Elokuvapolku kouluille

Kaikille avoin Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Se antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.
Komisario Palmun erehdys

Elokuvapolku-nettipalvelu perustuu KAVIn omistamiin elokuviin eli pääasiassa Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuviin. Alakouluosuudessa näytteitä on myös uudemmasta kotimaisesta elokuvasta. Polulla on esimerkkejä muun muassa elokuvista Iris (Ulrika Bengts, 2011), Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (Armand Lohikoski, 1954), Komisario Palmun erehdys (Matti Kassila, 1960) ja Käpy selän alla (Mikko Niskanen, 1966). Nettipalvelun tehtävät tukevat koulussa tai koulunäytöksissä nähtävien elokuvien käsittelyä oppitunnilla.

Elokuvapolun aihepiirit liikkuvat niin elokuvan sisällön (esim. draaman kaari, lajityyppi) kuin tekniikoiden (esim. kuvakoot, musiikki) parissa. Etapit on listattu selkeästi ja niihin voi tutustua yksittäin tai laajana kokonaisuutena. Ne on myös jaettu erillisiin alakoulun ja yläkoulun polkuihin. Polulla on myös elokuvakulttuuriin ja esim. lajityyppeihin liittyvää sisältöä.

Komisario Palmun erehdyksen lisäksi sivustolla on nyt useampi elokuva katsottavissa kokonaan, mm. Edvin Laineen Tuntematon sotilas ja neuvosto-suomalainen yhteistuotanto Sampo. Pyydä tunnukset elokuvien katseluun lähettämällä viestiä osoitteeseen koulut(a)kavi.fi.

Elokuvapolun elokuvia nähdään säännöllisesti KAVIn koulunäytöksissä niin Helsingissä kuin alueellisissa arkistosarjoissakin. Syyskauden kouluohjelmistoon kuuluvat mm. Pekka ja Pätkä puistotäteinä ja Pojat. Sivustoa kehitetään jatkuvasti ja palaute on tervetullutta: koulut(a)kavi.fi.

Elokuvapolku on toteutettu kiinteässä yhteistyössä Koulukinon kanssa ja sen suunnittelusta vastaavat professori Henry Bacon (Helsingin yliopisto), tutkija Kimmo Laine (Turun yliopisto), tuottaja Marjo Kovanen (Koulukino) sekä apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta ja suunnittelija Anna Möttölä (KAVI). Lyhytelokuva-osion on tuottanut Roi Ruuskanen, Suomen elokuvakontakti. Eri osioissa ovat ammattiapuna toimineet elokuakasvattajat Anne Seppänen Opetusviraston Mediakeskuksesta sekä Ismo Kiesiläinen (mm. Nuorten ääni -toimitus).

Tutustu sivustoon: elokuvapolku.kavi.fi/