Teuvo Tulio esittää

Hornankoski (1949)

Tunteet kuohahtavat, kun Yli-Koskelan Aarne (William Markus) palaa kotiin retkiltään ja alkaa kosiskella kotitilaa isännöivän veljensä Artturin (Åke Lindman ensimmäisessä elokuvaroolissaan) mielitiettyä, Leaa (Regina Linnanheimo). Mustasukkaisuus ajaa Artturin kavalaan tekoon, jonka myötä Aarne luulee tappaneensa miehen. Lisämateriaalit: elokuvan esittelee Esko Rautakorpi, Teuvo Tulion esittely, traileri (mykkä ruotsinkielisillä väliteksteillä), ruotsinkielinen elokuvaversio Forsfararna. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1949. Kesto: 105 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 8/2006.

Laulu tulipunaisesta kukasta (1938)

Vieteltyään viattoman piikatytön Koskelan Olavin (Kaarlo ”Kille” Oksanen) riitautuu vanhempiensa kanssa ja lähtee tukkilaiseksi. Olavi jättää naisia toisensa jälkeen. Hänet on luotu kulkemaan, eivätkä naiset häntä pysäytä. Moision suuren talon tytär Kyllikki (Rakel Linnanheimo) suhtautuu kuitenkin ylpeästi Olavin lähentymisyrityksiin ja heittää haasteen. Olavi lupaa uhkarohkeasti laskea vaarallisen kosken. Uroteko onnistuu, ja Kyllikki lämpenee miehen tunteille. Romanssi puhkeaa kukkaan kun he joutuvat uimaan alastomina joen yli. Syksyllä Olavi esittää kosintansa, mutta Kyllikin isä heittää hänet ulos: Moision tytärtä ei anneta tukkilaiselle! Elokuva pohjautuu Johannes Linnankosken romaaniin jossa ohjaaja Tuliota kiinnostivat erityisesti koskenlaskujaksot sekä intensiiviset rakkauskohtaukset. "Ne olivat niin sanoakseni minun heiniäni" totesi Tulio muistelmissaan. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Jari Halonen, Teuvo Tulion esittely sekä dokumentti Tulion näyttelijäurasta. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1938. Kesto: 99 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 2/2006.

Levoton veri (1946)

Tohtori Valter Sora (Eino Katajavuori) on sisarusten Sylvin (Regina Linnanheimo) ja Outin (Toini Vartiainen) yhteinen ihastuksen kohde. Kun Sylvi saa miehen, matkustaa Outi häiden jälkeen ulkomaille. Avioparin yhteiselo saa särön, kun pariskunnan lapsi menehtyy auto-onnettomuudessa. Valter syyttää Sylviä, joka ottaa epätoivoissaan myrkkyä ja sokeutuu. Kun Outi monen vuoden jälkeen palaa kotiin, heräävät sekä kielletyt tunteet että mustasukkaisuus. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Hannu Salmi, Teuvo Tulion esittely, traileri, ruotsinkielinen elokuvaversio Oroligt blod. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1946. Kesto: 91 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 4/2006.

Mustasukkaisuus (1953)

Sisarukset Riitta ja Anja ylittävät jokea lautalla ja he joutuvat virran vietäväksi. Viime hetkellä heidät pelastaa metsänhoitaja Jyri Maras, joka ihastuu Anjaan. Mustasukkainen Riitta on valmis mihin vain saadakseen Jyrin omakseen. Häitä vietetään, ja pettynyt Anja matkustaa pois. Avioliitto alkaa säröillä, kun heidän lapsensa kuolee tapaturmassa josta Jyri syyttää Riittaa. Myöhemmin Riitta sokeutuu tukkisuman räjähdyksessä, ja Anja palaa kotiin hoitamaan sisartaan. Vaikka Jyri ja Riitta ovat tehneet sovinnon, Anja herättää jälleen Jyrin vanhat tunteet. Lehdistö kiitteli erityisesti elokuvan kameratyötä jota pidettiin epäsovinnaisena ja rohkeana. Elokuvan alun koskenlaskukohtauksissa Tulio on käyttänyt materiaalia aiemmista elokuvistaan Laulu tulipunaisesta kukasta ja Levoton veri. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Martti-Tapio Kuuskoski, Teuvo Tulion esittely sekä elokuvan ruotsinkielinen rinnakkaisversio Kvinnorna på Forsgården. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1953. Kesto: 90 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 3/2007.

