Elokuva-arkistointi ja digitointi

KAVIn filmikokoelmat käsittävät noin 1 300 pitkää kotimaista elokuvaa, ja tätä nykyä tämä määrä karttuu noin 30 uuden elokuvan vuositahdilla. Kotimaisen elokuvaperinnön säilyttäminen jälkipolville on yksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin keskeisistä tehtävistä, jota tuetaan lainsäädännöllä.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ydintehtävä on pelastaa ja säilyttää AV-kulttuurin tuotteet jälkipolville. 

Valtio on sitoutunut kotimaisen elokuva-, televisio- ja radioperinteen arkistointityöhön. Alunperin lainsäädäntö koski vain elokuvien arkistointia. Vuonna 1984 voimaan tullut Laki elokuvien arkistoinnista tarjosikin hedelmällisen pohjan pitkään valmistellulle uudelle laille.   Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä toi elokuvan rinnalle niin television, radion kuin verkkoaineistot.

AV-kulttuurin tuotteet eivät säily loputtomiin ilman erityistoimenpiteitä,  parhaana  esimerkkinä mainittakoon elokuvat. Huonoissa varastointioloissa elokuvien värit haalistuvat, kopiot murentuvat ja filmien koostumus muuttuu.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin luolastot on rakennettu verovaroin, jotta nykyelokuvalle kävisi paremmin kuin edeltäjilleen. Luolastojen olosuhteet ovat maailman huippua. Instituutissa seurataan alan tutkimusta ja kehitetään työtapoja, jotka näkyvät jatkuvasti kehittyvinä varastoina.