Kotimaiset klassikot nyt vuokrattavina

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti vuokraa digitaalisia esityskopioita elokuvateatteriesityksiin. Oheinen vuokrattavien elokuvien lista sisältää linkit teosten tarkempiin esittelyihin KAVIn Elonet-sivustolla.  

Digitaalisen kopion lainamaksu on 35 € (+ alv 24%) ja pitkän elokuvan esityskorvaus 95 € (+ alv 24%), jos KAVI omistaa ko. elokuvan esitysoikeudet. Lisätietoja vuokrauksesta antaa kotimaisen elokuvakokoelman arkistonhoitaja Tommi Partanen (tommi.partanen@kavi.fi, p. 02 953 38125).

2k/4k, 27 min (mv), mykkäelokuva
Ohjaus: Teuvo Puro
Näyttelijät: Teuvo Puro, Aili Rosvall

Professori Hannu Salmen rekonstruktio varhaisimmasta osin säilyneestä suomalaisesta näytelmäelokuvasta. Perustuu Minna Canthin näytelmään.

2k/4k, 87 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Teuvo Puro
Näyttelijät: Jussi Snellman, Sirkka Puro

Teuvo Puron ohjaamassa mykkäelokuvassa Ollin oppivuodet (1920) Koivumäen kartanon nuori perillinen, hemmoteltu Olli-poika (Sirkka Puro, Alfred Idström) joutuu serkkunsa (Eero Kilpi) juonimana eroon perheestään ja varttumaan kurjissa oloissa Ruotsissa. Suomeen karattuaan hän joutuu kasvatuslaitokseen, mistä hän ystävänsä Ränni Pellen (Aarne Nyman) avulla pääsee pakenemaan ja takaisin vanhempiensa (Jussi Snellman, Ertta Virtamo) luo.

2k/4k, 121 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu, Eero Leväluoma

6-osainen dokumenttielokuva Suomen maasta ja kansasta. I Metsän satu; II Merestä kokoava Helsinki; III Suomen urheiluelämää; IV Laulu viheriäisistä niityistä ja keltaisesta voista; V Hakkapeliittain jälkeläiset; VI Suomen kosket.

2k, 70 min (värisävytetty), mykkäelokuva - Restauroitu
Ohjaus: Teuvo Puro
Näyttelijät: Helmi Lindelöf, Emil Autere

Teuvo Puron ohjaama ja Jussi Snellmanin käsikirjoittama mykkä melodraama Anna-Liisa (1922) on keskimmäinen Minna Canthin klassikkonäytelmän kolmesta filmatisoinnista (muut keskentekoinen 1911, 1945). Kortesuon Anna-Liisa (Helmi Lindelöf) on kihloissa Kivimaan Johanneksen (Emil Autere) kanssa, mutta häntä painaa raskas menneisyys. Kuulutuspäivänä Anna-Liisa juhlaväen läsnä ollessa tunnustaa rikoksensa. Anna-Liisa luokiteltiin ensimmäisenä suomalaisena elokuvana lapsilta kielletyksi.

2k/4k, 88 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Axel Slangus, Adolf Lindfors

Erkki Karun ohjaama mykkäkomedia Nummisuutarit (1923) perustuu Aleksis Kiven näytelmään. Elokuva on ensimmäinen kolmesta näytelmäfilmatisoinnista, sitä seurasivat versiot vuosina 1938 ja 1957. Yksinkertainen kyläsuutarinpoika Esko (Axel Slangus) lähtee puhemiehensä Mikko Vilkastuksen (Aku Käyhkö) kanssa Karriin kosimaan Kreetaa (Märta Hansson), mutta saapuu taloon juuri kun siellä vietetään Kreetan ja puusuutari Jaakon (Åke Svensson) häitä. Esko palaa kotiin nöyryytettynä ja lujasti päättäneenä: "En koskaan nai!"

2k, 97 min (mv), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Konrad Tallroth, Heidi Korhonen

Erkki Karun ohjaama mykkä draamaelokuva Koskenlaskijan morsian (1923) perustuu Väinö Katajan samannimiseen romaaniin. Perä-Pohjolassa Nuottaniemen ja Paloniemen isäntien (Konrad Tallroth, Jaakko Korhonen) keskinäinen kauna aiheuttaa koskenlaskun yhteydessä vaaratilanteen. Nuottaniemen Hanna (Heidi Korhonen) pelastaa rohkealla toiminnallaan särkyneeltä lautalta vesikiven varaan joutuneet Paloniemen Juhanin (Einari Rinne) ja rakastettunsa Koskenalustan Antin (Oiva Soini).

2k, 19 min (värisävytetty), mykkäelokuva - Katkelma
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Volmar Neiro, Maire Heide

Katkelma Erkki Karun ohjaamasta mykässä salonkikomediasta. Taidemaalari Bertel von Bjelke (Sven Hildén) ihastuu kunnallisneuvos Kannon (Volmar Neiro) kasvattityttäreen Hilkkaan (Maire Heide). Hilkka ei miehen kosinnoista piittaa, joten mies järjestää huijauksen, jolla aikoo valloittaa tytön sydämen.

2k, 92 min (värisävytetty), mykkäelokuva - Restauroitu
Ohjaus: Jalmari Lahdensuo
Näyttelijät: Simo Kaario, Kaisa Leppänen

Antti Hanka kiivastuu ”häjyjen rakkina” tunnetulle suutarille, tämän loukattua Antin morsianta Maijaa. Antti heittää suutarin ikkunasta ulos. Kriivari, vallesmannin kätyri, yllyttää suutaria liioittelemaan vammojaan. Talonpoikia mielellään nöyryyttävä vallesmanni vangitsee Antin. Kylän väki, erityisesti Harrin talon Jussi, pitää vangitsemista epäoikeudenmukaisena.

2k/4k, 99 min (värisävytetty), mykkäelokuva - Restauroitu
Ohjaus: Teuvo Puro
Näyttelijät: Urho Seppälä, Heidi Blåfieldt-Korhonen

Ylioppilaat Pentti, Lasse ja Kristoffer ovat purjehdusretkellä ulkosaaristossa ja ankkuroivat veneensä "pahamaineisen" Hylkysaaren edustalle. Illalla juhliessaan he näkevät salaperäisen vanhuksen soutavan venettä. Aamulla he havaitsevat vanhuksen yöpyneen samalla saarella ja löytävät hänen veneestään havujen peittämän ruumisarkun. Miehet nousevat maihin "jylhälle ja luotaantyöntävälle" Hylkysaarelle ja vierailevat saaren ainoassa talossa, jota isännöi "Hylkysaaren Pauli" ja emännöi hänen tyttärensä Henrika. Isäntä on kylmäkiskoinen, mutta suostuu siihen, että Kristoffer jää kesäksi saarelle ja majoittuu talon kamariin. Kristoffer aavistelee "hämärää arvoitusta, jonka kohtalo on lähettänyt hänet ratkomaan": hän näkee outoja unia, joissa nuoren naisen haamu kummittelee.

2k/4k, 89 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Teuvo Puro
Näyttelijät: Einar Rinne, Heidi Blåfield-Korhonen

Muinaissuomalaiset uudisasukkaat ovat murhanneet lappalaisen tietäjä Jantukan, joka ennen kuolemaansa langetti utuniemeläisten ylle hirvittävän kirouksen. Utuniemen Simon tuore morsian Selma joutuu kirouksen uhriksi ja katalan tukkipäällikkö Paksu Sakarin raiskaamaksi.

2k/4k, 104 min (mv), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Lillan Järnefelt, Joel Rinne

Majakkasaaren nuori luotsi Eero Luotola ja hänen morsiamensa Annikki ovat olleet erottamattomat lapsuudesta lähtien. Rakastavaisten idylli rikkoutuu, kun taiteilija Viklund saapuu kaupungista saarelle kesävieraaksi ja iskee silmänsä koreaan Annikkiin.

2k/4k, 89 min (mv), mykkäelokuva
Ohjaus: Kurt Jäger
Näyttelijät: Waldemar Wohlström, Lia Lae

Köyhä posetiivari Tarini kiertää kaupunkeja aasinsa kanssa ja uneksii öisin kadonneesta tyttärestään. Toisiinsa kiintyneet Tarini ja orpotyttö Irmela liittyvät häikäilemättömän impressaario Greevingin varieteeteatterin esiintyjiksi. Greevingin liehittelemästä Irmelasta tulee varieteen vetonaula ja pian neito kiinnittää myös hyväosaisen Georgin huomion.

2k, 35 min (mv), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Heikki Välisalmi, Ossi Korhonen

Erkki Karun noin puolen tunnin mittainen komedia Runoilija muuttaa (1927) valmistui esityspariksi elokuvalle Vaihdokas (1927). Kodittomaksi joutunut runoilija Eero Keso (Ossi Korhonen) majoittuu herrasväki Tuiskun luokse (Uuno Laakso, Glory Leppänen). Saadakseen rikkaalta Joroisten enoltaan (Heikki Välisalmi) rahaa, runoilija on kirjoittanut menneensä naimisiin ja saaneensa pojan, mutta todellisuudessa enon lähettämät rahat ovat huvenneet juhlimiseen. Eno on tulossa Helsinkiin ja odottaa tapaavansa runoilijan perillisen ja vaimon, jota rouva Tuiskun vekkuli sisar Liisa (Birgit Sergelius) lupautuu esittämään.

2k/4k, 64 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Teuvo Tulio, Hanna Taini

Valentin Vaalan ohjaamassa ja yhdessä Theodor Tugain alias Teuvo Tulion kanssa käsikirjoittamassa mykkämelodraamassa Mustalaishurmaaja (1929) romanileirin kaunottaret Akris (Hanna Taini) ja Glafira (Alli Riks) kilpailevat nuoren hurmurin, Manjardon (Tugai) suosiosta. Manjardo kuitenkin vain leikittelee naisten kanssa; hänen edesmennyt isänsä on sopinut, että nuorukainen menee naimisiin Esmeraldan (Meri Hackzell) kanssa. Järjestetty liitto ei ole mieleen sen enempää Manjardolle kuin Esmeraldallekaan, joka rakastaa Feriä (Bruno Laurén). Pian nuoren viisikon intohimot pääsevät valloilleen ja tunteet roihuavat täydellä liekillä.

2k, 102 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Axel Slangus, Helge Ranin

Torpanpoika Matti on lähdössä sotapalvelukseen. Kun kiertelevä laukkuryssä Kauppa-Kalle maalailee hänelle sotaväen kauhuja, Matti heittää miehen ulos ovesta. Matti hyvästelee vanhempansa sekä lapsuudentoverinsa ja mielitiettynsä, naapuritorpan tytön Kertun. Samaan aikaan on lähdössä myös torpan omistajan poika Pekka Peltola. Matkalla he kohtaavat suuren talon ainoan pojan Oton, joka ruununraakkina puolustautuu: "Jonkunhan sitä on jäätävä tyttöjenkin turvaksi".

2k/4k, 90 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Carl von Haartman
Näyttelijät: Carl von Haartman, Kerstin Nylander

Kansainvälisistä elokuvista vaikutteita ammentava mykkädraama Korkein voitto (1929) on Carl von Haartmanin ensimmäinen ohjaustyö. Naisia ja juhlimista rakastava, pahasti velkaantunut paroni Henrik von Hagen (von Haartman) huomaa sanomalehdessä uutisen entisen rakastettunsa, venäläisen tanssijattaren madame Vera Vasiljevnan (Kerstin Nylander) Suomen vierailusta. Pari kohtaa uudelleen ja kipinät lentävät. Mutta kohtalokkaan kauniilla madamella on uusi harrastus, sotilaskohteiden kuvaaminen, joka luo varjon rakastavaisten ylle

2k/4k, 82 min (värisävytetty), mykkäelokuva
Ohjaus: Carl von Haartman
Näyttelijät: Aarne Leppänen, Elsa Segerberg

Carl von Haartmanin ohjaama ja Gerda Hintzen käsikirjoittama historiallinen mykkädraama Kajastus (1930) sijoittuu vuosiin 1899-1905. Helmikuun manifestia seuraava sortopolitiikka herättää Suomessa laajaa vastustusta. Toivolan kartanon isäntäväki, Oscar Cederström (Gunnar Wallin) ja hänen sisarensa Louise (Elsa Segerberg), ovat vastarinnan kannalla, kuten naapuritalossa asuva Antti Ahmakin (Aarne Leppänen). Serkkuunsa Louiseen kiintynyt, Venäjän armeijassa palveleva ratsumestari Gustaf Cederström (Helge Ranin) saapuu Toivolaan. Kartanon asukkaisiin kuuluu myös ovela vakooja, joka vaarantaa aktivistien vaikean tehtävän.

2k/4k, 93 min (värisävytetty), mykkäelokuva/musiikki - Restauroitu
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Teuvo Tulio, Alli Riks

Valentin Vaalan ohjaama Laveata tietä (1931) on mykkä melodraama, johon liitettiin tehosteääniä ja Tapio Ilomäen säveltämää ja sovittamaa musiikkia. Elokuva kertoo kansainvälisestä viulistista ja naissankarista Antti Lartosta eli Anton Lardozosta (Theodor Tugai), joka ajelehtii läpi elämän suhteesta toiseen. Vieraillessaan Suomessa Lardozo iskee kyntensä viattomaan maalaistyttö Kirstiin (Eeva Virtanen), mutta murskaa tytön ja ystävänsä Eeron (Kaarlo Penttilä) sydämet karkaamalla aviossa olevan ihailijansa Tanitan (Alli Riks) perässä Pariisiin.

2k, 99 min (mv), tukkilaiselokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Urho Somersalmi, Helena Koskinen

Erkki Karun ohjaama ja käsikirjoittama tukkilaisdraama Tukkipojan morsian (1931) on ensimmäinen kotimainen täysi äänielokuva. Mikkolan Eetu (Aku Käyhkö), pitäjän rikkain talollinen, kosiskelee Kosken Leenaa (Helena Koskinen). Karski tukkipoika Erkki (Urho Somersalmi) iskee juhannustansseissa silmänsä kauniiseen Leenaan ja nuoret rakastuvat. Mustasukkainen Eetu nostattaa kylän miehiä Erkkiä ja tukkilaisia vastaan.