Olet mennyt minun vereeni (1956)

Tehtaantyttö Rea tutustuu tanssiravintolassa säveltäjä Tauno Tarrakseen ja tämän ystävään, merikapteeni Erkkiin. Rea ja Tauno alkavat seurustella, mutta kun Rea kertoo odottavansa lasta, Tauno hylkää hänet ja antaa abortintekijän osoitteen. Myöhemmin Erkki paljastaa, että Tauno on jo naimisissa ja riippuvainen vaimostaan. Onneton Rea päättää unohtaa Taunon ja mennä naimisiin Erkin kanssa. Avioliitto on onnellinen, mutta Erkin ollessa merillä, yksinäinen Rea alkaa viettää aikaansa ravintoloissa. Hän tapaa uudestaan Taunon ja ajautuu sänkyyn tämän kanssa. Pääosassa nähdään Tulion luottonäyttelijä Regina Linnanheimo, joka teki myös käsikirjoituksen nimimerkillä Arel. Hänen roolisuorituksensa vääriä valintoja tekevänä, alkoholismiin sortuvana naisena on uskottava. Tähti ei pelännyt näyttää itseään myös rumana ja säälittävänä ihmishylkiönä. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Sakari Toiviainen, Teuvo Tulion esittely, otteita keskeneräiseksi jääneen ruotsinkielisen version työkopioista. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1956. Kesto: 102 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 3/2007.

Rakkauden risti (1946)

Myrskyn jälkeen Majakka-Kallen (Oscar Tengström) tytär Riitta (Regina Linnanheimo) löytää rantavedestä miehen. Hän on konsuli Mauri Holmberg (Ville Salminen), joka ihastuu tyttöön ja houkuttelee hänet kaupunkiin. Isänsä vastustelusta huolimatta Riitta lupaa lähteä yhdeksi illaksi miehen mukaan. Konsuli ottaa tytön väkisin asunnossaan, eikä Riitta uskalla palata kotiinsa. Lopulta mies kyllästyy tyttöön ja hylätty Riitta vajoaa ilotytöksi. Vaeltaessaan satamassa hän kohtaa nuoren taiteilijan (Rauli Tuomi), joka haluaa hänet taulunsa Rakkauden risti malliksi. Koska mies ei halua tietää mitään hänen menneisyydestään, Riitta alkaa haaveilla häistä ja kodista. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Anu Koivunen, Teuvo Tulion esittely, traileri, ruotsinkielinen elokuvaversio Kärlekens kors. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1946. Kesto: 99 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 8/2006.

Rikollinen nainen (1952)

Rikollinen nainen on Teuvo Tulion kahdestoista elokuva. Käsikirjoituksen teki pääosaa näyttelevä Regina Linnanheimo joka roolissaan muuntuu juhlitusta kaunottaresta muistinsa menettäneeksi, mielisairaaksi vangiksi. Elokuvan alkuasetelma on klassinen kolmiodraama. Eevalla on kaksi kosijaa, tuomari Lauri ja lääkäri Kristian. Eeva menee naimisiin Laurin kanssa, vaikka hänen todelliset tunteensa jäävät arvailujen varaan. Kristian toivottaa onnea hääparille ja jatkaa läheistä ystävyyttään Eevan kanssa. Mustasukkaisuus riivaa Lauria, ja riidan seurauksena Eeva pakenee junalla isoäitinsä luo. Samaan aikaan Lauri, joka työskentelee vankilan johtajana, saa tiedon vaarallisen naisvangin paosta. Seuraavana aamuna poliisi löytää radan varresta junan murskaaman naisen johon Eevan tuntomerkit sopivat. Pääosissa: Regina Linnanheimo, Eija Karipää, Tauno Majuri, Kurt Ingvall. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Jaana Nikula, Teuvo Tulion esittely. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1952. Kesto: 108 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 8/2006.

Sellaisena kuin sinä minut halusit (1944)

Elokuvassa Sellaisena kuin sinä minut halusit Tulio kertoo dramaattisen tarinan viattomasta maalaistytöstä, joka lähtee kaupunkiin, valitsee vääriä miehiä ja ajautuu itsetuhon tielle. Maija ja Aarne vannovat rakkauttaan vaikka perheiden välillä vallitsee vanha sukuviha. Kun ristiriidat kärjistyvät, pelkurimainen Aarne ei osaa ottaa vastuuta ja Maija pakenee kaupunkiin. Hän saa paikan tohtorinna Holmbergin palvelijattarena. Perheen lääkäriksi valmistuva poika, Erkki ei saa silmiään irti Maijasta ja pian hän tunnustaa tytölle rakkautensa. Lopulta tohtorinna päättää häätää lasta odottavan Maijan talosta, koska avioliitto on hänen mielestään mahdoton. Maija ajautuu laitakaupungin satamakapakkaan ilotytöksi. Pääosissa: Marie-Louise Fock, Ture Ara, Kunto Karapää, Lauri Korpela, Anne Sundman. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Peter von Bagh, Teuvo Tulion esittely sekä ruotsinkielinen rinnakkaisversio Sådan du ville ha mig. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1944. Kesto: 99 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 2/2006.

