Mox Mäkelä: Vieras

14.09.2018
”Vieras” astuu ihmisen maailman taloon, jossa on massojen kannattelema palkintojen sali ja pöytäkattaus. Suomen johtaviin nykytaiteilijoihin kuuluvan Mox Mäkelän kuunnelmaelokuva ”Vieras” on muodoltaan poikkeuksellinen kertomus vierailusta ja vastaanoton motiiveista. Se nähdään kantaesityksenä elokuvateatteri Orionissa. Mox Mäkelä on paikalla esityksessä.

Tyyppi ja eräs toinen ovat menossa jonnekin.  Istuvat purtilossa.  Menevät olemaan vieraina, erityisesti toinen heistä lopulta hyvinkin vieraana, vaikka aluksi solmitaankin yhteyksiä ja eletään todeksi ihmisten välistä olemista innostuneen hihkumisen ja tarjoilujen kera. 

Mutta miten ovi avautuu?  No hienosti, aina se kaartuu auki vähintään yhdeksänkymmentä astetta, sitten vain astellaan sisään.  Voi saada jopa verratonta kohtelua, jos tilanne on valaistunut oikein.  Ja tuo tietty valo, se jakaa säteitään kelpo ihmisten taivaasta, joka on täynnä syviä tunteita ja leveää hilloa.

Vaikka vierastalon paahdettu illallislintu avaa kulinaristin paratiisin, joku voi hyvästä syystä toivoa, että sen sisällä olisi parasiittina hyvä viila ylen komeasta pöydästä pakenevaa ajatellen, sellaista, joka on tottunut oikeudenmukaiseen pöperöön, siihen, joka ei tule röyhkeän gurmeen kyökistä, vaan ennemminkin maanalaisen taivaan luolien ja onkaloiden ruokalasta, jossa liittoutumat kytkeytyvät mullasta voimansa keräävään, vallattomaan ja luontevalla tavalla elävään.    

Mitä tulee kyseessä olevaan vierailuun, sen aluksi tarjoillaan imelänpuoleisen hapon hyydykkeitä, a la satire rautalautaselta, (joka on englanniksi ironia).   Pääruoka on jonkinlaista... palttua.  Mutta jälkiruoasta ei kannata puhua mitään, sillä se voi häiritä viihtymistä, joka on ykköstä nykynykyssä..

Vieras” kuunnelmaelokuva on satiristinen, edetessään traaginen tapahtumakuvaus vierailusta, vastaanottamisen motiiveista ja niihin liittyvistä jälkiseurauksista.  Se on muodoltaan poikkeuksellinen yhdistelmä perinteistä kuunnelmaa ja elävän kuvan maailmaa.  

Tapahtumien reunalta kaksi ihmislajin ulkopuolista näkee ja kommentoi tapahtumia (vielä senkin jälkeen, kun väen hohotus on vaimentunut).       

 

Teoksen kesto on 111 minuuttia.  Tekstitys englanniksi, kääntäjä Lola Rogers.

Käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus, kuvaus ja äänimaailma Mox Mäkelä

Ääninäyttelijät: Juha Ekola, Annuska Hannula, Sue Lemström, Eero Ojala, Antti Peltola, Tom Pöysti, sekä muutama avustaja.

Musiikki mm. Jean-Baptiste Lully, Jean-Philippe Rameau, Georg Friedrich Händel, Edvard Grieg, Johan Sebastian Bach, John Stafford Smith, François Couperin, Joseph Haydn,    

Oman apunsa antaneet mm: Mark Landis, Mikko Keinonen, Rauno Lauhakangas, Mekaanisen Musiikin Museo, Kuusakoski Oy,