali on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä Seksiä mediassa -videon kanssa.

Seksiä mediassa -materiaali (pdf)
Sex i media (pdf)
Sex in the Media (pdf)

Digisammon takojat – tietoa ja tehtäviä internetin suuresta datasta

Mediataitoviikolle 2015 tuotettu Digisammon takojat -materiaali sisältää perustietoa ja tehtäviä big datasta. Erityisesti keskitytään netinkäyttäjien tietojen keräämiseen ja kerätyn tiedon käyttötarkoituksiin. Materiaalin avulla voidaan pohtia omaa roolia tiedon antajana ja hyödyntäjänä. Tavoitteena on tukea aktiivista ja vastuullista kansalaisuutta ja tarjota työkaluja digitaalisen ajan tiedon- ja elämänhallintaan.

Digisammon takojat -materiaali (pdf)
Digitala guldgrävare (pdf)
Digital Gold Miners (pdf)

Menitkö klikkiin? – tietoiskut ja toimintaideat netin klikkiuutisista

Mediataitoviikkoa 2015 varten tuotettu Menitkö klikkiin? -materiaali sisältää tietoa ja tehtäviä netissä julkaistavista klikkiuutisista, nettijournalismin ansaintatavoista sekä uutismediaa koettelevasta myllerryksestä. Tavoitteena on vahvistaa kriittistä medialukutaitoa analysoimalla uutisia ja tuottamalla sisältöjä itse.

Menitkö klikkiin? -materiaali (pdf)

Miten internet toimii?

Netin perusasioista kertova opas on suunnattu päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille – ja muillekin aiheesta kiinnostuneille!

Miten internet toimii (pdf)

Juliste kuvien julkaisemisesta

”Otin kuvan kaverista ja haluun laittaa sen nettiin. Mitäs nyt?” Yhdysvaltalaiselta Common Sense Medialta vuoden 2014 Mediataitoviikkoa varten muokattu juliste kannustaa harkitsevaan verkkojulkaisemiseen.

Kuvaamisjuliste (pdf)
Juliste ruotsiksi (pdf)

Pelikasvattajan käsikirja

Käsikirja tarjoaa pelikasvatuksen tueksi tutkimukseen ja kokemukseen pohjautuvaa asiantuntijatietoa pelaamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Kohderyhminä ovat niin vanhemmat, koulut, kirjastot, nuorisotoimet kuin muutkin tahot, jotka kohtaavat pelaavia lapsia, nuoria ja aikuisia. Käsikirjan ovat kirjoittaneet valtakunnallisen Pelikasvattajien verkoston asiantuntijat. Nyt myös englanniksi!

Pelikasvattajan käsikirja (pdf)
The Game Educator's Handbook (pdf)

Tietoa ikärajoista -esite

Ikäraja on varoitus kuvaohjelman (eli elokuvan, televisio-ohjelman tai digitaalisen pelin) mahdollisesta haitallisuudesta lapselle. Suomessa tarjottavat kuvaohjelmat on merkittävä ikärajalla ja sisältösymboleilla. Lue lisää ikärajoista ja niiden perusteista.

Tietoa ikärajoista / Information om åldersgränserna (pdf)

Voiko ikärajoista joustaa?

Elokuvateattereille tarkoitettu esite kertoo, kuinka ikärajajousto toimii.

Voiko ikärajoista joustaa? (pdf)
Kan man vara flexibel med åldersgränserna? (pdf)

Mediakasvatus kuuluu kuvaan varhaiskasvatuksessa

Opas sisältää toimintamalleja ja jaettuja kokemuksia varhaisen mediakasvatuksen yhteiseen kehittämiseen. Tavoitteena on rohkaista kaikkia varhaiskasvatuksen ammattilaisia kehittymään mediakasvattajina.

Mediakasvatus kuuluu kuvaan varhaiskasvatuksessa (pdf)