Kinokonsertit

11.02.2018 - 28.03.2018
Kevään kinokonserteissa säestystyylit vaihtelevat kokeellisesta räpistä klassiseen musiikkiin ja taidelajien rajat ylittävään improvisaatioon.

Paul Wegenerin ja Carl Boesen ohjaama mykkäelokuva Golem: miten hän tuli maailmaan (1920) esitetään kevätkauden ensimmäisessä kinokonserttissa laskiaissunnuntaina persoonallisen livesäestyksen kera. Juutalaiseen legendaan perustuvassa elokuvassa taikasana herättää elottoman saviveistoksen henkiin, ja siksi onkin sopivaa, elokuvan säestys on osin verbaalinen; sen säestävät kokeellinen räppäri Draama-Helmi sekä Chhrlie tummanpuhuvilla musiikkimaisemillaan. Kinokonsertti esitettiin ensimmäisen kerran Blow Up -festivaalilla Kulttuuritehdas Korjaamolla täydelle salille.

Nikolai Gogol -esityssarjamme helmiin kuuluu harmaata elämää viettävän pikkuvirkamiehen absurdeista kokemuksista kertova Päällysviitta (1927). Maaliskuun kinokonsertissa Grigori Kozintsevin ja Leonid Traubergin ohjaama elokuva saa Dmitri Šostakovitšin musiikista ammentavan säestyksen. Pianoa konsertissa soittaa Marko Puro ja viulua Mauri Saarikoski.

Improvisaatiota, musiikkia ja mykkäelokuvia nähdään ensimmäistä kertaa järjestettävällä Kaipuu-festivaalilla. Kahtena huhtikuun iltana katsotaan lyhyitä mykkäelokuvia, joista osa on peräisin elokuvan alkuajoilta, osa klassikoita ja osa varta vasten festivaalille tehtyjä, kansainvälisen open call -prosessin myötä syntyneitä teoksia. Elokuvia säestävät helsinkiläiset improvisaatiomuusikot, ja edustettuna ovat musiikkityylit laidasta laitaan.

Kaipuu-festivaalilla toisensa kohtaavat ainutlaatuisella tavalla improvisaatiomuusikot, visuaaliset taiteilijat, elokuvantekijät ja VJ:t. Jokaiseen näytökseen sisältyy keskustelu, joka johdattaa katsojat näytökseen. Kaipuu Festival 1: Climate -näytöksessä teemana on ilmasto ja siihen avautuvat eri näkökulmat. Kaipuu Festival 2: Unspoken Wor(l)ds tarjoaa improvisoitua livedubbausta ja liikesäestystä näyttelijöiden tekemänä. Festivaaliin kuuluu myös lapsille sekä vanhemmille suunnattu improvisaatio-workshop ja animaationäytös.

Kinokonsertti: Golem + Draama-Helmi & Chhrlie su 11.2. klo 18. Liput 12 € / KAVIn klubikortilla 10 €.
Kinokonsertti: Päällysviitta ke 28.3. klo 21.15. Liput 12 € / KAVIn klubikortilla 10 €. 
Kaipuu Festival 1: Climate to 26.4. klo 19.30. Liput 12 € / KAVIn klubikortilla 10 €.
Kaipuu Festival 2: Unspoken Wor(l)ds pe 27.4. klo 19. Liput 12 € / KAVIn klubikortilla 10 €.
Kaipuu Festival: Children’s Corner la 28.4. klo 12. Vapaa pääsy.

Katso myös lista pianolla säestettävistä mykkänäytöksistä.