Trilogiataivas: Sissi

18.03.2017
Itävallan keisarinna Elisabet (1837–1898) – perheen kesken Sisi – oli kuuluu kauneudestaan, vapaudenkaipuustaan ja traagisesta elämästään. Keväällä esitämme koko Sissi-elokuvatrilogian la 18.3.

Kaikki alkoi kuin sadussa: Baijerin nuori prinsessa kohtasi serkkunsa, Itävallan keisari Frans Joosefin, jonka oli määrä naida Sisin isosisko Helene. Keisari kuitenkin rakastui päätä pahkaa nuorempaan sisareen, joka niin ikään oli hurmaantunut komeasta kosijasta – eikä keisarille anneta rukkasia, kuten Elisabetin äiti Ludovika opasti. Häitä vietettiin Wienissä 1854.

Luonnonlapsena Baijerissa kasvanut Elisabet ei koskaan sopeutunut hovin tiukkaan etikettiin ja tunsi jäävänsä mahtavan anoppinsa Sophien jalkoihin. Hän menetti esikoistyttärensä, sairastui, pakeni matkoille ja ratsastamaan. Hoikalle, huikean hiuskruunun omaavalle Sisille kauneudesta tuli pakkomielle – ja hänestä itsestään legenda.

Ernst Marischka ohjasi 1955–1957 kolme Sissi-elokuvaa. Menestystrilogia teki nimiroolia näyttelevästä Romy Schneiderista (1938–1982) tähden; hän itse koki roolin taakkana loppuelämänsä. Elokuvat ovat loisteliaita pukudraamoja ja historian kerronnassaan romantisoituja sekä tapahtumien järjestystä vapaasti muokkaavia. Trilogiasta löytyy kuitenkin myös vähemmän ruusunhohteisia sävyjä.

Pääparin kohtaamisesta kertova Sissi (1955) liikkuu Baijerin ja Bad Ischlin idyllissä. Nuoren keisarin (Karlheinz Böhm) on avioiduttava, mutta suunnitellun morsiamen sijaan hänet hurmaa tuntematon tyttö.

Sissi – nuori keisarinna (Sissi – die junge Kaiserin, 1956) keskittyy Elisabetin rakkauteen Unkaria kohtaan ja hänen rooliinsa kaksoismonarkian luomisessa.  Kotikentällä Sissi turhautuu hovielämän jäykkyyteen. Keisariparin välejä kiristää myös Sissin ja arkkiherttuatar Sophien (Vilma Degischer) välinen valtataistelu pienestä tyttärestä. 18-vuotias Schneider loistaa pääroolissa.

Trilogian päättää Sissi – keisarinnan kohtalonvuodet (Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin, 1957). Elisabet sairastuu vakavasti ja matkaa etelään toipumaan. Samaan aikaan poliittinen kuohunta horjuttaa Franz Joosefin asemaa. Komea finaali nähdään Venetsiassa Pyhän Markuksen torilla. Sissi ei jätä yhtään sydäntä valloittamatta.

Anna Möttölä