2k/4k, 97 min (mv), mykkäelokuva - Sisältää musiikin
Ohjaus: Jaakko Korhonen
Näyttelijät: Katri Rautio, Iris Knape

Jaakko Korhosen ohjaama mykkäkomedia Rovastin häämatkat (1931) perustuu Agapetuksen samannimiseen romaaniin. Huonomuistinen rovasti Jaakkola (Hemmo Kallio) saa kunnanlääkäri Viljolta (Joel Rinne) passituksen lepolomalle kylpylään. Ruustinna (Katri Rautio) kaavailee saattavansa Elina-tyttärensä (Iris Knape) ja kunnanlääkärin yhteen. Hän löytää rovastin taskuunsa unohtamaa postia, joukossa muun muassa tärkeän hääkutsun. Rovasti ja ruustinna aikovat poiketa häissä matkalla kylpylään, mutta asiat mutkistuvat ja väärinkäsityksiä riittää rakkauksien solmuissa.

2k/4k, 61 min (mv), draama - Teknisesti heikkolaatuinen
Ohjaus: Friedrich von Maydell
Näyttelijät: Bernhard Goetzke, Aarne Leppänen

Ensimmäisen maailmansodan alla Venäjän armeijan upseeri (Bernhard Goetzke) tavataan tunnetun nihilistin Vera Maretskajaan (Hanna Taini) seurasta ja hänet pidätetään. Upseeri pakenee vankilasta ja etsiytyy erämaahan. Metsästysretkellä hän löytää lumeen tuupertuneen nuoren pakolaisen (Aarne Leppänen) ja hoitaa hänet mökissään kuntoon. Miesten välille syntyy eripuraa, kun nuorukaisen ystävä Liisa (Elisabeth Frisk) asettuu myös mökkiin asumaan. Elokuva on säilynyt vaillinaisena.

2k, 99 min (mv), sotaelokuva - Teknisesti heikkolaatuinen
Ohjaus: Kalle Kaarna
Näyttelijät: Hanna Taini, Tauno Brännäs

Eletään vuotta 1915, kun jääkärikorpraali Martin (Tauno Brännäs alias Palo ensimmäisessä roolissaan) ja varsovalaisen balettitytön Sabinan (Hanna Taini) tiet kohtaavat Libaussa. Sabina tanssii tiensä suomalaisjääkärin sydämeen, mutta nuoret joutuvat erilleen, kun jääkäripataljoona hälytetään rintamalle. Häikäilemätön parooni von Lichtenstein (Toivo Pohjakallio) tahtoo Sabinan itselleen keinoja kaihtamatta.

2k, 48 min (mv), draama - Eestinkielinen ilman alatekstejä
Ohjaus: Theodor Luts
Näyttelijät: Nadezhda Peedi-Hoffmann, Ants Esperk

Theodor Lutsin ohjaama draama Päikese lapsed (Auringon lapset, 1932) on suomalais-virolainen yhteistuotanto. Taiteilija Arno Kiviste (Ants Esperk) ja hänen mielitiettynsä Helja (Elfi Lepp-Strobel) viettävät kesää Virossa meren rannalla. Arno pelastaa veneonnettomuuteen joutuneen Margot Vorikin (Nadezhda Peedi-Hoffmann), ja heidän välilleen syttyy intohimoinen romanssi. Mies palaa Heljan luo, muttei pysty unohtamaan Margotia.

2k/4k, 20 min (mv), jännitys - Vajaa
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Teuvo Tulio, Bigi Nuotio

Valentin Vaalan ohjaama ja käsikirjoittama jännityselokuva Sininen varjo (1933) perustuu Mika Waltarin julkaisemattomaan novelliin. Johtajan tytär Raila Tuulo (Bigi Nuotio) on ainut, joka on nähnyt kaupunkia terrorisoivan murtovarkaan, mysteerisen "Sinisen overallin" ja tunnistaa hänet Joel Ormaksi (Theodor Tugai). Railan vaikutuksesta Joel luopuu hurjasta elämästään ja entisestä ihastuksestaan, vamppimaisesta Iris Vildistä (Ellen Parviainen). Mutta yökerhossa tapahtuu murha - ja viimeisinä sanoinaan uhri lausuu Joelin nimen. Elokuvasta on tallella noin 16 minuutin mittainen jakso ja katkelmia.

2k, 98 min (mv), komedia
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Mia Backman, Uuno Laakso

Nuori aviopari Martti ja Ulla on vetäytynyt viettämäään huoletonta viikonloppua Rauhanlehtohuvilalleen, kunnes anopin tulosta ilmoittava sähkösanoma rikkoo idyllisen tunnelman. Martti ei ehdi asemalle vastaan, sillä hän juuttuu puheisiin sitkeän kulkukauppiaan Kyösti Kapion kanssa, jonka auto on bensiinin loppuessa pysähtynyt huvilan edustalle. Samaan aikaan käyvät vispilänkauppaa Ullan veli Esko ja kotiapulainen Mari, joka on saanut puhelinsoiton Greta-tädiltään: tämän on lähdettävä kaupunkiin ja Eskon haettava pikkuvauva hoitoon.

2k, 109 min (mv), musiikkielokuva
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Georg Malmstén, Kati Aspelin

Erkki Karun musiikkielokuva Meidän poikamme merellä on itsenäinen jatko-osa ohjaajan Suomen puolustusvoimia esittelevälle draamalle Meidän poikamme. Laivaston kertausharjoituksiin keskittyvässä elokuvassa musikaalinen ylikersantti Pekka Kuusisto (Georg Malmstén) tapaa vanhan ihastuksensa, sairaanhoitajatar Leilan (Kati Aspelin). Pekka lähtee suureen sukellusvenetaisteluharjoitukseen mielitiettynsä ajatuksissaan.

2k/4k, 63 min (mv), komedia
Ohjaus: Risto Orko
Näyttelijät: Thure Bahne, Toivo Pohjakallio

Risto Orkon ohjaamassa musiikkipitoisessa komediassa Herrat täysihoidossa (1933) rahattomat ylioppilaat Toivo Päiviö (Thure Bahne) ja Unto Uramo (Toivo Pohjakallio) ratkaisevat asunto-ongelmansa kirjoittautumalla Sofia Anderssonin (Elsa Rantalainen) täysihoitolaan. Toivo ihastuu rouva Anderssonin veljentyttäreen, Auneen (Saimi Tuominen), ja ryhtyy kilpailemaan neidin huomiosta oopperalaulaja Reino "Toreadoor" Kiljusen (Georg Malmstén) kanssa.

2k/4k, 102 min (mv), komedia
Ohjaus: Risto Orko
Näyttelijät: Birgit Kronström, Joel Rinne

Jääräpäinen Priskilla Paukkaja (Hertta Leistén) tunkeutuu ulkoministeriön virkamiehen, Raimo Veharin (Joel Rinne) ja hänen nuorikkonsa Marjan (Maire Suvi) kotiin, ja nimittää itsensä pariskunnan uudeksi kotiapulaiseksi. Tomera Priskilla panee kuriin sekä Vehareiden talouden että itse ulkoministeri Hirvimaan (Uuno Laakso)

2k, 96 min (mv), draama
Ohjaus: Erkki Karu
Näyttelijät: Joel Rinne, Fritz-Hugo Backman

SF-Suomen Filmiteollisuuden ensimmäisen elokuvan aiheeksi Erkki Karu valitsi itsenäisen jatko-osan aikaisemmin hyviksi yleisömenestyksiksi osoittautuneille Meidän poikamme - ja Meidän poikamme merellä -elokuville. Nyt otettiin kuvauksen kohteeksi armeijamme nuori lentoase sekä kuvitellun kaasuhyökkäyksen tilanteet.

2k, 87 min (mv), komedia
Ohjaus: Risto Orko
Näyttelijät: Jalmari Rinne, Hanna Taini

Risto Orkon ohjaama romanttinen komedia Siltalan pehtoori (1934) perustuu Harald Selmer-Geethin romaaniin. Siltalan kartanoon saapuu uusi pehtoori, agronomi Paul (Jalmari Rinne). Oman arvonsa tunteva pehtoori aiheuttaa kireyttä herrasväessä, etenkin kartanon omistajattaressa, kapteeninleski Lilli Lindissä (Hanna Taini). Keikaroiva luutnantti Hugo Mandelcrona (Uuno Laakso) kosiskelee Siltalan omistajatarta, mutta Lilli ja Paul löytävät kuitenkin yhteisen sävelen.

2k/4k, 74 min (mv), komedia - Lähtömateriaali huonokuntoinen
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Aku Korhonen, Tauno Palo

Valentin Vaalan ohjaama komedia Helsingin kuuluisin liikemies (1934) perustuu Rafael Ramstedtin aiheeseen. Mattilan talon rengit Konstu (Uuno Montonen) ja Fransi (Matti Jurva) matkaavat Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä Kalle Liljepekiä (Aku Korhonen), joka pitää Sörnäisissä huonosti menestyvää sekatavarakauppaa. Matkaseurakseen toverukset saavat talon tyttären Maikin (Regina Linnanheimo) sekä metsäkonsulentti Sundin (Tauno Palo). Syntyy liuta väärinkäsityksiä ja tarina paholaisesta Kallen puodissa.

2k/4k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tauno Palo, Ansa Ikonen

Riemukas kertomus neljän ihmislapsen, Sirkan ja Arvon sekä Kirstin ja insinööri Karman (Ansa Ikonen, Tauno Palo, Birgit Nuotio, Jalmari Rinne) sotkeentuneista rakkausasioista, johon sotkeentumiseen ovat myötäsyyllisinä Sirkan ja Arvon keskenään sotajalalla olevat tiukat ”mammat”.

2k, 8 min (mv), draama - Katkelma
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Pentti Viljanen

Teuvo Tulion ensimmäisen elokuvan kehystarina.

2k/4k, 79 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tuulikki Paananen, Tauno Palo

Irmeli Venes (Tuulikki Paananen) tarvitsee sihteerin paikan saadakseen pikaisesti aviopuolison. Aviomiestä suostuu esittämään läheisestä ravintolasta löytynyt Irmelille täysin tuntematon Reino Lahtinen (Tauno Palo). Näytellessään Irmelin ”miehekettä” Reino Lahtinen ihastuu Irmeliin ja Irmeli Reinoon. Mukaan sotkeutuu kuitenkin Lahtisen entinen kihlattu laulajatar Virva Suokuma (Regina Linnanheimo), joka palaa ulkomailta Suomeen

2k, 85 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tauno Palo, Ansa Ikonen

Valentin Vaalan ohjaama romanttinen komedia Vaimoke (1936) pohjautuu kirjailija Hilja Valtosen samannimiseen romaaniin. Vedonlyönnin innoittamana agronomi Esko Latva (Tauno Palo) kosii ensimmäistä vastaantulevaa naista, kanttorin omapäistä kuopusta Kirsti Leivoa (Ansa Ikonen). Vedosta tietoinen Kirsti suostuu avioliittoon, koska haluaa antaa itserakkaalle miehelle opetuksen olemalla hankala puoliso.

2k/4k, 20 min (mv), draama - Katkelma
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Otso Pera

Säilynyt katkelma Tulion legendaarisesta Sillanpää-filmatisoinnista.

2k/4k, 85 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Irma Seikkula, Tauno Palo

Valentin Vaalan ohjaama yhteiskunnallinen komedia Juurakon Hulda (1937) pohjautuu Juhani Tervapään eli kirjailija Hella Wuolijoen samannimiseen näytelmään. Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Helsinkiin, jonne torpan tyttö Hulda Juurakko (Irma Seikkula) saapuu työnhakuun. Hän pääsee tuomari Soratien (Tauno Palo) sisäköksi, mutta ryhtyy pian opiskelemaan kyllästyttyään työväestön huonoon kohteluun ja asemaan. Huldan sisukkuutta ihaillaan, mutta häntä myös kadehditaan ja yritetään häväistä.

2k/4k, 89 min (mv), draama
Ohjaus: Roland af Hällström
Näyttelijät: Martta Kontula, Kaarlo Kytö

Paimen, piika ja emäntä (1938) pohjautuu Auni Nuolivaaran romaaneihin. Pohjois-Hämeeseen 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen sijoittuvassa tarinassa piiaksi päätynyt Ukonniemen Katri (Martta Kontula) purkaa kihlauksensa Rantalan nuoren isännän Juuson (Eino Haavisto) kanssa, kun mies ryhtyy juopottelemaan. Katri pääsee piiaksi Ruuhiniemeen, missä hänen uutteruutensa tekee syvän vaikutuksen talon perilliseen Santeriin (Kaarlo Kytö).

2k, 103 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Kaarlo Oksanen, Mirjami Kuosmanen

Teuvo Tulion ohjaama melodraama Laulu tulipunaisesta kukasta (1938) pohjautuu useaan kertaan filmattuun Johannes Linnankosken samannimiseen romaaniin. Koskelan talon perillinen Olavi (Kaarlo Oksanen) riitaantuu vanhempiensa kanssa, kun ei voi mennä naimisiin Elli-piian (Nora Mäkinen) kanssa. Olavi lähtee tukkilaiseksi ja viettelee tyttöjä toisensa jälkeen. Moision rikkaan talon tytär Kyllikki (Rakel Linnanheimo) saa hänet ajattelemaan kevytmielisyytensä seurauksia.

2k/4K, 85 min (mv), draama
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tauno Palo, Sirkka Sari

Valentin Vaalan ohjaama draama Niskavuoren naiset (1938) pohjautuu Juhani Tervapään eli kirjailija Hella Wuolijoen näytelmään. 1930-luvun Hämeeseen sijoittuvassa tarinassa vanha emäntä (Olga Tainio) hallitsee Niskavuoren taloa, jonka hoitamiseen nuori isäntä Aarne (Tauno Palo) on turhautunut. Avioliittoonsakin kyllästyneen miehen pään pistää pyörälle kylään saapuva kaunis opettajatar Ilona Ahlgren (Sirkka Sari).

2k, 78 min (mv), komedia
Ohjaus: Risto Orko
Näyttelijät: Birgit Kronström, Uuno Laakso

Riston Orkon ohjaama romanttinen komedia Markan tähden (1938) pohjautuu kirjailija Hilja Valtosen näytelmään. Hangossa huvittelevaa muotipiirtäjää Irmeli Majuria (Birgit Kronström) kaivataan kiireellisesti työpaikalleen. Voimistelunopettaja Ritva Majuri (Irma Seikkula) lähtee noutamaan sisartaan, mutta päätyykin sattumalta palvelijattareksi johtaja Kustaa Aadolf Markan (Uuno Laakso) huvilalle, jonne joutuu pian Irmelikin. Johtaja Markka ja hänen veljenpoikansa, insinööri Reima Mela (Kullervo Kalske) ihastuvat nokkeliin sisaruksiin.