Unelma karjamajalla (1940)

Ylitalon Aarne ajaa vinhaa vauhtia hevosella, ja maantiellä kulkeva Sirkka on vähällä jäädä alle. Nuoret tutustuvat toisiinsa ja Aarnen avulla Sirkka pestataan Ylitalon karjamajalle laidunpiiaksi. Romanssi saa täyttymyksensä, kun Aarne vierailee majalla. Mutta yhteiselle onnelle ei löydy sijaa, koska Aarne on peliveloissa jotka hän päättää ratkaista vekselillä ja petoksella. Samaan aikaan talon toinen piika Kirsti on mustasukkainen Sirkalle. Vähitellen Aarnen tilanne käy niin tukalaksi, että hän aikoo livistää, vaikka Sirkka odottaa lasta ja haaveilee häistä. Pääosissa: Sirkka Salonen, Olga Tainio, Kille Oksanen, Kyösti Erämaa Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Juha Seitajärvi, Teuvo Tulion esittely sekä minidokumentti Tulion kadonneista elokuvista. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Valmistusvuosi: 1940. Kesto: 97 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 2/2006.

Vihtori ja Klaara (1939)

Astiat lentävät kun Vihtori ja Klaara Vuorenkaiku käyvät perheneuvottelua, joka ei koskaan johda mihinkään. Klaara haluaa oopperaan, ja Vihtori minne tahansa muualle. Rakkaus on sokea, mutta avioliitto on paras "silmälääkäri", toteaa perheen poika Nisse, joka kuuntelee välienselvittelyä sisarensa Vapun kanssa. Vappukin ilmoittaa nukkuvansa mieluummin kotona kuin oopperassa. Seuraavana aamuna Vihtorin päänsärky jatku, kun Klaara päättää ostaa kauneussalongin ja Vappu ilmoittaa menevänsä naimisiin. Teuvo Tulion ohjaajanuran ainoa komedia perustuu suosittuun sarjakuvaan Vihtori ja Klaara. Pääosissa: Eino Jurkka, Verna Piponius, Turo Kartto, Nora Mäkinen. Lisämateriaalit: elokuvan esittely – Kimmo Laine, Teuvo Tulion esittely sekä dokumentti Vihtori ja Klaara – Tulion ainoa komedia. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Komedia. Valmistusvuosi: 1939. Kesto: 99 min. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 2/2006.

Teuvo Tulio -kokoelma 1

Teuvo Tulio (1912-2000) on suomalaisen elokuvan suuria mestareita, joka saavutti kansainvälisen maineen visuaalisesti loistavien melodraamojen ohjaajana ja tuottajana. Neljän elokuvan kokoelma sisältää paljon mielenkiintoista lisämateriaalia, mm. Teuvo Tulion ja jokaisen elokuvan esittelyt. Laulu tulipunaisesta kukasta (1938, 1 h 39 min). Johannes Linnankosken romaanin filmatisointi on intensiivinen kuvaus Koskelan Olavin, pelottoman koskenlaskijan ja naisten valloittajan elämästä. Pääosissa ovat Kille Oksanen ja Rakel Linnanheimo. Vihtori ja Klaara (1939, 1 h 33 min). Tulion ainoa komedia perustuu suosittuun sarjakuvaan. Riehakkaan farssin pääosissa koheltavat Eino Jurkka, Verna Piponius, Turo Karttu ja Nora Mäkinen. Unelma karjamajalla (1940, 1 h 37 min). Intohimo hehkuu rikkaan talon raikulipojan Aarnen ja nuoren piian Sirkan romanssissa, jota varjostavat Aarnen petollisuus ja toisen piian Kirstin mustasukkaisuus. Pääosissa ovat Kille Oksanen, Sirkka Salonen ja Kirsti Hurme. Sellaisena kuin sinä minut halusit  (1944, 1 h 39 min). Dramaattinen tarina viattomasta maalaistytöstä, joka lähtee kaupunkiin, valitsee vääriä miehiä ja ajautuu itsetuhon tielle päätyen satamaan ilotytöksi. Pääosissa ovat Louise-Marie Fock, Ture Are ja Kunto Karapää. Lisämateriaalit: Teuvo Tulio näyttelijänä. Vihtori ja Klaara - Tulion ainoa komedia. Teuvo Tulion kadonneet elokuvat. Sellaisena kuin sinä minut halusit -elokuvan rinnakkaisversio Sådan du ville ha mig. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, ruotsi. Melodraama. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 5/2008.

