Muistovuosi 1918

29.08.2018 - 19.12.2018
Vuosikymmenien ajan Suomen sisällissodan käsittely elokuvassa oli tabu. Esitämme neljä elokuvaa, jotka käsittelevät vuoden 1918 tapahtumia ja jotka ovat muokanneet käsitystämme Suomen historiasta.

Maamme suurin elokuvatuottaja Toivo Särkkä otti riskin ja ohjasi viisaan ja koskettavan elokuvan 1918 – mies ja hänen omatuntonsa (1957) Jarl Hemmerin teosten pohjalta. Teos kuvattiin Suomenlinnassa, ja pääosia tulkitsivat Åke Lindman ja Anneli Sauli.

Väinö Linnan teokset mursivat sisällissotaa ympäröineen vaikenemisen muurin ja mahdollistivat vuoropuhelun tulehtuneesta teemasta. Eeppisten filmatisointien tekoon ei 1960-luvun alussa ollut varaa, kun elokuvastudiot kuihtuivat television suosion noustessa, mutta vuosikymmenen lopussa Yleisradio kasvoi suurelokuvien rahoittajaksi.

Esitämme itsenäisyyspäivänä Edvin Laineen Väinö Linna -filmatisoinnin Täällä Pohjantähden alla (1968) upeana Elokuva 100 vuotta -kopiona ja viikkoa myöhemmin Akselin ja Elinan (1970). Mitkään elokuvat eivät ole ravisuttaneet käsitystämme Suomen historiasta niin paljon kuin ne. Itsenäisyyspäiväviikolla 4.12. järjestettävässä Pentinkulman paneelissa keskustellaan Väinö Linnan teoksesta ja vuodesta 1918 tämän päivän näkökulmasta. Panelisteina Pertti Haapala, Lasse Lehtinen ja Kukku Melkas.

Uusia näkökulmia avautuu yhä. Ilkka Vanne ohjasi Antti Tuurin käsikirjoituksesta jännittävän draamadokumentin Tammisunnuntai 1918 (2018), jossa seurataan tapahtumia Etelä-Pohjanmaalla sisällissodan syttymiseen saakka. Samassa ohjelmassa on myös Noora Kytöharjun Kahtia jaettu kansa – Jämsänjokilaakson tarina (2016).

Jari Sedergren