Teatterimuseo: Näytelty rakkaus

04.02.2017 - 29.03.2017
Teatterimuseon suurnäyttelyssä Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus (15.2.2017 – 7.1.2018) ovat esillä näytelmäkirjailijoista suurimmat: William Shakespeare ja Anton Tshehov. Kummaltakin nähdään Orionissa kolme filmatisointia.

Michael Hoffmanin Kesäyön unelma (A Midsummer Night's Dream, 1999) edustaa rakastetun komedian tulkintaperinnettä sadunhohtoisimmillaan. Mendelssohnin musiikin rinnalla soivat rakastetut oopperasävelet. Lennokkaimpiin roolitulkintoihin yltävät koskettava Kevin Kline (Bottom) ja lumoava Michelle Pfeiffer (Titania).

Renato Castellani teki tragediasta Romeo ja Julia (Giulietta e Romeo, 1954) visuaalisesti upean tulkinnan Italian aidoilla kuvauspaikoilla, kuvatun ajan suurilta maalareilta innoitusta ammentaen. Rakastavaisia tulkitsivat Laurence Harvey ja Susan Shentall, ja ylistetyn Technicolor-kuvauksen toteutti mestari Robert Krasker.

Peter Greenawayn Prosperon kirjat (Prospero's Books, 1992) on omavaltainen tulkinta Shakespearen viimeisiin kuuluvasta näytelmästä Myrsky. Jäsennyksenä ovat 24 kirjaa, jotka Prospero on ottanut mukaan saarelleen. Kun kaikki muut hahmot ovat tässä versiossa Prosperon mielikuvitusta, heidänkin vuorosanansa lukee 87-vuotias John Gielgud, hankkeen primus motor.

Anton Tshehovin suurten näytelmien suosio kasvaa jatkuvasti, niin myös tulkintojen kirjo. Vaihteeksi onkin kiinnostavaa kuulla rakastettuja dialogeja alkukielellä, suurten venäläisten näyttelijöiden tulkitsemina.

Juli Karasikin Lokki (Tshaika 1970) on tulkinta Tshehovin ensimmäisestä suuresta näytelmästä. Tarjolla on huippuluokan näyttelijäsuorituksia: Alla Demidova, Vladimir Tshetverikov, Ljudmila Saveljeva ja Juri Jakovlev. Unelma uudesta teatterista sortuu: filmatisointi välittää tämänkin viestin myös valmistusajastaan, neuvostomaan pysähtyneisyyden aikakaudesta.

Andrei Mihalkov-Kontshalovskin Vanja-eno (Djadja Vanja, 1971) on Tshehov-elokuvien valioita, näkemys kirjailijan pisimpään kypsyneestä näytelmästä, jossa nimihenkilö (Innokenti Smoktunovski) uhraa elämänsä arvottoman professorin hyväksi. Astrovia esittää Sergei Bondartshuk, ja Irina Kuptshenko on professorin nuori vaimo.

Samson Samsonov palasi Tshehovin maailmaan filmatisoinnissaan Kolme sisarta (Tri sestry, 1964). Päärooleissa sisaruksina, jotka eivät milloinkaan pääse Moskovaan, ovat Ljubov Sokolova, Margarita Volodina ja Tatjana Maltshenko. Sisäkohtausten elegisyyden vastapainona on valkokylkisen koivikon mykistävä kauneus.

Antti Alanen

Teatterimuseo lähestyy Suomi 100 -juhlavuotta tunteista vahvimman, rakkauden, kautta. Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus avaa muutaman näkökulman siihen, miten ja mistä lähtökohdista rakkautta on sadan vuoden aikana suomalaisilla näyttämöillä kuvattu. Näyttely avoinna 14.2.2017–7.1.2018. Lisätiedot: www.teatterimuseo.fi