Neo Noir

09.01.2018 - 28.04.2018
1970–80-luvuilla amerikkalainen rikoselokuva suuntasi katseensa menneeseen. Klassisen film noirin tummat sävyt saivat väriä, mutta mielenmaisema oli edelleen musta ja fatalistinen. Rikos on rikos väreissäkin eikä film noirin femme fatal kadonnut minnekään neo noirin myötä.

Roman Polanskin Chinatown (1974) on neo noirin kantateoksia. Klassisen noirin Sam Spade -hahmo on nyt Jack Gittes ja Bogartin korvaa Jack Nicholson. Hän on esikuvansa kaltainen yksinäinen susi joka hoitaa rikokset ja rikolliset omalla tavallaan.

Lawrence Kasdanin erotiikalla ladatussa esikoisohjauksessa Huuma (Body Heat, 1981) romanttisena parina on William Hurt ja huumaava Kathleen Turner, joka saa suostuteltua miehen tekemään murhan hänen puolestaan. Värien takaa paistaa Billy Wilderin noir-klassikko Double Indemnity.

Robert Bentonin Viimeinen näytös (Late Show, 1977) on Robert Altmanin tuottama, ja hänen satiirinen kädenjälkensä näkyy jo alkumetreillä. Yksinäinen nainen palkkaa yksityisetsivän etsimään kadonnutta perheenjäsentä, kissaa. Komedia saa kuitenkin väistyä kun luodit alkavat lentää ja tapahtuu murha.

Noir on urbaani laji myös modernissa muodossaan. Curtis Hansonin L.A. Confidential (1997) perustuu James Ellroyn Los Angeles -kvartetin ensimmäiseen osaan Los Angeles – langennut kaupunki. Antisankareina on kolme korruptoitunutta losangelesilaista poliisia.

Paul Schraderin Light Sleeper (1992) tuo herkästi mieleen moraalinsa kanssa painiskelevan De Niron Taksikuskissa. Diileri John LeTour (Willem Dafoe) on yksinäinen susi, jolla on kriisi: asiakkaat haluavat heroiinin sijaan uutta muotihuumetta crackia. Lisäksi hänen pomonsa (Susan Sarandon) aikoo jättää huumeet ja siirtyä kosmetiikkaan.

Salattu totuus (True Confessions 1981) pohjaa kuuluisaan Los Angelesin murhaan, ns. Mustan Daalian tapaukseen 1940-luvun lopulla, jossa nuori näyttelijätär sai surmansa. Robert de Niro on menestyvä katolilainen pappi ja hänen veljensä (Robert Duvall) katolilainen poliisi.

Psykopaatin jäljillä (Manhunter 1986) oli alkujaan räätälöity David Lynchille, mutta lopulta Michael Mann tarttui Thomas Harrisin, kioskidekkareiden Dostojevskin, sarjamurhaajaelämäkertaan Red Dragon. Tuloksena oli ensimmäinen tummaa tyyliä tihkuva Hannibal Lecter -elokuva.

Noir ei ole pelkästään amerikkalainen laji. Ranskalaisen Alain Corneaun Piru perii omansa (Série noire, 1979) pohjaa kulttidekkaristi Jim Thompsonin romaaniin. Frank on neuroottinen kaupparatsu jonka vaimo saa tarpeekseen ja katoaa. Tuuliajolla oleva mies törmää teiniprostituoituun joka ehdottaa rikkaan tätinsä ryöstämistä, ja tappamista.

Eteläkorealaisen Bong Joon-hon ankarissa elokuvissa on usein noir-vivahteita. Memories of Murder (2003) sai alkunsa tositapahtumista: vuosina 1986–91 Korean maaseudulla tapahtuneisiin outohin murhiin. Paikalliset poliisivoimat ovat jo aloittaneet tutkinnan – piesseet epäiltyä ja konsultoineet paikallista shamaania – kun etsivä Soulista tulee paikalle.

Pasi Nyyssönen