Taika Waititi

14.08.2018 - 31.08.2018
Ohjaaja-käsikirjoittaja ja näyttelijä Taika Waititin hyväntuuliset komediat valloittavat festivaaliyleisöjä. Kerronnan viisto huumori ja hienovireinen sentimentaalisuus saa katsojan kiinnittymään elokuvan tarinaan ja sympaattisiin henkilöhahmoihin - oli kyseessä sitten pahatapaiset teinit tai nolot vampyyrit. Waititin elokuvien keskeisenä voimana on Uuden-Seelannin kulttuuri ja maan lumoava luonto.

Sundancessa ja Berliinin Generation -sarjassa esitelty Boy (2010) sekoittaa haaveita ja unelmia arkirealismiin. Hämmentävä aikamatka vie 1980-luvulle, jolloin kaikkialla soi Michael Jacksonin Thriller.  11-vuotias Boy ihailee luokan nättiä tyttöä ja kaitsee vapaa-ajallaan pikkuveljeä, jolla on maagisia voimia. Kauan poissaolleen isänsä (Waititi) poika on maalaillut mielessään sankariksi, mikä mielikuva rapisee miehen palatessa kotiin. Rankkojakin aiheita sivuava elokuva katsoo vakaasti eteenpäin.

Yhteistyössä Jemaine Clementin kanssa syntyi legendaarinen komediasarja Flight of the Conchords, ja samalla tiimillä työstettiin vampyyri-iloittelu What We Do in the Shadows (2014). Muka-dokumentissa perehdytään Australian Wellingtonissa elävään vireään vampyyripopulaatioon. Vladislav (Clement) alkaa vihdoin ymmärtää, ettei hänen pitäisi kiduttaa ihmisiä vankikellareissa.  Viago (Waititi) on dandymainen ikiromantikko ja Deacon puolestaan itseään täynnä oleva rokkikukko. Alimmassa kerroksessa asustaa itseoikeutetusti Petyr, 8000 vuoden kunnioitettavaan ikään ehtinyt vampyyri-Metusalem.

Elokuvassa Hunt for the Wilderpeople (2016) kolttosteleva kaupunkilaispoika sijoitetaan uuteen kotiin syvälle uusiseelantilaiselle maaseudulle. Itseluottamusta uhkuva teini Ricky (Julian Dennison) tekee näyttävän katoamistempun ja saa peräänsä äkäisen Hec-setänsä (Sam Neill). Väärinkäsitysten siivittämä hurja pakomatka nousee jopa kansallisten uutisten pääaiheeksi. Vuoden 2016 Sundance-hitti on napannut yleisöpalkinnot kuudelta elokuvafestivaalilta.

Waititin matka Hollywoodin on alkanut makeasti, ja huumorinsa ansiosta Thor: Ragnarökin (2017) voidaan lukea lajityyppinsä parhaimmistoon. Waititin kyydissä myös Sam Neil on saanut elokuvasta cameo-roolin. Suurin yllättäjä Waititin näyttelijöistä on kuitenkin Julian Dennison, joka on hetken kuumin uusiseelantilainen teini mutanttiroolissaan Firefist (Deadpool 2).

Kirsi Raitaranta, Pasi Nyyssönen