2k, 88 min (mv), komedia
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Helena Kara, Tauno Mahuri

Orvoksi jäänyt pohjoisen tyttö Katariina Malmi (Helena Kara) matkustaa Helsinkiin holhoojakseen määrätyn kaukaisen sukulaisen, lähetystöneuvos Mauri Teräksen (Tauno Majuri) luokse. Teeskentelemätön luonnonlapsi ärsyttää, huvittaa ja viehättää seurapiireihin tottunutta Mauria ja hänen poikamieskavereitaan.

2k/4k, 97 min (mv), komedia
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Kaarlo Angerkoski, Jalmari Rinne

Laiskanpuoleinen mutta neuvokas torppari Hemminki Aaltonen ja lukutoukka maisteri Lauri Auermaa eivät aluksi pärjää armeijassa, mutta komppanian päällikön keittäjätär Mimmi ja kapteenin tytär Elli Routa saavat heidät sopeutumaan kuriin ja komennukseen.

2k, 83 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Olavi Reimas, Sirkka Sari

Valentin Vaalan ohjaama historiallinen elokuva Sysmäläinen (1938) pohjautuu kirjailija Jalmari Finnen romaaniin. 1600-luvun Vihtiin, Turkuun ja Sysmään sijoittuvassa filmatisoinnissa Arvid Tandefeltin (Olavi Reimas) ja Brita Ekestubben (Sirkka Sari) isät ovat sopineet alaikäisten lastensa avioliitosta. Palattuaan 15 vuotta myöhemmin Saksasta sotimasta Arvid rakastuu Turussa tuntemattomaan kaunottareen, joka huiputtaa miestä riemastuttavalla tavalla.

2k/4k, 91 min (mv), sotaelokuva
Ohjaus: Risto Orko
Näyttelijät: Kullervo Kalske, Tuulikki Paananen

Vuosiin 1916–17 sijoittuvassa versiossa Saksan 27. Kuninkaallinen Jääkäripataljoona on palaamassa rintamalta Libauhun. Jääkärikorpraali Martti Kari (Kullervo Kalske) ihastuu junamatkalla liiviläiseen tanssijattareen Sabinaan (Tuulikki Paananen), johon on iskenyt silmänsä myös paroni Rolf Lichtenstein (Erkki Uotila). Vakoilijoiden juonet ja sota luovat varjoja kauniin tanssijattaren ja komean jääkärin suhteen ylle.

2k/4k, 87 /101 min (mv), jännitys
Ohjaus: Nyrki Tapiovaara
Näyttelijät: Tuulikki Paananen, Ilmari Mänty

Helsinki 1904. Nuoret aktivistit hankkivat aseita edistääkseen Suomen irtautumista Venäjästä. He saavat korvaamattoman apurin hämäräperäisen liikemiehen Jonni Claessonin ystävättärestä Manjasta, jonka rohkeus ihastuttaa aktivistiryhmän johtohahmoa Robert Hedmania. Elokuvasta saatavilla alkuperäinen Tapiovaaran versio ja tuottaja Erik Blombergin myöhemmin lyhentämä versio.

2k, 105 min (mv), draama
Ohjaus: Toivo Särkkä, Yrjä Norta
Näyttelijät: Tauno Palo, Regina Linnanheimo

Robert Harmelius taistelee venäläistä sortovaltaa vastaan puhein ja lentolehtisin ja närkästyttää myöntyväisyyslinjaa ajavan setänsä, senaattori Harmeliuksen. Robert saa kuitenkin ymmärtämystä senaattorskalta ja löytää aktivistikumppanikseen Justiinan, sedän kartanon sisäkön. Heistä tulee rakastavaisia, kunnes senaattori yllättää heidät sängystä ja ajaa veljenpoikansa ulos talosta. Myös Justiina joutuu lähtemään: hän on raskaana ja saa lapsen vaikeissa oloissa. Pojan syntymän jälkeen senaattorska ottaa Justiinan takaisin sisäköksi sillä ehdolla, että pojan isästä ei puhuta, ja ilmoittaa asiasta myös Robertille.

2k/4k, 89 min (mv), draama - Restauroitu
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Hanna Taini, Olavi Reimas

Vuorineuvos Bergmanin vaimo Kristine (Hanna Taini) saa matkalle pohjoisen metsiin oppaakseen itsepäisen ylimetsänhoitaja Suontaan (Olavi Reimas). Suontaa suhtautuu aluksi epäilevästi Kristineen, mutta vähitellen heidän suhteensa lämpenee. Molemmat ovat tahoillaan naimisissa, mikä estää suhteen syvenemisen talvisen matkan aikana. Myöhemmin tilanne on kuitenkin toinen.

2k, 100 min (mv), draama
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Kullervo Kalske, Irma Seikkula

Orvo Saarikiven ohjaama urheiluelokuva Avoveteen (1939) pohjautuu Urho Karhumäen romaaniin. Yrjö Niemelä (Kullervo Kalske) lähtee maalta Helsinkiin. Työtön, asunnoton ja rahaton nuorukainen yrittää epätoivossaan itsemurhaa, mutta pelastusarmeijalainen (Kaarlo Saarnio) tulee hätiin viime hetkellä. Onni kääntyy, kun Yrjö pääsee varastotöihin ja nopeana juoksijana urheiluvalmennukseen. Nuoruuden rakkaus Elsa (Irma Seikkula) kannustaa häntä menestykseen.

2k/4k, 103 min (mv), draama
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Heimo Haitto, Regina Linnanheimo

Työtön Anna jättää poikansa Olavin suutari-Antin kasvatettavaksi. Suutarin kuoltua Olavi joutuu orpokotiin, josta hän karkaa kissa ja viulu kainalossa. Monien vastoinkäymisten jälkeen lahjakas Olavi pääsee musiikkiopiston professorin (Aku Korhonen) oppilaaksi ja Lontooseen kansainväliseen viulukilpailuun.

2k, 110 min (mv), draama
Ohjaus: Wilho Ilmari
Näyttelijät: Edvin Laine, Kaarlo Kytö

Seitsemän veljestä on Wilho Ilmarin ohjaama suomalainen elokuva vuodelta 1939. Elokuva perustuu Aleksis Kiven romaaniin Seitsemän veljestä, joka ilmestyi vuonna 1870. Elokuva kuvaa veljesten elämää Jukolassa, Impivaarassa ja Toukolan metsissä.

2k, 58 min (mv), komedia - Vajaa, rekonstruktio
Ohjaus: Nyrki Tapiovaara
Näyttelijät: Fritz-Hugo Backman, Herra Leistén

Nyrki Tapiovaaran ohjaama yhteiskuntakriittinen komedia Herra Lahtinen lähtee lipettiin (1939) pohjautuu tanskalaisen Kjeld Abellin näytelmään. Helsinkiin sijoittuvassa filmatisoinnissa konttoristi Lahtinen (Fritz-Hugo Backman) on kadottanut elämänilonsa. Hänen nuori vaimonsa Edit (Märtha Jaatinen) turhautuu miehensä lailla yksitoikkoisuuteen ja perhe-elämän rutiineihin. Yhdessä he lähtevät etsimään kadonnutta säveltä eli elämäniloa. Elokuva on osittain tuhoutunut.

2k, 104 min (mv), komedia
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Helena Kara, Kullervo Kalske

Orvo Saarikiven ohjaama romanttinen komedia Hätävara (1939) pohjautuu Hilja Valtosen romaaniin. Papin tytär Vappu Kankare (Helena Kara) on sanavalmis kuudesluokkalainen, joka ensin ärsyttää ja sitten viehättää kunnianhimoista abiturienttia, Jalmar "Jali" Kinnusta (Kullervo Kalske). Opiskelujen jälkeen Vappu ja Jali menevät naimisiin, mutta avioliiton arki on molemmille pettymys.

2k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Sirkka Sari

Anni Hall (Sirkka Sari) on hemmoteltu seurapiirityttö, jonka elämään kuuluu lähinnä ratsastusta ja juhlimista. Eräänä iltana kaikki muuttuu hänen koettuaan ”suuren seikkailun” Vinter-nimisen miehen (Olavi Reimas) pelastaessa hänet humalaisen ahdistelusta.

2k, 66 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Raino Hämäläinen, Tuullikki Schreck

Orvo Saarikiven ohjaama lastenelokuva Tottisalmen perillinen (1940) pohjautuu Anni Swanin romaaniin. Tottisalmen kartanonomistaja paroni von Sumers (Paavo Jännes) lähettää ilkeän tyttärenpoikansa Klausin (Kalevi Koski) oppimaan käytöstapoja pappilaan. Pappilan renkipoika Yrjö (Raino Hämäläinen) joutuu Klausin takia onnettomuuteen ja lääkärin hoitoon Tottisalmeen. Yrjön yhdennäköisyys paronin kadonneen pojan kanssa paljastaa menneisyyden pahat teot

2k/4k, 88 min (mv), draama
Ohjaus: Wilho Ilmari
Näyttelijät: Ansa Ikonen, Eino Kaipainen

Talvisodassa haavoittunut karjalainen sotamies Eino Piiroinen (Eino Kaipainen) ei kotiudu uusille asuinsijoilleen Hämeeseen. Hän katkeroituu evakkojen huonosta kohtelusta ja menettää elämänhalunsa. Uuttera karjalainen opettaja Annikki (Ansa Ikonen) saa Einon jälleen uskomaan tulevaisuuteen.

2k, 73 min (mv), dokumentti
Ohjaus: Risto Orko

Risto Orkon Suomi-Filmin uutiskatsauksista kokoama dokumenttielokuva Taistelun tie (1940) käsittelee talvisotaa. Kooste alkaa syksyn 1939 ylimääräisistä kertausharjoituksista. Sotarintaman tapahtumista nähdään kuvia mm. Karjalan kannaksen taisteluista ja Raatteen tien motista. Kotirintamalta nähdään Helsingin pommituksia ja eri kaupunkien kokemia pommitustuhoja, ulkomaisen lehdistön toimintaa Suomessa sekä Punaisen ristin ja Suomen naisten kunnostautumista haavoittuneiden hoidossa. Elokuvassa esitellään myös mm. sotilaskoulutusta ja työskentelyä asepajoissa, propagandasodan välineitä, sotavankien olosuhteita sekä Pohjoismailta saatua humanitaarista apua.

2k, 96 min (mv), draama
Ohjaus: Yrjö Norta
Näyttelijät: Aku Korhonen, Regina Linnanheimo

Yrjö Nortan ohjaama melodraama Yövartija vain... (1940) pohjautuu Erik Dahlbergin käsikirjoitukseen. Vanha Virtanen (Aku Korhonen) on tekstiilitehtaan pidetty yövartija ja tyttärensä, abiturientti Ainon (Regina Linnanheimo) yksinhuoltaja. Sydämetön tehtailija Kuusela (Uno Wikström) erottaa Virtasen, joka saa turhaan hakea uutta työpaikkaa. Johtajan poikaan, Veikkoon (Unto Salminen) rakastuneen Ainon katoaminen lakkiaisten jälkeen saa huolista sairastuneen isän epätoivon valtaan.

2k, 101 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Sirkka Salonen, Kille Oksanen

Teuvo Tulion ohjaama melodraama Unelma karjamajalla (1940) pohjautuu ruotsalaisen Henning Ohlsonin näytelmään Hälsingar ja sen pohjalta tehdyn ruotsalaisen elokuvan käsikirjoitukseen. Ylitalon Aarne (Kille Oksanen) kohtaa maantiellä orpotyttö Sirkka Valkaman (Sirkka Salonen) ja pyytää tätä laidunpiiaksi kotitilalleen. Nuoret kiintyvät toisiinsa, mutta onnea varjostavat Aarnen suuret pelivelat. Hän väärentääkin epätoivoissaan vekselin ja pakenee paikkakunnalta. Aarnea himoitseva Ylitalon piika Kirsti (Kirsti Hurme) juonittelee viattoman Sirkan lapsenmurhasta vankilaan.

2k, 86 min (mv), komedia
Ohjaus: Eino Jurkka
Näyttelijät: Birgit Kronström, Eino Jurkka

Eino Jurkan ohjaama musiikkikomedia Eulalia-täti (1940) pohjautuu Hjalmar Nortamon näytelmään. Pienen rannikkokaupungin Tukkilahden puuhamies Mauri Huhkinen (Eino Jurkka) on haalinut itselleen kunnallisia luottamustoimia niin, että hänellä on kolme kokousta illassa eikä aikaa perheelleen. Kaikki muuttuu kun tukkilahtelaiset saavat kuulla Maurin ja muiden luottamusmiestensä riehakkaasta ravintolaillasta Helsingissä kauniin laulajattaren Louise Calattin alias Eulalia-tädin (Birgit Kronström) kanssa.

2k, 85 min (mv), komedia
Ohjaus: Yrjö Norta
Näyttelijät: Tauno Palo, Ansa Ikonen

Yrjö Nortan ohjaama ja Toivo Särkän ja Tapio Pihan käsikirjoittama musiikkielokuva SF-Paraati (1940) sijoittuu 1930-luvun lopun Helsinkiin. Taksinkuljettaja Tanu Paalu (Tauno Palo) ja turistiopas Ansa Koskeli (Ansa Ikonen) ihastuvat toisiinsa. Molemmat jäävät yllättäen työttömiksi, mutta Tanun säveltämän ja Ansan sanoittaman laulun menestyksen siivittäminä heidät palkataan esiintymään tanssiravintolaan. Rakkauteen tulee riitasointuja, kun laulun eräs sävelkulku aiheuttaa erimielisyyttä.

2k, 105 min (mv), draama
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Tauno Palo

Toivo Särkän ohjaama ja käsikirjoittama draama Kaivopuiston kaunis Regina (1941) pohjautuu Tuulikki Kallion romaaniin. Vuosien 1853-1854 Helsinkiin sijoittuvassa rakkaustarinassa orvoksi jäänyt kalastajan tytär Regina Berg (Regina Linnanheimo) tahtoo Kaivohuoneella pidettäviin tanssiaisiin. Päästäkseen tilaisuuteen hän ottaa omin luvin ruhtinatar Kristine Popoffin (Ester Toivonen) juhlapuvun ja naamion. Komea luutnantti Engelbert von Leijoncrona (Tauno Palo) vie salaperäisen Reginan tanssimaan masurkkaa ja rakastuu palavasti kauniiseen tanssipariinsa.

