Rosoisen rakkauden kesä

02.05.2017 - 01.08.2017
Orion juhlistaa vuonna 2017 rakkautta valkokankaalla.

Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa (1986) kertoo roskakuski Nikanderin (Matti Pellonpää) ja supermarketin kassan Ilonan (Kati Outinen) rakkaustarinan 1980-luvun Helsingissä. Työläistrilogian avausosassa on runollista realismia.

Adrian Lynen trillerissä Vaarallinen suhde (Fatal Attraction, 1987) rakkaus kääntyy pakkomielteeksi. Michael Douglasin esittämä aviomies ei pääsekään eroon salasuhteestaan (hyytävän hieno Glenn Close). Elokuva oli ilmestymisvuotensa suurimpia menestyksiä ja pääsi myös useille Oscar-ehdokkuuksille.

Charlie Kaufmanin käsikirjoittama ja Michel Gondryn ohjaama Tahraton mieli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) kuuluu valkokankaan omaperäisimpiin rakkaustarinoihin. Joel ja Clementine (Jim Carrey ja Kate Winslet) pyyhkivät erityisen teknologian avulla pois muistot suhteestaan. Sivuosissa nähdään mm. Elijah Wood, Kirsten Dunst ja Mark Ruffalo.

Rakkaus eri muodoissaan on esillä myös sarjoissa 50 vuotta sitten (Bonnie ja Clyde), Helsinki Pride (Fucking Åmål, Shortbus), Jane Austen (Järki ja tunteet, Ylpeys ja ennakkoluulo, Emma, Viisasteleva sydän), Coen-veljekset (Sietämätöntä julmuutta), Isabelle Huppert (Rakkaus), Ihanat italiattaret (Senso), Maggie Smith (Hotelli Firenzessä) ja Sain roolin johon en mahdu (Akvaariorakkaus).

Marjo Pipinen