Kuukauden elokuva

04.02.2017 - 19.04.2017
Suosittu Kuukauden elokuva -sarja esittelee kansainvälisiä uuden elokuvan helmiä. Keväällä luvassa on hypnoottinen kertomus mystiseltä saarelta, fantastisia merenneitoja ja kärttyisä ikäneito pakussaan.

Esikoiselokuvallaan Innocence – viattomuus ihastuttaneelta Lucile Hadžihalilovićilta on pitkän odotuksen jälkeen ilmestynyt elokuva. Jos hänen esikoisteoksensa oli outo ja kiehtova, Evolution on sitä monin kerroin enemmän, mikä kertoo Hadžihalilovićin auteurin kyvystä tuottaa tyystin omanlaistaan elokuvaa. Unenomainen, jopa painajaismainen elokuva jättää oven auki tulkinnalle. Mysteeriksi jäävät niin elokuvan aika ja paikka kuin sen henkilötkin, nuo tummiin pukeutuneet naiset ja pojat, jotka asuvat oudossa rantakylässä, salaperäisen bunkkerin varjossa. Tekijä käsittelee onnistuneesti lapsen pelkoja todellisuuden ja unen välisessä rajamaastossa. Kerronnalle on tarinaa tärkeämpiä kuvat, kuvallisuus, ja tämän ratkaisun kautta Evolution on lähes hypnoottinen kokemus.

Puolalainen fantasiaelokuva The Lure tuo meren syvyyksistä maan pinnalle kaksi myyttien merenneitoa. Kauniit tytöt värvätään oitis paikallisen kapakan revyytähdiksi, ja he kietovat laulullaan kuulijat pauloihinsa. Mutta ovatko vieraat vain viattomia tyttösiä vai pelottavia olentoja, jotka syövät miesten sydämiä, myös kirjaimellisesti. Perinteinen satu pienestä merenneidosta heijastelee taustalla, samoin pelko outoa ja vierasta kohtaan – tai feministisellä luennalla: pelko naiseutta kohtaan. Agnieszka Smoczyńskan esikoisohjaus on värikäs, hienosti puvustettu elokuva, jossa musiikilla on suuri osa.

Erinomainen Maggie Smith loistaa kärttyisenä ja ikävänä ikäneitona draamakomediassa The Lady in the Van. Pakettiautossa asuva neiti Shepherd parkkeeraa kotinsa paremman väen asuinalueelle ja jää naapuruston harmiksi pysyvästi laskemaan kiinteistöjen arvoa. Näytelmäkirjailija Bennett (Alex Jennings) ottaa kodittoman vanhuksen siipiensä suojaan ”hetkeksi”, ja saa autorämän pihaansa seuraavaksi 15 vuodeksi. Alan Bennettin muistelmiin perustuva elokuva on tehty myös näyttämöllä, pääroolissa nähtiin silloinkin Smith. Bennett piipahtaa cameona elokuvan loppukohtauksessa.

Kirsi Raitaranta