2k, 100 min (mv), draama
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Tauno Palo, Ansa Ikonen

Toivo Särkän ohjaama ja Mika Waltarin käsikirjoittama Kulkurin valssi (1941) perustuu J. Alfred Tannerin sanoittamaan samannimiseen musiikkikappaleeseen. 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvassa romanttisessa kulkurielokuvassa suomalainen vapaaherra Arnold (Tauno Palo) suututtaa Pietarissa ruhtinas Avertsejevin (Uno Wikström) päihittämällä hänet sekä korttipelissä että naisten suosiossa. Kaksintaistelun jälkeen Arnold pakenee Suomeen, missä hän saa turvapaikan ensin sirkuksesta ja sitten romanien parista. Hurmuri valloittaa akrobaatti Cleon (Laila Jokimo) ja mustalaiskaunotar Rosinkan (Regina Linnanheimo), eikä kreivitär Helenakaan (Ansa Ikonen) voi vastustaa komeaa kulkuria.

2k, 69 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Jotseno, Olavi Reimas

Valentin Vaalan ohjaama ja yhdessä Tetin eli Kersti Bergrothin ja Lea Joutsenon kanssa käsikirjoittama romanttinen komedia Morsian yllättää (1941) alkaa hääpäivän hyörinällä. Tohtori Arijoutsi Roineen (Reino Valkama) tytär Leila (Lea Joutseno) on menossa naimisiin insinööri Lauri Honkatien (Tauno Majuri) kanssa. Ennen vihkimistä Laurin entinen naisystävä Asta Jokimaa (Hanna Taini) ja Leilaan ihastunut runoilija Esko Raide (Olavi Reimas) sotkevat onnellisen hääparin välit pahanpäiväisesti.

2k, 125 min (mv), komedia
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Birgit Kronström, Tauno Palo

Toivo Särkän ohjaama, Turo Karton käsikirjoittama musiikkipitoinen komedia Onnellinen ministeri (1941) perustuu saksalaiseen näytelmään. Mainostoimisto Originalin alusvaatejuliste aiheuttaa skandaalin, kun vähäpukeinen malli näyttää talousministeri Helleheimon (Sven Relander) tyttäreltä Margitilta (Birgit Kronström). Oppositiopuoluetta kannattava esittelijäneuvos Alfons Hilpeläinen (Thure Bahne) yrittää kohun avulla saada ministerin eroamaan, mistä seuraisi myös hallituksen kaatuminen. Talousministeri uhkaa mainospiirtäjää Kalevi Karia (Tauno Palo) kunnianloukkausjutulla, jos malliksi paljastuu Margit.

2k, 110 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Yrjö Tuominen

Toivo Särkän ohjaama ja nimimerkki Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoittama perhe-elokuva Suomisen perhe (1941) perustuu samannimiseen radiokuunnelmasarjaan. Välirauhan ajan Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa keskiluokkaisen valtion virkamiehen, varatuomari Väinö Suomisen (Yrjö Tuominen) osakeseikkailut järkyttävät koko perheen harmonista koti-idylliä, kun hän ja lapset, abiturientti Elina (Sirkka Sipilä), koululaiset Olli (Lasse Pöysti) ja Pipsa (Maire Suvanto), alkavat törsätä helposti ansaittuja rahoja. Säästäväinen Aino-äiti (Elsa Turakainen) yrittää mummun (Eine Laine) kanssa hillitä perheensä edesottamuksia.

2k, 97 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Irma Seikkula

Valentin Vaalan ohjaama romanttinen komedia Varaventtiili (1942) perustuu kirjailija Hilja Valtosen esikoisromaaniin. Teoksen 1920-luvulle sijoittuva kerronta on elokuvasovituksessa siirretty kuvausaikaan. Reipasotteinen ja sanavalmis savolainen opettajatar Liisa Harju (Lea Joutseno) saa ensimmäisen työpaikkansa Pohjanmaalta, Latomeren pitäjästä. Hän joutuu paikkakunnan tärkeilevien naisten epäsuosioon, kun tavoiteltu poikamies, lääkäri Eino Korpinen (Tapio Nurkka) ihastuu häneen.

2k, 96 min (nv), jännitys
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Joel Rinne, Hilkka Helinä

Ilmari Unhon ohjaama jännityskomedia Kuollut mies rakastuu (1942) pohjautuu kirjailija Simo Penttilän Suomi-Filmin käsikirjoituskilpailun voittaneeseen aiheeseen. Välirauhan ajan Helsinkiin sijoittuvassa elokuvassa mannermaisen varmaotteinen eversti evp. Rainer Sarmo alias "Kuollut mies" (Joel Rinne) hurmaa naiset ja tyrmää konnat. Yhdessä ystävänsä kapteeni evp. Mikko Vehmerin (Reino Valkama) kanssa hän jäljittää rikollispomo Thomas Gardeneria (Santeri Karilo). Salaperäinen kaunotar Berita (Hilkka Helinä) hämmentää tapahtumien kulkua.

2k, 92 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Maire Suvanto

Orvo Saarikiven ohjaama perhe-elokuva Suomisen Ollin tempaus (1942) perustuu Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoitukseen, jonka tapahtumat ajoittuvat välirauhan ja säännöstelyn aikaan toukokuuhun 1941. Suomisen perheen koulupoika Olli (Lasse Pöysti) aiheuttaa vahingossa kaksi onnettomuutta, joita ei uskalla Väinö-isälleen (Yrjö Tuominen) tunnustaa. Hän karkaa kotoaan Helsingistä ja yrittää päästä ystävänsä Jaska Suomisen (Kalevi Hartti) kanssa Savijärven raivausleirille. Riemuisasti alkanut matka muuttuu painajaiseksi, kun vaikeuksiin ajautuneet pojat joutuvat pakenemaan lain kouraa ja Ollin touhukasta pikkusiskoa Pipsaa (Maire Suvanto).

2k/4k, 101 min (mv), jännitys
Ohjaus: Theodor Luts, Erkki Uotila
Näyttelijät: Ensio Jouko, Eija Karapää

Jatkosodan aikana Suomeen saapuva Tanja Bulkova (Eija Karapää) pääsee Toini Salosen nimellä ja vakoilupäällikkö Rosenbergin (Ensio Jouko) avulla insinööri Rautavuoren (Arvi Tuomi) sihteeriksi ja selville salaisen keksinnön piirustuksista.

2k/4k, 85 min (mv), draama
Ohjaus: Wilho Ilmari
Näyttelijät: Joel Rinne, Irma Seikkula

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Kannaksen rajavyöhykkeelle. Neuvostoliiton puolella asuva Eliisa Raaska (Irma Seikkula) haluaa muuttaa Suomeen rakkaansa Mikko Vanhalan (Joel Rinne) luokse, mutta ei tahdo jättää vanhaa ja sairasta isäänsä (Wilho Ilmari) Inkerinmaalle.

2k, 81 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Tapio Nurkka

Valentin Vaalan ohjaama ja Martti Larnin käsikirjoittama romanttinen komedia Neiti Tuittupää (1943) pohjautuu Hilja Valtosen romaaniin. Savolainen opettajan tytär Anna Tipuli Pusu (Lea Joutseno) ei pääse musiikkiopistoon perheensä vastustuksen takia. Sukulaistensa pyynnöstä hän lähtee Helsinkiin pänttäämään hallintotieteitä, mutta ilkeät opiskelutoverit saavat tytön jättämään yliopiston ja hakeutumaan sairaanhoitajaksi. Tipuli kaipaa musiikkia ja viulistiystäväänsä Erkki Erää (Tapio Nurkka).

2k, 74 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Tauno Majuri

Valentin Vaalan ohjaama romanttinen komedia Tositarkoituksella (1943) perustuu Tetin (Kersti Bergroth), Lea Joutsenon ja Valentin Vaalan käsikirjoitukseen. Jatkosodan aikaan sijoittuvassa tarinassa helsinkiläinen ministerin tytär Anja Leiste (Lea Joutseno) haluaa valloittaa agronomi Ilmari Arotien (Olavi Reimas). Miehen naisihanne on rivakka uurastaja, jollaiseksi seurapiirineiti päättää muuttua. Anja ilmoittautuu vapaaehtoiseen työpalveluun ja pääsee keittiöapulaiseksi Raudanhovin kartanoon. Hän ei osaa yhtään mitään, mutta vähitellen hurmaa kaikki iloisella luonteellaan.

2k, 97 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Maire Suvanto

Orvo Saarikiven ohjaama ja Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoittama perhe-elokuva Suomisen taiteilijat (1943) sijoittuu jatkosodan ajan Helsinkiin ja maaseutupitäjään. Pipsa Suominen (Maire Suvanto) saa teatterikärpäsen pureman. Koulutytölle tulee näyttelemisestä pakkomielle, josta saa kärsiä koko perhe. Pipsan veli Olli (Lasse Pöysti) järjestää sisarelleen esiintymisiä ja rahankeräyksen köyhän sotalesken hyväksi.

2k/4k, 90 min (mv), jännitys
Ohjaus: Theodor Luts, Erkki Uotila
Näyttelijät: Matti Lehtelä, Dolly von Alfthan

Theodor Lutsin ja Erkki Uotilan ohjaamassa vakoiluaiheisessa jännityselokuvassa luutnantti Ville Somero (Matti Lehtelä) selvittää linnoitustyömaan sabotointia Karjalankannaksella kesällä 1939. Hänen epäilykset kohdistuvat täysihoitola Runolinnan monenkirjavaan asiakaskuntaan. Linnoitustyömaata johtava insinööri Aarno Teräs (Aarno Kivistö) joutuu morsiamensa Birgit Lahden (Anna-Liisa Sarvanto) kanssa kiipeliin vakoilijoiden ja tanssijatar Veronica Sorrenton (Dolly von Alfthan) takia.

2k/4k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Yrjö Norta
Näyttelijät: Emmi Jurkka, Eija Karapää

Yrjö Nortan ohjaama musiikkipitoinen komedia Maskotti (1943) perustuu Tatu Pekkarisen romaaniin. Jatkosodan ajan Helsinkiin sijoittuvassa elokuvassa leskirouva Ida Hentolan (Emmi Jurkka) omistama hotelli on täynnä maksukyvyttömiä taiteilijavieraita. Tarmokas johtaja ei katsele suopein silmin tyttärensä Mirjamin (Eija Karapää) ja taidemaalari Akseli Niemelän (Leo Lähteenmäki) kuhertelua. Arpalipun aiheuttamat väärinkäsitykset saavat hotellin sekaisin.

2k/4k, 105 min (mv), draama
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Helena Kara, Tauno Palo

Hannu Lemisen ohjaama ja Eino Seisjoen (salanimen takana Hannu Leminen ja Ilmari Unho) käsikirjoitttama romanttinen melodraama Valkoiset ruusut (1943) pohjautuu Stefan Zweigin novelliin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen. Kirjailija Arvo Helavallan (Tauno Palo) romaani tekee murrosikäiseen Auli Rantaan (Helena Kara) lähtemättömän vaikutuksen. Hän jumaloi teoksen kirjoittajaa, jota ei voi koskaan unohtaa.

2k/4k, 95 min (mv), draama
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Emma Väänänen, Joel Rinne

Maalaispitäjän kirkkoherra Ahti Helpi (Joel Rinne), joka kokee itsensä yhtälailla papiksi ja sotilaaksi, lähtee rintamalle jatkosotaan. Kotona raskaana oleva vaimo Lea (Emma Väänänen) huolehtii suurperheensä lisäksi seurakuntalaisista. Vaikeat ajat kestetään uskomalla Jumalaan, kotiin ja isänmaahan.

2k, 96 min (mv), jännitys
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Joel Rinne, Regina Linnanheimo

Ilmari Unhon ohjaama ja Simo Penttilän kanssa käsikirjoittama jännityselokuva Kuollut mies vihastuu (1944) sijoittuu jatkosodan ajan Helsinkiin. Eversti evp. Rainer Sarmo (Joel Rinne) ja kapteeni evp. Mikko Vehmer (Reino Valkama) pääsevät sattumalta venäläisen rahanväärennysliigan jäljille. Sankarit auttavat Leila Vartaa (Kaija Rahola), joka yrittää pelastaa veljensä Raimon petomaisen Josef Hakimin (Ville Salminen) kynsistä. Kaunis pianisti Maria Lichter (Regina Linnanheimo) hämmentää tapahtumien kulkua.

2k, 103 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Marie-Louise Fock, Ture Ara

Teuvo Tulion ohjaama ja Filmimiehen (Nisse Hirn) käsikirjoittama melodraama Sellaisena kuin kuin sinä minut halusit (1944) perustuu Ahti H. Einolan aiheeseen. Viaton saaristolaistyttö Maija (Marie-Louise Fock) rakastaa merimies Aarnea (Ture Ara), joka isänsä painostuksesta hylkää tytön. Jätetty nuori nainen lähtee kaupunkiin ja saa paikan tohtorinna Holmbergin (Annie Sundman) palvelijattarena. Perheen lääkäriksi opiskeleva poika Erkki (Kunto Karapää) rakastuu kauniiseen sisäkköön, jota tohtorinna ei hyväksy miniäksi. Raskaana oleva Maija jää työttömäksi ja ajautuu ilotytöksi. Tulio teki elokuvasta samanaikaisesti myös ruotsinkielisen version Sådan du ville ha mig (1944).

2k, 88 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Ansa Ikonen

Orvo Saarikiven ohjaama perhe-elokuva Suomisen Olli rakastuu (1944) perustuu Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoitukseen. Jatkosodan ajan Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa 16-vuotias Olli Suominen (Lasse Pöysti) rakastuu ihanaan laulunopettajaansa Tuulia Tähtiseen (Ansa Ikonen), mikä saa hänet laiminlyömään tyttöystäväänsä Ritvaa (Regina Heinonen).

