Lastenleikkiä: Suuri lukuseikkailu

28.05.2017 - 18.06.2017
Maanlaajuinen Suuri lukuseikkailu -tapahtuma kutsuu lapset ja nuoret perheineen kirjojen pariin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Keväällä alkaneessa esityssarjassa nähdään kesän aikana Lindgren-sovituksia sekä suosittu Onneli ja Anneli -jatko-osa.

Elokuvassa Peppi Pitkätossu karkuteillä (På rymmen med Pippi Långstrump, 1970) keskeisenä teemana on lasten kapina vanhempia ja auktoriteetteja kohtaan. Tommy ja Annika tekevät mansikkamaan perkauslakon ja karkaavat Pepin kanssa ihanaan lapsuuden kesään. Tuttuun tapaan supertyttö Peppi pelastaa kolmikon pulassa ja luvassa on paljon aikansa trikkikuvaa. Ohjaaja Olle Hellbom ja kuvaaja Kalle Bergholm ovat rakentaneet lapsikatsojille myös hivelevän kaunista ja runollista kuvaa. Astrid Lindgren kirjoitti tämän Peppi-tarinan suoraan elokuvakäsikirjoitukseksi.

Vaahteramäen Eemelissä (Emil i Lönneberga, 1971) ruotsalainen kesä hehkuu niin kuvissa kuin tunnelmissakin. Eemeli ehtii tekemään kepposia toisen perään: hän hilaa pikkusiskonsa lipputankoon, pistää päänsä keittokulhoon ja jää niin tiukasti kiinni, että hänet on vietävä lääkäriin. Järjestääpä hän ikimuistoiset joulupidotkin Vaahteramäen köyhäintalossa. Idearikkaana poikasena hän istuukin melko usein verstaassa miettimässä kepposiaan ja vuolemassa puu-ukkoja.

Lindgrenin ja Hellbomin elokuvassa Veljeni Leijonamieli (Bröderna Lejonhjärta, 1977) riittää huimia seikkailuja ja mielikuvituksen ilotulitusta, mutta teos on perusvireeltään vakava. Vertauskuvallisesta hyvän ja pahan taistelusta kertova tarina on yhä ajankohtainen. Keskiaikaan sijoitettu elokuva ei osoittele sormella, vaan kuvaa millaiseksi lapsi kokee elämänsä tällaisessa ympäristössä.

Saara Cantellin ohjaama ja Sami Keski-Vähälän käsikirjoittama lastenelokuva Onnelin ja Annelin talvi (2015) perustuu Marjatta Kurenniemen samannimiseen kirjaan. Elokuva kertoo ystävyydestä, auttamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä. Pikkutytöt Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) saavat vieraakseen kodittomaksi jääneen Vaaksanheimon perheen (Anna-Leena Sipilä, Joonas Saartamo, Aleksis Koistinen, Leena Uotila).

Koko perheen näytöksissä esitetään elokuvia myös muista teemoista, kuten Walt Disneyn animaatio Viidakkokirja (Jungle Book, 1967). Charlie Chaplinin Nykyajassa (Modern Times, 1936) kulkurisankari kohtaa koneiden maailman, ja äänielokuvan mahdollisuuksilla lasketaan leikkiä. Pokemon GO -pelin innoittamana esitetään myös aito ja alkuperäinen Pokemon elokuva (Pokémon the First Movie: Mewtwo Strikes Back, 1999).