Lasten leffasunnuntait

14.01.2018 - 29.04.2018
Sunnuntai-iltapäivien näytöksissä viihtyvät yhdessä lapset ja aikuiset. Walt Disney -sarjan elokuvat tarjoavat lapsille lumoavaa jännitystä ja aikuisille nostalgiaa omasta lapsuudesta.

Koko perheen näytöksissä sukelletaan Disneyn valloittavaan maailmaan. Tänä keväänä fokuksessa ovat Disney-animaatiot vuosilta 1970–1991, eli ajalta, jolloin monet nykyiset pienten lasten vanhemmat olivat itse lapsia.

Kidnapatuista aristokraattista kissoista kertova Aristokatit (Aristocats, 1970) on kehräävän veikeä musikaali, jossa seikkaillaan Pariisissa ja Ranskan maaseudulla. Se jäi viimeiseksi Disney-elokuvaksi, jonka Walt Disney (1901–1966) itse hyväksyi tuotantoon.

Pelastuspartio Bernard & Bianca (The Rescuers, 1977) kertoo New Yorkin kansainväliseen pelastuspartioon kuuluvasta Bernard-hiirestä, joka lähtee viehättävän unkarilaiskollegansa Biancan kanssa pelastamaan aarteenmetsästäjän vankina olevaa orpotyttöä nimeltä Penny. Vauhdikkaan animaation laulut on suomentanut Hector.

Topi ja Tessu (The Fox and the Hound, 1981) on koskettava kasvutarina ja kertomus epätodennäköisestä ystävyydestä metsästyskoiran ja ketunpojan välillä.

Elokuvan ohjaajien Richard Richin ja Ted Bermanin seuraavaksi projektiksi muodostui kunnianhimoinen ja vähemmän tunnettu Hiidenpata (The Black Cauldron, 1985), joka oli Disney-animaatioksi harvinaisen tummasävyinen. Keskiaikaiseen Prydain-nimiseen maahan sijoittuvassa fantasiatarinassa sikopaimen ja taikavoimilla varustettu possu etsivät myyttistä Hiidenpataa. Hiidenpata poikkeaa monista muista Disney-elokuvista sillä, ettei siinä ole lainkaan lauluja. Se oli myös ensimmäinen Disneyn animaatioelokuva, jossa osa animaatioista toteutettiin tietokoneella.

Lontooseen sijoittuvan Basil Hiiri – Mestarietsivän (The Great Mouse Detective, 1986) päähenkilö on hiirimaailman Sherlock Holmes, ihmisvastineensa kellarissa asuva mestarietsivä, joka ryhtyy selvittämään kinkkistä kidnappaustapausta.

Aku Ankan juhlakaruselli (A Disney Cartoon Jubilee, 1986) on kokoelma lyhyitä Disney-animaatioita vuosilta 1937–1950. Kokoelmaan kuuluvat mm. elokuvat Leijona kaupungissa (1954), Aku unten mailla (1941) ja Hessu purjehtijana (1943).

Charles Dickensin romaaniin Oliver Twist löyhästi perustuva Oliver ja kumppanit (Oliver & Company, 1988) kertoo New Yorkin kaduille hylätystä kissanpennusta, joka sinnikkyydellään lunastaa paikkansa katukoirien jengissä. Jännitys kasvaa, kun Oliverin uusi omistaja Jenny kidnapataan.

H. C. Andersenin tarinaan pohjaava Pieni merenneito (The Little Mermaid, 1989) on Disney-animaatioiden klassikoita, ja sen musiikki on palkittu sekä Golden Globe- että Oscar-palkinnoin. Elokuva aloitti Disneyn renessanssi-kauden, jota jatkoi Bernard ja Bianca Australiassa (The Recuers Down Under, 1990), itsenäinen jatko-osa Pelastuspartio Bernard & Biancalle.

Disney-sarja huipentuu Kaunotar ja hirviö -elokuvaan (Beauty and the Beast, 1991), josta järjestetään myös paljon toivottu sing-along-näytös.

Orionin sunnuntai-iltapäivien ohjelmassa esitetään lisäksi lapsille sopiva, riemastuttava Ohukainen ja paksukainen -kooste, johon kuuluvat elokuvat Kaikki pielessä (The Perfect Day, 1929), Yöpöllöt (Night Owls, 1930), Kun kissa on poissa (Helpmates, 1932) ja Piano (The Music Box, 1932).

Kevätkauden leffasunnuntait aloittaa 14.1. Animoitu pörröavantgarde -lyhytelokuvanäytös, joka on suunnattu yli 12-vuotiaille sekä aikuisille. Persoonallisessa koosteessa johtolankana on sumea modernismi, ja elokuvat vaihtelevat pörröisistä sekä karvaisista monitulkintaisiin ja eriskummallisiin. Näytöksen alustaa sarjan alun perin Sodankylän elokuvajuhlille kuratoinut Jennifer Baker, ja katsojia kannustetaan tuomaan mukanaan näytökseen jotain pörröistä (ei kuitenkaan oikeita lemmikkieläimiä).

Katri Tenhola