2k/4k, 113 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Jorma Nortimo
Näyttelijät: Tauno Palo, Regina Linnanheimo

Jorma Nortimon ohjaama ja Royn eli Tapio Vilpposen lavastama ja puvustama seikkailuelokuva "Herra ja ylhäisyys" (1944) pohjautuu Simo Penttilän romaaniin. Meksikon Yhdysvaltojen III armeijakunnan komentaja ja Sonoran sotilasläänin kuvernööri, kenraaliluutnantti T. J. A. Heikkilä (Tauno Palo) matkustaa Sierranuevan tasavaltaan yhdessä sotilaspalvelijansa Tlacan (Oiva Luhtala) ja kapteeni Silvio Spottornon (Jorma Nortimo) kanssa. Kolmikko paljastaa poliittiset juonittelut ja auttaa rehtiä markiisia don Ramiroa (Tauno Majuri). Naiset eivät voi vastustaa komeaa Heikkilää, joka vie kaunotar doña Camillankin (Regina Linnanheimo) sydämen.

2k/4k, 78 min (mv), jännitys
Ohjaus: Yrjö Norta
Näyttelijät: Dolly von Alfthan, Pentti Saares

Valokuvaaja Ilmari Lavion (Pentti Saares) ateljeessa murhataan hämäriin puuhiin sotkeutunut mies. Surmatyön aikoihin liikkeeseen on tullut viehättävä nainen, jota Lavio ei halua ilmiantaa poliisille. Valokuvaaja ryhtyy seuraamaan Soile Mäntymaana (Dolly von Alfthan) esiintyvää kaunotarta ja pääsee samalla vakoiluliigan jäljille.

2k, 76 min (mv), draama - Kuvassa ruotsinkielinen vanha tekstitys
Ohjaus: Yrjö Haapanen
Näyttelijät: Liisa Nevalainen, Sasu Haapanen

Yrjö Haapasen ohjaama ja Vahan (Valentin Vaalan) käsikirjoittama draama Vastamyrkky (1945) pohjautuu Hella Wuolijoen näytelmään. Tohtori Kaarina Sarkalahti (Liisa Nevalainen) jättää lupaavan uransa kirurgina ja palaa hämäläisen kotipitäjänsä kunnanlääkäriksi. Hän valittaa paikallisen tehdaslaitoksen puutteellisista suojelulaitteista, jotka aiheuttavat paljon tapaturmia. Pitäjään tarvitaan myös sairaala, jonka rahoittamiseen konkurssin partaalla oleva yritys ei ole halukas osallistumaan. Pankinjohtaja Magnus Varanko (Sasu Haapanen) rakastuu Kaarinaan ja asettuu puoltamaan tämän sairaalasuunnitelmia tehtaan johtokunnassa.

2k, 81 min (mv), jännitys
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Joel Rinne, Tauno Palo

Ilmari Unhon ohjaama ja Simo Penttilän käsikirjoittama jännityselokuva Kolmastoista koputus (1945) sijoittuu toisen maailmansodan ajan Göteborgiin. Kapteeni Kalho (Joel Rinne) ja perämies Lehtonen (Tauno Palo) tutustuvat Cabaret Carmenissa Mirjaan (Hilkka Helinä) ja Bellaan (Mailis Vaaja), jotka kuuluvat häikäilemättömän tohtori Velmarin (Sasu Haapanen) taiteilijaseurueeseen ja vakoiluliigaan. Mirja rakastuu Kalhoon ja paljastaa tälle rikolliskoplan juonet.

2k, 98 min (mv), jännitys
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Rauli Tuomi, Regina Linnanheimo

Valentin Vaalan ohjaama historiallinen jännityselokuva Linnaisten vihreä kamari (1945) pohjautuu Zacharias Topeliuksen romaaniin. 1830-luvulle sijoittuvassa tarinassa Linnaisten kartanon valtija, eversti Karl Littow (Paavo Jännes) ja tyttärensä Anna (Regina Linnanheimo) ovat ylpeitä aatelissukunsa tahrattomasta historiasta. Annaa havitteleva kreivi Spiegelberg (Ture Junttu) ryhtyy kiristämään everstiä 130 vuoden takaisella velalla, mutta kartanossa työskentelevä arkkitehti Kaarle Lithau (Rauli Tuomi) löytää kuitin, joka pelastaa Linnaisten isännän vararikolta. Arkkitehti rakastuu Annan pikkusiskoon Ringaan (Kaija Rahola) eikä halua paljastaa selville saamaansa suvun salaisuutta.

2k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Tauno Majuri

Valentin Vaalan ohjaamassa ja yhdessä Tetin (Kersti Bergroth) ja Lea Joutsenon kanssa käsikirjoittamassa romanttisessa komediassa Vuokrasulhanen (1945) helsinkiläinen sisutusarkkitehti Meeri Holvi (Lea Joutseno) on eroamassa miehestään. Avioeron ollessa vireillä hän haluaa salata suhteensa nyrkkeilijä Urho Luomukseen (Kullervo Kalske). Nähtyään lehdessä ilmoituksen saattopalvelusta Meeri tilaa itselleen kavaljeerin kotimatkalle seurapiirikutsuilta. Palvelua hoitava Erkki Anger (Tapio Nurkka) joutuu tekemisiin mustasukkaisen Urhon ja Meerin työnantajan, johtaja Arvo Raudan (Tauno Majuri) kanssa.

2k, 89 min (mv), perhe-elokuva
Ohjaus: Orvo Saarikivi
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Kalevi Hartti

Orvo Saarikiven ohjaama draama Suomisen Olli yllättää (1945) perustuu Tuttu Pariston (Seere Salminen ja Elsa Soini) käsikirjoitukseen. Helsinkiläinen Olli Suominen (Lasse Pöysti) ja hänen ikätoverinsa vapautuvat sodan päätyttyä asepalveluksesta. Nuorilla on sopeutumisvaikeuksia, jotka aiheuttavat ongelmia kotona ja koulussa. Olli joutuu ystävänsä Ekan (Kalevi Hartti) kanssa rahavaikeuksiin ravintolajuhlinnan ja juopottelun takia. He sekaantuvat hämäriin liiketoimiin eivätkä jaksa paneutua ylioppilaskirjoituksiin.

2k, 87 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Joel Rinne, Hilkka Helinä

Ilmari Unhon ohjaama jännityselokuva Valkoisen neilikan velho (1945) perustuu Simo Penttilän käsikirjoitukseen. Hammaslääkäri Lauri Liesi (Joel Rinne) esiintyy taikurina hotelli Metropolissa, jossa samaan aikaan katoaa insinööri Reino Arpian (Tauno Majuri) arkaluontoiset kirjeet. Varkaudesta epäilty Liesi haluaa puhdistaa maineensa ja ryhtyy selvittämään kähvellettyjen papereiden arvoitusta joutuen tekemisiin alamaailman kanssa. Hänen rehellinen ja miehekäs olemuksensa tekee vaikutuksen insinöörin sisareen Raija Arpiaan (Hilkka Helinä).

2k/4k, 115 min (mv), draama
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Rauli Tuomi, Matti Kivi

Ilmari Unhon ohjaama elämäkertaelokuva ”Minäelän” (1946) kertoo 1834-1872 eläneen Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven (Rauli Tuomi) elämäntarinan lapsuudesta sairastumiseen ja kuolemaan. Elokuva kuvaa köyhistä oloista lähtöisin olevan kirjailijan ponnistelua suomenkielisen kirjallisuuden luomiseksi ja merkkiteosten syntyä.

2k/4k, 88 min (mv), draama
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tauno Palo, Emma Väänänen

Niskavuoren rusthollitila Hämeessä 1880-luvulla. Heinänteossa nuori isäntä Juhani syttyy meijerskä Malviinaan ja tarjoaa tälle kyydin heinäkuorman päällä. Illalla Malviina kieltäytyy ensin Martti-rengin, sitten myös Juhanin kutsusta lähteä tansseihin. Myöhemmin Malviina torjuu Martin kosinnan, mutta ei vastustele Juhania, kun he kohtaavat polulla keskellä elovainiota. Juhani tunnustaa rakkautensa Malviinalle, joka antautuu miehen hyväilyille.

2k, 101 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Ville Salminen

Teuvo Tulion ohjaama melodraama Rakkauden risti (1946) pohjautuu Aleksandr Pushkinin novelliin. Majakkasaarelle haaksirikkoutunut konsuli Mauri Holmberg (Ville Salminen) houkuttelee Majakka-Kallen (Oscar Tengström) tyttären Riitan (Regina Linnanheimo) mukaansa kaupunkiin. Konsulin hylkäämänä Riitta ajautuu prostituoiduksi, kunnes hän ja taiteilija Henrik Hormi (Rauli Tuomi) rakastuvat toisiinsa. Riitan menneisyys aiheuttaa kuitenkin valheiden ja petosten kierteen.

2k, 109 min (mv), jännitys
Ohjaus: Edvin Laine
Näyttelijät: Edvin Laine, Mirjam Novero

Edvin Laineen ohjaama rikos- ja jännityselokuvassa Kultainen kynttilänjalka (1946) perustuu Toivo Kauppisen aiheeseen. Markus Mäkelä (Edvin Laine) ryöstää partnerinsa kanssa vanhalta laulajatähdeltä (Laina Laine) kultaisen kynttilänjalan. Muutama vuosi väkivaltaisen ryöstön jälkeen insinööri Hormina esiintyvä Mäkelä elää leveästi yrittäjänä Helsingissä, missä myös laulajatähden sukulaistyttö Ulla (Rauha Puntti), jota ryöstöyön tapahtumat vaivaavat, opiskelee. Mäkelä kohoaa Helsingin seurapiiri- ja yrityselämässä, mutta omatunto ja menneisyys eivät jätä häntä rauhaan.

2k, 86 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lea Joutseno, Tapio Nurkka

Valentin Vaalan ohjaama romanttinen komedia Viikon tyttö (1946) on nimimerkki Tetin alias Kersti Bergrothin, Lea Joutsenon ja Vaalan viides ja viimeinen yhteistyökäsikirjoitus. Lehdistö innostuu Viikon tyttö -missikilpailun vahingossa voittaneesta kalatehtaan tytöstä, Raija Lehdosta (Lea Joutseno), ja kirjoittaa tästä mielikuvituksellisen jutun miljoonaperijättärenä. Pian Raijan huomiosta kilvoittelevat tehtaan johtajan poika Kristian Tupanen (Tapio Nurkka) sekä seurapiirit, jotka haluavat osansa Raijan julkisuudesta. Tämä huomio ei miellytä Raijan ihastusta, työnjohtaja Antti Aholaa (Tauno Palo).

2k, 99 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Eino Katajavuori

Sisarukset Sylvi (Regina Linnanheimo) ja Outi (Toini Vartiainen) rakastavat samaa miestä, Sylvin puolisoa Valteria (Eino Katajavuori). Avioparin välit rikkoutuvat lapsen kuoleman vuoksi. Sokeutunut Sylvi aavistaa Valterin olevan hänelle uskoton ja vakoilee aviomiestään ja sisartaan. Vähitellen hänen mielenterveytensä järkkyy kohtalokkain seurauksin.

2k/4k, 84 min (mv), jännitys - Ei tekstitystä.
Ohjaus: Palle Hagmann
Näyttelijät: Ingrid Arehn, Leif Wager

Pikajuna pohjoiseen elokuvan ruotsinkielinen versio.

2k/4k, 66 min (mv), draama
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Eila Pehkonen, Martti Katajisto

Valentin Vaalan ohjaama ja yhdessä Lea Joutsenon ja Usko Kempin kanssa käsikirjoittama maaseutudraama Ihmiset suviyössä (1948) perustuu F. E. Sillanpään samannimiseen romaaniin. Elokuva on kuvaus ihmiskohtaloista Hämeessä eräänä kukkeana kesäyönä, joka on täynnä elämäniloa ja nuorta rakkautta, mutta myös väkivaltaa ja surua.

2k/4k, 85 min (mv), komedia - Kuvassa ruotsinkielinen vanha tekstitys
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Uuno Laakso, Liisa Tuomi

"Sankari kuin sankari" on Hannu Lemisen ohjaama musiikkikomedia. Leipomoyrittäjä August Kassinen (Uuno Laakso) on huolissaan muusikkopojastaan (Esko Saha), joka lähtee laulajatyttöystävänsä (Liisa Tuomi) kanssa esiintymiskiertueelle. Kassisen liikeasiat eivät suju ongelmitta, ja mustan pörssin kauppoihin liittyvien väärinkäsitysten kautta hän ajautuu tekemisiin poliisin kanssa.

2k/4k, 97 min (mv), lastenelokuva
Ohjaus: Edvin Laine
Näyttelijät: Tuula Usva, Martti Katajisto

Edvin Laineen ohjaama lastenelokuva Prinsessa Ruusunen (1949) perustuu Grimmin veljesten tunnetuksi tekemään vanhaan kansansatuun ja Sakari Topeliuksen näytelmään. Prinsessa Ruusunen (Tuula Usva) saa ylleen Tuonettaren (Enni Rekola) kirouksen ja vaipuu satavuotiseen uneen, josta hänet voi herättää vain prinssi (Martti Katajisto) suudelmallaan. Satuelokuva toteutettiin suuritöisissä studiolavasteissa.

2k/4k, 99 min (mv), draama - Ei tekstitystä.
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, William Markus

Hornankoski-elokuvan ruotsinkielinen versio.

2k/4k, 89 min (mv), komedia
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo

Radioreportteri Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) haluaisi tehdä selostuksen murrosta, mutta ohjelmapäällikkö luovuttaa tehtävän toiselle. Teräsvuori murtautuu kuitenkin luvatta Taidemuseoon ystävänsä Laakson (Kaarlo Halttunen) kanssa. Samana yönä rikollisjoukko ryöstää museosta arvokkaita tauluja. Teräsvuori joutuu pidätetyksi, mutta karkaa saadakseen oikeat varkaat kiinni. Avukseen hän saa kollegansa Eila Ritolammen (Ritva Arvelo).

2k/4k, 83 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Tarmo Manni, Emma Väänänen

Valentin Vaalan ohjaama tragikomedia Gabriel, tule takaisin (1951) perustuu Mika Waltarin samannimiseen näytelmään. Kaksi naimatonta sisarusta, Ulriikka (Salli Karuna) ja Kristiina (Emma Väänänen) joutuvat naissankari Gabriel Vihervuoren (Tarmo Manni) huijaamaksi. Nokkela sisarentytär Raili (Ilmi Parkkari) pääsee kuitenkin jyvälle Gabrielin juonesta. Kuvioissa on myös rahavaikeuksissa oleva liikenainen Rosa Pakkala (Ansa Ikonen).

