Suomen nuoret kankaalla

17.10.2018 - 28.11.2018
30 vuotta täyttävän Nuorisotutkimusseuran kunniaksi Orionissa järjestetään viisi nuortenelokuvanäytöstä, joihin liittyy asiantuntijakeskusteluja.

Kolmekymppisiään viettävä Nuorisotutkimusseura edistää monitieteistä nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti sekä tarjoaa nuoria koskevaa tietoa ja asiantuntemusta yhteiskunnan eri toimijoille. Juhlan kunniaksi Orionissa esitetään nuorisoelokuvan klassikoita, jotka kertovat nuorten elämästä neljällä viime vuosikymmenellä. Elokuviin liittyy puolen tunnin mittaiset asiantuntija-alustukset.

Tapio Suomisen kuvaus erityisluokan nuorista Täältä tullaan elämä! (1980) oli läpimurto helsinkiläisnuorten arkisen elämän kuvauksessa. Se kertoi nuoruudesta 1970–1980-luvuilla aidon karheasti, ja vaikka loppu ei ole aurinkoinen, sisältää nuorten elämänjano annoksen toivoa. Suomessa vuoden 1980 katsotuin elokuva avasi Kati Outiselle pääsyn teatterikouluun.

Pitkä kuuma kesä (1999) teki Konsta Hiekkasesta Jimi Pääkallon. Samalla se on vertaansa vailla oleva suomalainen musiikkikomedia, jonka vitsit naurattavat edelleen. Elokuva kertoo nuoresta rakkaudesta Joensuun kesässä "suomirockin syntymävuotena" 1980, musiikkina mm. Pelle Miljoonaa, Hanoi Rocksia, Hassisen konetta ja Eppu Normaalia.

Kauko Röyhkän romaaniin perustuva Miss Farkku-Suomi (2012) kuvaa nuorten elämää Oulussa 1970-luvulla. 17-vuotias Välde, koulun outolintu, kuuntelee Lou Reediä ja David Bowieta siinä missä muut fanittavat Deep Purplea. Matti Kinnusen ohjaaman elokuvan kantava teema on identiteetin löytäminen.

Risto Jarva -palkittu nuorten road movie Rosa Was Here (1993) on fantastinen kuvaus maailmasta, josta aikuiset ovat yhtäkkiä kadonneet. 12-vuotias Rosa lähtee ajomatkalle ystäviensä Mintun ja Santerin kanssa, ja matkalla kertyy oppeja niin vapaudesta kuin vastuustakin. Sävy ei onneksi ole opettavainen.

Susanna Helken ja Virpi Suutarin dokumenttielokuva Joutilaat (2001) kertoo työttömistä nuorista miehistä, jotka ajelevat autonrämillään ympäri autioituvaa Ämmänsaarta. ”Jos elokuvamme kykenee välittämään näiden karismaattisten ja elämässään rimpuilevien joutilaiden kautta jotakin yleispätevämpää ihmisestä ja omasta ajastamme, olemme siitä onnellisia", ohjaajat ovat todenneet.

Katri Tenhola

Yhteistyössä Nuorisotutkimusseura.
Näytöksissä on paikalla ohjaaja- ja asiantuntijavieraita,
katso tarkemmat tiedot kunkin elokuvan kohdalta.