Robert Mitchum

17.05.2017 - 01.08.2017
Martin Scorsese: “Mitchum oli film noir”. Kesän karhea valkokangassankari on Robert Mitchum (6.8.1917-1.7.1997), jonka syntymästä on kulunut sata vuotta.

Ennen elokuvauraansa raamikas Mitchum eli kulkurielämää, teki hanttihommia ja kokeili kykyjään ammattinyrkkeilijänä. 1940-luvun alussa hän ajautui Hollywoodiin ja ajalle tyypilliseen tapaan elokuvaura alkoi B-lännenelokuvien parissa. Raamikkaalla Mitchumilla oli kysyntää heti alusta saakka: vuonna 1943 hän näytteli peräti 18 elokuvassa.

Jacques Tourneurin rikosmelodraama Menneisyyden varjot (Out of the Past, 1947) oli ensimmäinen elokuva, jossa Mitchum oli pääroolissa, yhdessä Kirk Douglasin kanssa. RKO-studion markkinointiosasto pani parastaan: “It’s like lightning kissing thunder when Mitchum makes love to a girl and the gun”. Seuraavan kerran Mitchum näytteli yksityisetsivää vasta lähes 30 vuotta myöhemmin.

Robert Wisen ohjaama Verinen kuu (Blood on the Moon, 1948) oli Mitchumin ensimmäinen A-luokan lännenelokuva. Kuvaaja tässä kuten edellisessäkin elokuvassa oli valon ja varjon mestari Nicholas Musuraca.

Otto Premingerin sysimustassa film noir -melodraamassa Enkelin kasvot (Angel Face, 1952) Mitchum on ambulanssikuski, joka joutuu murhanhimoisen seurapiirineitokaisen (Jean Simmons) pauloihin.

Räsynukke (The Night of the Hunter, 1955) on näyttelijä Charles Laughtonin ainoa ohjaus. Mitchum on elokuvassa parhaassa vedossaan. Hän on huijarisaarnaaja, joka saa kuulla sellikaveriltaan juuri ennen tämän kuolemaa kätketystä ryöstösaaliista, jonka sijainnin tietävät vain hänen pienet lapsensa. Pian rystysiin tatuoiduilla L-O-V-E ja H-A-T-E -teksteillä varustettu saarnaaja ilmestyy syrjäisen pikku mökin ovelle. Jostain kumman syystä syystä RKO-studio päätti laittaa unenomaisen lama-noirin teattereihin juuri joulun alla.

Mitchumin toinen huima psykopaattirooli on J. Lee Thompsonin Tuomitun kostossa (Cape Fear, 1962). Max Cody (Mitchum) on lusinut kahdeksan vuotta ja vapauduttuaan hänellä on mielessään vain yksi asia: kostaa asianajajalleen (Gregory Peck).

Peter Yatesin napakassa neonoirissa Hiljaisuuden laki (The Friends of Eddie Coyle, 1973) Mitchum on viisikymppinen perheellinen gangsteri joka järjestää aseita Bostonin mafialle ja on myös poliisin ilmiantaja.

Raymond Chandlerin dekkaridebyytti sovitettiin valkokankaalle ensimmäisen kerran jo vuonna 1942. Dick Richardsin komea Verenpunainen yö (Farewell My Lovely, 1975) oli jo teoksen kolmas filmatisointi. Mitchum, 58, on Philip Marlowe, Charlotte Rampling säväyttävä femme fatale. Hänen miestään esittää kioskidekkaristi Jim Thompson.

Mitchumin Marlowe-tulkinta sai niin hyvän vastakaiun, että hän sai esiintyä toisessakin britannialaisessa Chandler-tulkinnassa. Syvän unen (The Big Sleep, 1978) ohjaajaksi tuli Michael Winner, ja vastanäyttelijöinä olivat Sarah Miles, Richard Boone, Joan Collins ja Edward Fox.

Pasi Nyyssönen