2k/4k, 80 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Ilmari Unho
Näyttelijät: Kalervo Nissilä, Marja Korhonen

Ilmari Unhon ohjaama, Simo Penttilän käsikirjoittama ja Royn eli Tapio Vilpposen lavastama seikkailuelokuva Sadan miekan mies (1951) sijoittuu vuoteen 1634, jolloin 30-vuotinen sota riehuu yhä Euroopassa. Kaarnojan kapteeni (Kalervo Nissilä) osuu keskelle juonitteluita ja aatelisneito Elisabethin (Marja Korhonen) ja hänen serkkunsa kapteeni Gyllenskiöldin (Ture Junttu) välistä kiistaa. Kaarnoja saa haltuunsa salaperäisen kirjeen, jonka johdosta hän joutuu uskollisen kumppaninsa kersantti Erkinpojan (Uljas Kandolin) kanssa taisteluihin, väijytyksiin ja miekkamittelyihin.

2k, 113 min (mv), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Regina Linnanheimo, Eija Karipää

Teuvo Tulion melodraamassa Eeva Isokari (Regina Linnanheimo) pakenee kotoaan aviomiehensä tuomari Laurin (Tauno Majuri) mustasukkaisuutta. Seuraavana päivänä raiteilta löytyy ruumis. Lauri luulee vaimonsa kuolleen, mutta muistinsa menettänyt nainen onkin joutunut vankikarkurina miehensä johtamaan vankilaan. Lauri aloittaa uuden elämän ja rakastuu järvellä kohtaamansa Riittaan (Eija Karipää). Vähitellen myös Eevan vaiheet alkavat paljastua ympärillä oleville ihmisille.

2k/4k, 82 min (mv), komedia
Ohjaus: Jorma Nortimo
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Reino Helismaa

Lentojätkät Severi Suhonen ja Julle Iloinen sekä köyhä geologi Roope Kormu matkaavat pohjoiseen kullankaivuuseen. He kohtaavat häikäilemättömän Rovaniemen Hanskin, jonka kätyri Ville huijaa miehet ostamaan arvottoman valtauksen. Kaverukset kääntävät kuitenkin huijauksen hyödykseen.

2k/4k, 95 min (mv), komedia
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo

Radioreportteri Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) saa idean kokeellisesta reportaasista piilotetun mikrofonin avulla, mutta hänet ilmiannetaan hulluna itsekseen puhujana ja kuljetetaan Houruniemen mielisairaalaan. Sairaalassa ailahtelevaa Toivoa pidetään mielipuolena, eikä Eila-vaimon (Ritva Arvelo) selontekokaan auta asiaa, vaan professori Piukka (Arvo Lehesmaa) määrää Toivon aivoleikkaukseen.

2k, 87 min (mv), komedia
Ohjaus: Thure Bahne
Näyttelijät: Tuija Halonen, William Markus

Thure Bahnen ohjaama, Tatu Pekkarin käsikirjoittama ja Harry Bergströmin säveltämä On lautalla pienoinen kahvila (1952) on musiikkipitoinen tukkilaiselokuva. Toimittaja Sanni (Tuija Halonen) saapuu savotalle tekemään juttua tukkilaisista, mutta päätyy Eräksen (Willam Markus) vinkistä kahvittaja-Marleenan (Siiri Angerkoski) apulaiseksi ja hurmaa tukkilaiset.

2k, 97 min (mv), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Toini Vartiainen, Tauno Palo

Omena putoaa… (1952) on Valentin Vaalan ohjaama ja Mika Waltarin käsikirjoittama veijarikomedia varkaista ja huijareista. Ilona Jonsson (Toini Vartiainen) huiputtaa vanhaa teollisuusneuvos Österbergiä (Valtteri Virmajoki). Neuvos säälii köyhää tyttöä, joka näyttää hänen kuolleen tyttärensä kaksoisolennolta. Kuvioihin liittyvät myös muka merillä ollut, mutta juuri vankilasta vapautunut Ilonan isä (Reino Valkama), tämän rikostoverit Murto-Kalle (Pentti Viljanen) ja Ventti-Ville (Tauno Palo) sekä kilpaileva rikoskopla ja neuvoksen sukulaiset, jotka vahtivat perintörahojaan.

2k/4K, 77 min (mv), musiikkielokuva
Ohjaus: Ville Salminen
Näyttelijät: Olavi Virta, Kauko Käyhkö

Ville Salmisen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama komediallinen musiikkielokuva Kipparikvartetti (1952) on suositun mieslauluyhtyeen nimikkoelokuva. Säveltäjä ja ohjelmatoimiston johtaja Harri Vuorivirta (Eero Roine) perustaa kvartetin, jonka jäseneksi hän saa Apon (Auvo Nuotio), Teikan (Teijo Joutsela), Kaukon (Kauko Käyhkö) ja Ollin (Olavi Virta). Ollin rakastetun, Raijan (Liisa Tuomi) idean mukaan kokoonpano nimetään Kipparikvartetiksi.

2k/4k, 68 min (mv), seikkailu - Restauroitu
Ohjaus: Erik Blomberg
Näyttelijät: Mirjami Kuosmanen, Kalervo Nissilä

Valkoinen peura (1952) on Erik Blombergin ohjaama ja yhdessä Mirjami Kuosmasen kanssa käsikirjoittama tarunomainen kertomus valkoisen peuran hahmossa liikkuvasta noidutusta saamelaisnaisesta Piritasta (Mirjami Kuosmanen). Peuraa koettavat jahdata niin etelästä tullut metsänhoitaja (Åke Lindman) kuin Piritan aviomies Aslak (Kalervo Nissilä).

2k, 93 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Armand Lohikosken ohjaamassa ja Reino Helismaan käsikirjoittamassa musiikkipitoisessa komediassa Pekka Puupää kesälaitumilla (1953) Justiina (Siiri Angerkoski) päättää, että hän ja Pekka (Esa Pakarinen) viettävät kesän maalla ilman Pätkää (Masa Niemi). Pekka saa tehtäväkseen kesäpaikan vuokrauksen, mutta kiinteistövälittäjä Aadolf Muikku (Sasu Haapanen) huijaa hänet ostamaan huvilan. Koska Puupäiden rahat eivät kauppaan riitä, Pekka pyytää Pätkän osakkaaksi. Maalle lähtevän kolmikon seuraan liittyy työtön muusikko Kalevi Vaski (Olavi Virta).

2k, 74 min (mv), komedia
Ohjaus: Ville Salminen
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä päättävät ansaita rahaa ryhtymällä lastenhoitajiksi.

2k/4k, 75 min (mv), komedia
Ohjaus: Erik Blomberg
Näyttelijät: Mirjami Kuosmanen, Tarmo Manni

Erik Blombergin toinen pitkä ohjaustyö, Kun on tunteet (1954), on sovitus kymmenestä kirjailija Maria Jotunin novellista. Käsikirjoituksen laati ohjaajan puoliso Mirjami Kuosmanen, joka myös näyttelee elokuvassa Hulta Hempukan roolin. Pikkukaupungin puutalokorttelin pihapiiriin sijoittuvassa ja yhden päivän aikana tapahtuvassa tarinassa on 14 päähenkilöä. Hilda Hussoa esittävän Emmi Jurkan kymmenkunta minuuttia pitkä puhelinmonologi on yksi suomalaisen elokuvahistorian kuuluisimmista kohtauksista. Elokuvan prologissa esitellään kirjailija Maria Jotunin elämänvaiheita.

2k/4k, 85 min (mv), komedia
Ohjaus: Ossi Elstelä
Näyttelijät: Anneli Sauli, Olavi Virta

Lääkäri suosittelee ylirasittuneelle vuorineuvos Daniel Saariselle puolen vuoden terveyslomaa. Kotona illallisella Daniel kyllästyy lopullisesti perheensä hienostelevaan seurapiirielämään ja ryhtyy toteuttamaan suunnitelmaansa: hän on aloittanut metsätyömiehenä ja haluaa rentoutua palaamalla entiseen työhönsä, tukkijätkäksi Akkakosken uitolle.

2k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Edvin Laine, Tauno Palo

Hilman, osuuskaupanhoitajan vaimon, nimipäiväjuhlia vietetään pienessä kirkonkylässä 1930-luvulla: vasta saapunut nuori tuomari Heikki esitellään paikkakunnan silmäätekeville, osuuskaupanhoitaja Kalervo esittelee johtamansa vapaapalokunnan toimintaa. Kutsujen päätyttyä Heikki lähtee saattamaan postineitiä ja apteekkineitiä. Kunnanlääkäri osuu autollaan paikalle ja lupaa viedä apteekkineidin kotiin, koska heidän suuntansa on sama, mistä Heikkiin ihastunut tyttö on selvästi pettynyt, postineiti taas voitonriemuinen. Kertoja pysäyttää kuvan ja muistuttaa kohtalon sormesta, joka ohjaa tapahtumia. Niinpä Heikki ja postineiti päätyvät edellisen asunnolle, vanhan tuomarin taloon, jossa Heikki on alivuokralaisena.

2k/4k, 102 min (mv), draama
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Eeva-Kaarina Volanen, Leif Wager

Helsinki 1900-luvun alussa. Kuuluisa suomalaissyntyinen laulajatar Delia Rosati on kiertueella kotimaassaan. Säestäjäkseen hän saa Lauri Alangon. Kiertue vaarantaa Alangon avioliiton.

2k, 72 min (mv), dokumentti

Työväen Urheiluliiton neljännet liittojuhlat.

2k/4k, 73 min (mv), draama - Restauroitu
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Gunvor Sandkvist, Matti Oravisto

Moottoriveneet kuljettavat kaupunkilaisia viikonlopun viettoon Telttaniemen leirialueelle. Heidän joukossaan ovat Siiri, hänen ikääntynyt ja rampa aviomiehensä Bertel sekä nuori työläinen Usko. Illalla Usko pyytää Siiriä tanssimaan, mutta tämä kieltäytyy kohteliaasti. Myöhemmin Siirin jäätyä yksin saarelle, Usko hän menee tapaamaan Siiriä sillä verukkeella, ettei saa keitetyksi aamukahviaan tulitikkujen loputtua. Siiri sanoo jääneensä, koska oli luullut saavansa olla yksin. Seuraavan kerran Usko ja Siiri tapaavat kävelyretken merkeissä. Heidän välilleen syntyy suhde.

2k, 89 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka, Pätkä ja Justiina matkustavat Lappiin etsimään lumimiestä.

2k, 72 min (mv), draama
Ohjaus: Jack Witikka
Näyttelijät: Martti Katajisto, Hillevi Lagerstam

Tarina diktatuurivaltiossa elävästä nukkekauppiaasta. Perustuu Walentin Chorellin ruotsinkieliseen kuunnelmaan.

2k, 80 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Neljännessä Pekka ja Pätkä filmissä kaverukset yrittävät ansaita elantonsa mm. keksijöinä.

2k, 72 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Sarjan kuudennessa elokuvassa kaksikko toimii mm. joulukuusen jalkojen naulaajina, katulaulajina ja mainoskylttien kantajina. Pätkä etsii elämänkumppania kirjeenvaihtoilmoituksella nimimerkillä "Pekka".

2k, 63 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä saavat työtä puistotäteinä - naisiksi pukeutuneina. He tutustuvat yksinäiseen perheettömään pikkupoikaan Ottoon. Toisaalla ulkomailla pitkään ollut Oton isä etsii poikaansa.

2k/4k, 177 min (mv), sotaelokuva - Restauroitu
Ohjaus: Edvin Laine
Näyttelijät: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen

Väinö Linnan kuuluisan romaanin ensimmäinen filmatisointi.

2k, 90 min (mv), draama
Ohjaus: Jack Witikka
Näyttelijät: Heidi Krohn, Jussi Jurkka

Silja – nuorena nukkunut on Juha Nevalaisen Frans Emil Sillanpään samannimisen romaanin pohjalta käsikirjoittama ja Jack Witikan ohjaama elokuva ensin äidittömäksi ja myöhemmin isättömäksi jäävän Siljan (Heidi Krohn) nuoruudesta, seksuaalisesta heräämisestä ja piikavuosista kylässä, jonka elämänmenon kansalaissota muuttaa.

2k/4k, 103 min (mv), komedia
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Joel Rinne, Hannes Häyrinen

Paroni Mauritz Grafvenhjelm alias Moppe sekä hänen erottamaton kumppaninsa Ville viettävät kulkurielämää pikkukaupungissa.

2k/4k, 95 min (mv), draama
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Tauno Palo, Ansa Ikonen

Sodan varjot seuraavat majuri Harttia tämän toipuessa sotatraumoista sairaalassa.

2k/4k, 82 min (mv), draama
Ohjaus: Hannu Leminen
Näyttelijät: Emma Väänänen, Heimo Lepistö

Riihalan taloa vallitsee voimakas emäntä, joka on nostanut talon kunniaan ohi heikon isännän ja yrittää pitää tästä kunniasta kiinni hinnalla millä hyvänsä.

2k/4k, 90 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä lähtevät kahden miehen orkesterilaan kiertuelle. Myöhemmin kotona Helsingissä Pekkaa ja Pätkää odottaa kutsu kertausharjoituksiin. Tarkastuksen jälkeen he joutuvat sammakkomieskurssille.

2k/4k, 73 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä näkevät sairaalassa unia, joissa he seikkailevat tutkimusmatkailijoina Afrikassa, alokkaina luutakomppaniassa sekä villissä lännessä.

2k, 81 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Etsivätoimiston perustaneet Pekka ja Pätkä palkataan etsimään pääjohtaja Leinon poikaa. Etsinnät vievät kaksikon Saimaalle.

2k, 92 min (väri), komedia
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Martti Kuningas, Lauri Leino

Nummisuutarin Esko valmistautuu häämatkalleen, jonka takana on hänen äitinsä Martan juoni saada korpraalin testamentin lupaamat 500 riksiä sille, kumpi menee ensin naimisiin, Esko vai perheen kasvattitytär Jaana. Eskon isä Topias on tiettävästi sopinut naimakaupasta tavatessaan Puolmatkan krouvissa Karrin, Eskolle aiotun morsiamen Kreetan isän. Jaana puolestaan on kieltäytynyt menemästä naimisiin Eskon kanssa, sillä hänen mielitiettynsä on seppä Kristo.

