Orionin pitkät jäähyväiset

16.08.2018 - 30.12.2018
Orionin henkilökunta valitsi jäähyväiselokuvia KAVIn viimeiselle kaudelle rakkaassa teatterissamme.

Buster Keatonin Sherlock, Jr. (1924) kertoo elokuvateatterin koneenhoitajasta, jonka aaveminä tempautuu valkokankaan tapahtumiin. Seuraa kaikkien aikojen takaa-ajo ohjaajattomalla moottoripyörällä ja vieläkin kohtalokkaampi jakso, jossa sankari ottaa valkokankaalta mallia siitä, miten tyttöystävän kanssa pitää toimia.

Splendor (1989) kertoo elokuvateatterin kuolemasta. Ohjaaja Ettore Scola tiivistää: ”Elokuvissa käyminen oli tapa ladata mieleensä kuvia koko elämän ajaksi, kuvia, jotka kerran mieleen syöpyneinä muuttuivat kestäväksi osaksi yksilöllistä muistia, kokemusta, kykyämme ymmärtää todellisuutta ja ylittää sen banaalisuus ja arjen ankara rutiini”.

Orionin suosikkielokuvia on aina ollut Pitkät jäähyväiset (1973), yksi niistä teoksista, joissa Robert Altman toi uusia kierteitä Hollywoodin vanhoihin genreihin. Tuloksena oli ”sielunmessu Philip Marlowelle”, kuten Pertti Avola kiteytti Filmihullussa. Mikään ei ole ennallaan, mutta ”tehkäämme vanhoja säkeitä uusin ajatuksin” (Claude Beylie).

Antti Alanen