Teuvo Tulio -kokoelma 2

Neljän elokuvan kokoelma sisältää paljon mielenkiintoista lisämateriaalia, mm. Teuvo Tulion ja jokaisen elokuvan esittelyt. Rakkauden risti (1946, 1 h 35 min). Tulion klassinen kertomus viattomasta saariston tytöstä Riitasta, joka ajautuu petollisen miehen vuoksi kaupungin varjoisille kujille. Toivoa paremmasta elämästä antaa nuori taiteilija, joka haluaa Riitan taulunsa malliksi. Pääosissa ovat Regina Linnanheimo, Oscar Tengström, Ville Salminen ja Rauli Tuomi. Levoton veri (1946, 1 h 36 min). Kiihkeä kolmiodraama, jossa sisarukset Sylvi ja Outi rakastuvat samaan mieheen, lääkäri Valteriin. Regina Linnanheimo sai pääroolistaan Jussi-palkinnon. Muita pääosia esittävät Eino Katajavuori ja Toini Vartiainen. Intohimon vallassa (1947, 1 h 30 min). Mustasukkaisuus ja intohimot kiehuvat draamassa, jossa rikkaan talon tytär ja tukkilainen eivät saa toisiaan, koska isä pakottaa tyttärensä naimisiin talollisen miehen kanssa. Pääosissa ovat Regina Linnanheimo, Kullervo Kalske ja Eric Gustafsson. Hornankoski (1949, 1 h 41 min). Veljekset kamppailevat samasta naisesta intohimodraamassa, jossa tunteet kuohuvat kosken tavoin. Pääosissa ovat Regina Linnanheimo, William Markus ja Åke Lindman debyyttiroolissaan. Kuvaaja Esko Töyri sai työstään Jussi-palkinnon. Lisämateriaalit: elokuvien ruotsinkieliset rinnakkaisversiot. Teuvo Tulion esittely. Elokuvien esittelyt. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, englanti, ruotsi. Melodraama. Kuvasuhde: 4:3. Ääni: mono. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 5/2008.

Teuvo Tulio -kokoelma 3

Neljän elokuvan kokoelma sisältää paljon mielenkiintoista lisämateriaalia, mm. Teuvo Tulion ja jokaisen elokuvan esittelyt. Rikollinen nainen (1952, 1 h 48 min). Syvälle rooliinsa sukeltava Regina Linnanheimo muuntautuu kaunottaresta hirviöksi kertomuksessa, jonka Tulio on toteuttanut omalla, häikäisevällä tyylillään. Linnanheimon käsikirjoitukseen perustuvan elokuvan muissa pääosissa on Tauno Majuri, Kurt Ingvall ja Eija Karipää. Mustasukkaisuus (1953, 1 h 30 min). Kiihkeä kolmiodraama yhdistelee tukkilaisromantiikkaa, kiivaita tunteita ja hulluutta tavalla, jonka vain Tulio osaa. Regina Linnanheimo ja Assi Raine näyttelevät samaa miestä rakastavia sisaruksia. Miespääosassa on Eero Paganus. Olet mennyt minun vereeni (1956, 1 h 38 min). Regina Linnanheimon Arel-nimimerkillä käsikirjoittama kuvaus alkoholismiin sortuvan naisen kujanjuoksusta. Muissa pääosissa ovat Åke Lindman, Ami Runnas ja Rauha Rentola. Sensuela (1972, 1 h 45 min). Tulion viimeinen ohjaustyö on Rakkauden ristin (1946) uusintaversio, jossa Lapin tyttö sukeltaa miehen mukana kaupungin paheisiin. Kulttimaineen saavuttanut Sensuela on ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka esittäminen kiellettiin alle 18-vuotiailta. DVD:llä Tulion ainoa värielokuva nähdään hänen haluamassaan, sensuroimattomassa muodossa. Kieli: suomi. Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti. Melodraama. Kuvasuhde: 4:3. Mustavalkoinen. Formaatti: DVD alue 2. Julkaistu: 5/2008.

Matti Kassila: Radio tulee hulluksi (1952)

Suositun Radio tekee murron -komedian jatko-osassa huimapäisen radiotoimittaja Toivo Teräsvuoren (Hannes Häyrinen) epäillään tulleen hulluksi. Teuvo Tulion tuottaman elokuvan esittelee Tuomas Marjomäki. Muut lisämateriaalit: Ohjaajan muistoja (Matti Kassila) ja elokuvan traileri. Kesto 91 min. Julkaistu 5/2008.