2k/4k, 91 min (mv), draama
Ohjaus: Jorma Nortimo
Näyttelijät: Riitta Hämäläinen, Sirkka-Liisa Wilén

Sotaorpo Ilona joutuu ilkeiden kasvatusvanhempien hoiviin ja myöhemmin Helsinkiin lastenkotiin.

2k/4k, 96 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Kauppaneuvos testamenttaa omaisuutensa Pekka Puupäälle.

2k/4k, 93 min (väri), draama - Restauroitu
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Martti Kuningas, Teija Sopanen

Tapahtuma-aika on 1800-1900 -lukujen vaihde. Kylän mylly on pitkään ollut tyhjillään vanhan myllärin kuoltua. Kylään ilmestyy nuori mies, joka esittäytyy Pentti Mäkiseksi, vanhan Mylly-Pentin ja Tiina Mäkisen lehtolapseksi. Hän haluaa panna myllyn jälleen käyntiin. Kylän tytöt ryhtyvät piirittämään Penttiä, käyvät vuorotellen vierailulla myllyllä.

2k/4k, 73 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä joutuvat rauhanturvaajiksi Suezille.

2k/4k, 95 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Pehr-Olof Sirén, Elina Salo

Kaius Kannisto on poikamies, jolla on monia naistuttavia. Eräänä aamuna, kun muuan naispuolinen yövieras on lähtenyt, Kaius ryhtyy muistelemaan kaikkia naisiaan nimeten heidät eteen levittämänsä korttipakan kuningattarien mukaan.

2k/4k, 98 min (mv), komedia
Ohjaus: Toivo Särkkä
Näyttelijät: Lasse Pöysti, Eine Laine

Suomisen perhe on jälleen maalla Kesärannassa, Olli työskentelee pitäjän virkaa tekevänä nimismiehenä. Perhe tutustuu läheisen Saarenpään kartanon uusiin asukkaisiin, kun kartanon nuoret, Aarne Lokka ja hänen sisarensa Anita, tulevat tervehdyskäynnille Kesärantaan. Aarne on tutkinut Pullinsaaren kallioita geiger-mittarillaan ja tehnyt Pullin isännälle puolen miljoonan markan tarjouksen maiden ostamisesta. Anita puolestaan on kiinnostunut Ollista ja tulee tapaamaan tätä käräjille.

2k, 89 min (mv), komedia
Ohjaus: Armand Lohikoski
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä ryhtyvät opiskelemaan taidemaalareiksi käyttäen Justiinaa mallina. Justiina kyllästyy, miehet hankkivat toisen mallin, neiti Kaihokielon, jonka kanssa he lähtevät ulos metsästämään aiheita

2k/4k, 90 min (väri), seikkailu - Restauroitu
Ohjaus: Aleksandr Ptushko
Näyttelijät: Eve Kivi, Urho Somersalmi

Suomalais-neuvostoliittolainen suurtuotanto Kalevalan pohjalta.

2k/4k, 108 min (mv), jännitys - Restauroitu
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Joel Rinne, Elina Pohjanpää

Suomen kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi äänestetty ensimmäinen Palmu-filmatisointi.

2k/4k, 105 min (mv), dokumentti
Ohjaus: Risto Orko

Dokumenttielokuva talvi- ja jatkosodasta.

2k, 80 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Ritva Vepsä, Vuokko Docktare

Kati odottaa peukalokyytiä ja pääsee rekka-autoon. Matkalla Helsinkiin he näkevät vastikään tapahtuneen pahan kolarin. Kaupungissa Kati tapaa tutun rekkakuskin, joka houkuttelee hänet autonsa tavaratilaan; jälkeen päin Kati harmikseen huomaa, että miehellä on toinen tyttö odottamassa etuistuimella. Kahvilassa Kati liittyy Ritvan ja Leenan seurueeseen, tytöt lähtevät kahden autokauppiaan mukaan. Yhdessäolo jatkuu Leenan kotona, josta vanhemmat ovat maalla. Illan päätteeksi Ritva, Leena ja autokauppiaat päättävät viettää seuraavan viikonlopun Hangossa.

2k/4k, 76 min (mv), komedia
Ohjaus: Aarne Tarkas
Näyttelijät: Esa Pakarinen, Masa Niemi

Pekka ja Pätkä käyvät soveltuvuustesteissä tohtori Pujoparran luona: testit osoittavat heidät ensin "toivottomiksi tapauksiksi", mutta lupaavat "loistavaa tulevaisuutta 'neekereinä'". Kun kaverukset huomaavat lehti-ilmoituksen, jossa ravintola hakee neekeriryhmää, he naamioituvat mustalla kenkävoiteella neekereiksi. Koe-esityksessä he kuitenkin paljastuvat huijareiksi, kun tulennielemisnumero saa automaattisen sammuttimen toimimaan ja vesi valkaisee heidän kasvonsa.

2k/4k, 84 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Jaakko Pakkasvirta, Sinikka Hannula

Nuori kirjailija Jaska Salmi ja hänen raskaana oleva vaimonsa Sini riitelevät. Välienselvittelyn päätteeksi mies syöksyy ulos asunnosta. Sinin muistojen kautta palataan suhteen syntyyn ja alkuvaiheisiin.

2k/4k, 73 min (mv), komedia
Ohjaus: Jack Witikka
Näyttelijät: Tuukka Tanner, Elsa Turakainen

Pikkukaupungin puutalokorttelin ihmisistä lapsen silmin nähtynä. Elokuva perustuu Aapelin romaaniin.

2k/4k, 74 min (väri), musiikkielokuva
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Lasse Liemola, Laila Kinnunen

"Kevyt kesäkeitto musiikkihöystein"

2k/4k, 94 min (mv), draama - Restauroitu
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Pentti Tarkiainen

Saksalainen sotilasosasto sijoittuu Ouluun kesällä 1941. Raksilan pojat Immu, Jake, Pate, Matti ja Urkki seuraavat ihaillen saksalaisten marssia läpi kaupungin. Sotilasjunan ohittaessa aseman pojat ansaitsevat taskurahoja myymällä juomia. Iltaisin he väijyvät saksalaisten sotilaitten ja kaupungin naisten seurustelua ja joutuvat tappeluun Tuiran poikien kanssa.

2k, 102 min (mv), jännitys
Ohjaus: Ossi Skurnik
Näyttelijät: Jarno Hiilloskorpi, Elina Salo

Klaus Grahn on 23-vuotias lakitieteen ylioppilas, joka on laiminlyönyt opintonsa hautoessaan yli-ihmisajatuksia ja täydellistä rikosta

2k/4k, 82 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Kalervo Nissilä, Kyllikki Forssell

Arkkitehti Toivo Koski on tehnyt itsemurhan huvilallaan. Rouva Margit Koski ihmettelee teon syytä ja kyselee Kosken nuorelta työtoverilta Pentti Vaaralta, joka on löytänyt ruumiin, oliko hänen miehellään ollut viime aikoina vastoinkäymisiä.

2k, 71 min (väri), musiikkielokuva
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Four Cats, Laila Kinnunen

Lauantaileikit oli Maunu Kurkvaaran panos siihen suomalaisten elokuvien kavalkadiin, joka alkoi vuonna 1959 Veikko Itkosen ideoimalla, ohjaamalla ja tuottamalla Suurella sävelparaatilla ja päättyi seitsemän vuotta myöhemin Yrjö Tähtelän Topralliin. Näiden iskelmäelokuvien rakenneperiaate oli yleensä se, että yhteistyössä jonkun levy-yhtiön kanssa kottiin komisenkymmentä iskelmää hataran juonen ympärille ja venytettiin tarina kokoillan elokuvan säälliseen mittaan. Lauantaileikkien ilme muistuttaa myös vuonna 1940 ensi-iltansa saaneesta musiikkielokuvasta SF–Paraati: kummankin kehyskertomuksena on kesäinen Helsinki ja sen ihmiset.

2k, 88 min (mv), jännitys
Ohjaus: Valentin Vaala
Näyttelijät: Sauli Seppälä, Salme Karppinen

Mauri Sariolan rikosromaaniin perustuva oikeussalielokuva.

2k, 89 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Aarne Tarkas
Näyttelijät: Åke Lindman, Helge Herala

Vornan veljekset Joel, Tommi ja Kai ovat kullanetsijöitä Villissä Pohjolassa, jota "ei löydy Maanmittaushallituksen kartoista vaan mielikuvituksesta". Jäljittäessään kultasuonen emäkalliota he tietämättään joutuvat seudun mahtimiehen Jäärän maille.

2k, 96 min (mv), seikkailu
Ohjaus: Aarne Tarkas
Näyttelijät: Åke Lindman, Tommi Rinne

Vornan veljekset Joel, Tommi ja Kai ratsastavat jälleen Villissä Pohjolassa, jota "ei löydy maanmittaushallituksen kartoilta vaan mielikuvituksesta". Heidän koiransa Kim löytää joen rantaan tuupertuneen miehen, joka sanoo Salatun Laakson miesten olevan kannoillaan. Samassa viuhahtaa nuoli ja tappaa miehen. Jalanjäljet rannalla ja kultainen nuolenkärki saavat veljekset muistelemaan tarinoita Salatusta Laaksosta, jota kukaan ei ole nähnyt ja jossa salaperäisen kansan sanotaan asuvan - etenkin kun kuolleen miehen vaskoolin pohjasta löytyy karttapiirros, joka ilmeisesti paljastaa tien laaksoon.

2k, 93 min (mv), draama
Ohjaus: Aito Mäkinen, Esko Elstelä
Näyttelijät: Pirkko Peltonen, Lasse Liemola

Episodielokuva. Aito Mäkisen ohjaama Juulia ja Esko Elstelän Tikku.

2k, 87 min (väri), jännitys
Ohjaus: Palmer Thomson, Åke Lindman
Näyttelijät: Richard Long, Åke Lindman

Suomalais-amerikkalainen jännityselokuva.

2k, 93 min (mv), draama
Ohjaus: Erik Häkkinen
Näyttelijät: Kalervo Koski, Annikki Moksi

Keuhkotautia sairastava opiskelijatyttö saapuu tapaamaan taiteilijaa, joka elää yksin rapistuvassa huvilassa ja jota kylällä pidetään omituisena juoppona.

2k/4k, 75 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Sinikka Hannula, Kai Lind

Ritva Hakala on nuorehko eronnut nainen, pienen pojan yksinhuoltaja. Hänellä on uusi miesystävä, mutta taustalla hänen liikkeitään seuraa entinen puoliso.

2k/4k, 87 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Anneli Sauli, Yrjö Tähtelä

Yhteiskunnalinen draama toimittajasta, joka tutkii laivatyttöjen toimia.

2k/4k, 81 min (mv), draama - Ranskankielinen, suomen- jaruotsinkielinen tekstitys
Ohjaus: Eino Ruutsalo
Näyttelijät: Michel Strasberg, Maria Doniel

Les Siffleurs / Viheltäjät oli Eino Ruutsalon kolmas näytelmäelokuva. Tietoisesti ranskalaiseen uuteen aaltoon ja cinéma véritéhen tukeutuvan teoksensa Ruutsalo kuvasi kokonaisuudessaan Pariisissa.

2k, 83 min (mv), jännitys
Ohjaus: Aito Mäkinen
Näyttelijät: Pekka Sahenkari, Carola

Puhelinlaitoksen virkailija Paavo Kostiander saa salaperäisen postipaketin, jonka sisältö osoittautuu pommin laukaisukoneistoksi.

Här börjar äventyret (1965)

2k, 84 min (mb), draama - Suomenkielinen vanha tekstitys.
Ohjaus: Jörn Donner
Näyttelijät: Harriet Andersson, Matti Oravisto

Ruotsalainen muotisuunnittelija Anne Englund saapuu lentokoneella kesäiseen Helsinkiin tapaamaan suomalaista arkkitehtiä Toivo Pajusta.

2k, 91 min (mv), draama
Ohjaus: Åke Lindman
Näyttelijät: Åke Lindman, Demetra Demetri

Toimittaja Onni Lintula on värväytynyt rauhanturvajoukkoihin Kyprokselle, missä hän vääpelinä johtaa viiden miehen tiedusteluryhmää. Eräällä retkellä Onni esittelee miehilleen antiikin nähtävyyksiä, Salamiin raunioita amfiteattereineen, Nikosian museota, jossa ovat esillä auringonjumala Apollon sekä kauneuden ja rakkauden jumalatar Afroditen patsaat. Rantatiellä jeep saa moottorivian ja miehet käyttävät pysähdystä uimiseen. Juuri kun Onni kertoo, miten Afrodite syntyi samalla paikalla meren vaahdosta, merestä nousee kreikkalainen kaunotar, joka miehet nähdessään pakenee kallioiden taakse. Suomalaiset seuraavat ja löytävät hänet ystävättärensä Marian seurasta, joka miehiä sättien vie tytön kiireesti pois. Onni ja kaunotar ehtivät kuitenkin vaihtaa lemmekkäitä katseita.

2k, 78 min (mv), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Pekka Haukinen, Sinikka Hannula

Elokuva kuljettaa rinnan tarinaa kirjailijasta jota syytetään siveettömyydestä, kirjailijan samaan aikaan kehittelemää keskiaikaista noita-episodia (joka pohjautuu katkelmaan Markku Lahtelan romaanista "Jumala pullossa") sekä tieteisfantasiaa salaisesta vakoilu- ja tutkimuslaitoksesta. Kirjailijan elämänpiiri rinnastettuna menneisyyden legendaan ja tulevaisuuden kauhuvisioihin tavoittaa yhdenlaisen mallin käsitteestä "suvaitsemattomuus", joka lopuksi huipennetaan nykyajan ja modernin taiteen kollaasiksi: syyttäjän tekopyhää loppupuheenvuoroa säestävät kuvat maailman väkivallasta

2k, 95 min (mv), draama
Ohjaus: Risto Jarva
Näyttelijät: Jaakko Pakkasvirta, Anneli Sauli

Toimittajan, valokuvamallin ja lentoemännän kolmiodraama.

2k/4k, 85 min (mv), draama
Ohjaus: Eino Ruutsalo
Näyttelijät: Matti Ruohola, Ulla Markkula

Kirjailija Ilpo Härkölä matkustaa lomahotelliin maalle. Takaumana nähdään, että hän on viettänyt hurjastelevaa ja juopottelevaa taiteilijaelämää, jolloin kustantaja on ehdottanut, että hän pakenisi maalle voidakseen keskittyä kirjoittamiseen. Samassa junassa matkustaa nuori rouva Leena tyttärensä Millan kanssa vanhempiensa luokse, joiden talo sijaitsee lomahotellin vieressä.

2k, 92 min (väri), draama - Ei tekstitystä.
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Margareta Sjödin, Kari Franck

Tarina Ibizalla aikaansa viettävistä suomalaisista

2k, 116 min (mv), komedia
Ohjaus: Jukka Virtanen
Näyttelijät: Spede Pasanen, Hannes Häyrinen

Tarmo (Spede Pasanen) yrittää tienata kuukaudessa vanhan miljoonan saadakseen kitupiikkisetänsä perinnön.

2k, 97 min (mv), komedia
Ohjaus: Aarne Tarkas
Näyttelijät: Esko Salminen, Liana Kaarina

Aarne Tarkaksen viimeinen elokuva oli yritys tuoda sotilasfarssit 1960-luvulle.

2k, 76 min (mv), musiikkielokuva
Ohjaus: Yrjö Tähtelä
Näyttelijät: Yrjä Tähtelä, Katri-Helena

Irwin, Katri-Helena, Carola sekä Renegades Tähtelän camp-henkisessä musiikkielokuvassa.

2k/4k, 87 min (mv), nuorisoelokuva
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Kristiina Halkola, Eero Melasniemi

Helsinkiläiset opiskelijanuoret Riitta ja Santtu, Leena ja Timppa saapuvat lomanviettoon maalle ja leiriytyvät järven rannalle

2k, 89 min (mv), draama
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Kristiina Halkola. Kirsti Wallasvaara

Elokuva nuorista, jotka osallistuivat Arvo Salon oopperan tekemiseen Ylioppilasteatterissa.

2k, 83 min (mv), komedia
Ohjaus: Jukka Virtanen
Näyttelijät: Spede Pasanen, Simo Salminen

William Njurmen pähkähullu matka kesäisessä Suomessa. Elokuva oli Suomen epävirallinen 50-vuotiselokuva.

2k/4k, 78 min (mv), draama
Ohjaus: Erkko Kivikoski
Näyttelijät: Maarita Mäkelä, Eero Melasniemi

Elokuva nuoren opettajan ja kouluun huonosti sopeutuvan oppilaan suhteesta.

2k, 78 min (väri), draama
Ohjaus: Timo Bergholm
Näyttelijät: Kristiina Halkola, Petra Frey

Koulukodista vapautunut Anja kokeilee elämää laitoksen ulkopuolella.

2k, 77 min (mv), draama
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara

Elokuva pikkukaupungin kirjastossa työskentelevästä Ville Hermanista ja hänen suhteestaan talonmiehen tyttäreen Liisaan.

2k/4k, 79 min (väri), draama
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Thelma Ramström, Tapio Kouki

Tulevaisuudenvisio"Rottasodasta", jota ihmiset käyvät elinmahdollisuuksistaan yhteiskunnallisessa oravanpyörässä, sotaa jonka pyydyksinä ovat elintaso ja asema yhteiskunnassa, myrkkyinä mielisairaudet, yksinäisyys ja henkinen turvattomuus.

2k, 96 min (väri), draama
Ohjaus: Jörn Donner
Näyttelijät: Kristiina Halkola, Jörn Donner

Oikeusjutun aiheuttanut kohuelokuva myyntimies Juha Holmista, jonka perheidyllin rikkoo suhde nuoreen lähettityttöön.

2k, 91 min (väri), jännitys
Ohjaus: Maunu Kurkvaara
Näyttelijät: Pertti Melasniemi, Tarja Markus

Maalta Helsinkiin muuttanut Reiska ajautuu rikollisjengin jäseneksi.

2k, 96 min (mv), komedia
Ohjaus: Jukka Virtanen
Näyttelijät: Spede Pasanen, Juhani Kumpulainen

Robin Hood - parodia ilman järjen hiventäkään.

2k/4k, 90 min (mv), dokumentti
Ohjaus: Kari Uusitalo

Dokumenttielokuva Carl Gustaf Emil Mannerheimista.

2k/4k, 97 min (väri), draama
Ohjaus: Jörn Donner
Näyttelijät: Ritva Vepsä, Seija Tyni

Jukka ja Tuula Virta ovat olleet 12 vuotta naimisissa. Mies työskentelee varastonhoitajana, vaimo pankkivirkailijana. He ovat vieraantuneet toisistaan eivätkä tiedä edes toistensa vapaa-ajan menoista. Eräänä iltana Tuula lähtee ystävättärensä Liisan kanssa jääkiekko-otteluun ja huomaa yllätyksekseen, että Jukka toimii pelissä erotuomarina. Ottelun jälkeen hän näkee Jukan suutelevan naista, rakastajatartaan Kristiinaa, ja yrittää turhaan tavoittaa miestä, joka viettää illan Kristiinan seurassa.

2k, 91 min (mv), TV-elokuva
Ohjaus: Veikko Kerttula
Näyttelijät: Antti Litja, Martti Pennanen

Taksikuskin silmin katsellaan yhden yön ja seuraavan aamun tapahtumia, jotka Veijo Meri on koonnut pikku tapahtumista, mutta jotka yhdessä muodostavat rikkaat ja valtavat puitteet taksimatkan tapahtumille.

2k/4k, 88 min (mv), draama
Ohjaus: Matti Kassila
Näyttelijät: Joel Rinne, Jussi Jurkka

Elokuva ylipäällikkö Mannerheimin ja eräiden muiden korkeiden upseerien, lähinnä päämajoitusmestari Airon keskinäisistä voimainmittelöistä Kannaksen läpimurron aikoihin.

2k, 78 min (mv), draama
Ohjaus: Veli-Matti Saikkonen
Näyttelijät: Hillevi Lagerstam, Tapio Hämäläinen

Saarisen perhe asuu omakotitalossa pienessä tehdaskaupungissa. Isä Aaro on työnjohtajana tehtaalla ja kokee nuoremman polven uhaksi asemalleen. Hän painostaa poikaansa Marttia lukemaan insinööriksi, mutta poika on kiinnostunut vain muusikon urasta ja haluaa jättää koko paikkakunnan taakseen. Äiti on kotirouva, rippikouluikäinen tytär Annika viihtyy paremmin tanssilavalla kuin kotonaan ja seurustelee yhtyeen laulusolistin kanssa

2k, 120 min (mv), TV-elokuva
Ohjaus: Veikko Kerttula
Näyttelijät: Pertti Melasniemi, Veikko Honkanen

Alpo Ruuthin novellin TV-filmatisointi.

2k/4k, 87 min (mv), komedia
Ohjaus: Spede Pasanen
Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen

Speedy Gonzales, Yksinäinen ratsastaja ja Tonto kiertävät hiekkakuoppaa lännenparodiassa.

2k/4k, 109 min (väri), draama
Ohjaus: Teuvo Tulio
Näyttelijät: Marianne Mardi, Ossi Elstelä

Teuvo Tulion viimeinen elokuva. Saksalainen lentäjä Hans ihastuu lappalaistyttö Lailaan. K-18.

2k, 108 min (väri), draama
Ohjaus: Rauni Mollberg
Näyttelijät: Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi

Maa on syntinen laulu on Rauni Mollbergin ensimmäinen pitkä teatterielokuva. Se perustuu Timo K. Mukan (1944-1973) esikoisromaaniin.

2k, 87 min (mv), komedia
Ohjaus: Ere Kokkonen
Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita

Ensimmäinen Uuno Turhapuro- elokuva.

2k, 103 min (väri), komedia
Ohjaus: Risto Jarva
Näyttelijät: Antti Litja, Kirsti Wallasvaara

Pastori Aimo Niemi palaa Amerikasta vanhoille kotikulmilleen Kivimäkeen, joka aiotaan purkaa uuden kerrostaloalueen tieltä.

2k/4k, 128 min (väri), komedia
Ohjaus: Risto Jarva
Näyttelijät: Antti Litja, Kauko Helovirta

Mainosmies Kaarlo Vatanen saa tarpeekseen työstään ja elämästään. Vaellusretkellä hän saa seurakseen jäniksen.

2k/4k, 127 min (väri), draama
Ohjaus: Edvin Laine
Näyttelijät: Jyrki Kovaleff, Olavi Ahonen

Tukkijätkä Vikke kiertelee pohjolan uittoja ja savotoita.

2k, 112 min (väri), draama
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Mikko Niskanen, Tea Ista

1970-luvun laman keskellä pankinjohtaja Haapanen painii henkilökohtaisten ja taloudellisten kriisien keskellä.

2k/4k, 117 min (väri), draama - Restauroitu
Ohjaus: Tapio Suominen
Näyttelijät: Esa Niemelä, Kati Outinen

Elokuva tarkkailuluokan oppilaista.

2k/4k, 127 min (väri), musiikkielokuva
Ohjaus: Aki Kaurismäki, Mika Kaurismäki
Näyttelijät: Juice Leskinen, Martti Syrjä

Tuuliajolla kiertueen filmatisointi.

2k, 57 min (väri), draama
Ohjaus: Pekka Hyytiäinen
Näyttelijät: Pekka Valkeejärvi, Riitta Kymäläinen

Ohjaajan omien sanojen mukaan "elokuva epäonnistumisesta". Pekka Valkeejärven debyyttielokuva.

2k/4k, 119 min (väri), sotaelokuva
Ohjaus: Jaakko Pakkasvirta
Näyttelijät: Esko Salminen, Irina Milan

Pedon merkin lähtökohtana oli vuonna 1946 ilmestynyt ja tuolloin runsaasti keskustelua herättänyt Olavi Paavolaisen päiväkirjateos Synkkä yksinpuhelu.

2k, 22+32+37 min (väri), animaatio
Ohjaus: Juho Gartz, Lauri Tykkyläinen

Suomalaisen animaatioelokuvan historia kolmiosaisena sarjana.

2k, 63 min (väri), dokumentti
Ohjaus: Jörn Donner, Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto

Helsinki Jörn Donnerin näkökulmasta.

2k, 82 min (väri), draama
Ohjaus: Pekka Hyytiäinen
Näyttelijät: Liisa Halonen, Pekka Valkeejärvi

Pekka Hyytiäisen kolmas pitkä näytelmäelokuva oli nimensä mukaisesti elokuva pelosta: "Eurooppalainen pelkää lähestyvää sotaa", kerrottiin lehdistöesitteessä. "Pelko on mielessämme ja seuraa meitä joskus tietoisuudessamme, mutta useimmiten alitajuisessa. Emme hallitse tätä pelkoa, sillä se liittyy tulevaisuuteen. MP - minä pelkään käsittelee juuri tätä pelkoa tavallisen perheen, isän, äidin ja lapsen näkökulmasta."

2k, 99 min (väri), komedia
Ohjaus: Jaakko Pakkasvirta
Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Eija Ahvo

Perisuomalaisen hulluuden ylistys perustuu Arto Paasilinnan romaaniin.

2k, 76 min (väri), draama
Ohjaus: Mika Kaurismäki
Näyttelijät: Kari Väänänen, Martti Syrjä

"Elomme vaelluksen keskitiessä harhailin synkkää metsämaata tieltä oikealta poikenneena [- -]", aloittaa kertoja italiaksi ja jatkaa: "He tulivat hakemaan Rossoa keskipäivällä, kun hän nukkui rannalla ja uneksi valkoisesta Alfa Romeosta [- -]." Giancarlo Rosso ei haluaisi jatkaa työtään velallisten pelottelijana ja palkkamurhaajana, koska "he ottivat Marjan häneltä". Pakon edessä hän kuitenkin hyväksyy uuden tehtävän ja matkustaa Suomeen, Marjan kotimaahan.

2k/4k, 140 min (väri), draama
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Martti Kainulainen, Pirjo Leppänen

1970-luvun alussa Päätalo oli aloittanut laajan omaelämäkerrallisen romaanisarjan, ns. Iijoki-sarjan, jonka kolmesta ensimmäisestä romaanista syntyi Elämän vonkamies Mikko Niskasen ohjaamana.

2k/4k, 164 min (väri), draama
Ohjaus: Mikko Niskanen
Näyttelijät: Ari-Kyösti Seppo, Pirjo Leppänen

Kalle Päätalon nuoruusvuodet savottatöissä. Kunta elättää perhettä isän ollessa mielisairaalassa.

2k/4k, 128 min (väri), draama
Ohjaus: Pekka Parikka
Näyttelijät: Esko Salminen, Taneli Mäkelä

Kauhavalainen Hakalan suku kokoontuu kesäisenä sunnuntaipäivänä kotitalolle jakamaan isoisän vaatimatonta Amerikan-perintöä.

2k/4k, 197 min (väri), sotaelokuva - Restauroitu
Ohjaus: Pekka Parikka
Näyttelijät: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko

Pohjanmaan (1988) jälkeen ohjaaja Pekka Parikan ja kirjailija Antti Tuurin yhteistyö jatkui elokuvassa Talvisota, pohjana Tuurin romaani, joka rakentui sotaveteraanien haastatteluille ja arkistoaineistolle.

2k/4k, 82 min (väri), nuorisoelokuva
Ohjaus: Kari Paljakka
Näyttelijät: Samuli Edelmann, Santeri Kinnuinen

Porilaisten nuorten kasvutarina.

2k, 93 min (väri), jännitys - Englanninkieliset alatekstit kuvassa.
Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Näyttelijät: Samuli Edelmann, Santeri Kinnuinen

Amerikkalaistyylinen jännityselokuva.

2k, 62 min (väri), dokumentti
Ohjaus: Heikki Ahola

Kaupunkisinfonia on montaasimainen dokumentti, jota on ollut tekemässä yli 20 nuorta suomalaista elokuvantekijää. Usean eri kuvaajan aiheet nivoutuvat yhteen ja saavat merkityksen ennen kaikkea osana kokonaisuutta, osana vuorokauden kiertoa yhdellä rajatulla alueella: Helsingin kaupungissa.

2k, 87 min (väri), lastenelokuva - suomen- ja ruotsinkielinen versio
Ohjaus: Liisa Helminen
Näyttelijät: Kari Ketonen, Roni Haarakangas

Liisa Helmisen ohjaama, Leena Krohnin romaaniin perustuva lastenelokuva Pelikaanimies (2004) kertoo 10-vuotiaan Emilin (Roni Haarakangas) ja ihmishahmon ottaneen pelikaanin (Kari Ketonen) ystävyydestä ja seikkailuista.