Kinokonsertit

03.02.2017 - 17.03.2017
Kevään kinokonserteissa esiintyvät kokeneet mykkäelokuvien säestäjä Cleaning Women sekä Laterna Magicos eli Janne Storm ja Tero Holopainen. Elokuvina nähdään neuvostoliittolaista komediaa ja dokumenttielokuvan merkkiteos.

Georgialaisen elokuvan helmessä Isoäitini (Chemi bebia / Moja babushka, 1929) amerikkalainen slapstick-komedia nivoutuu hykerryttävästi neuvostoliittolaiseen montaasielokuvaan. Yllättäen työttömäksi jäänyt byrokraatti etsii epätoivoisesti ”isoäitiä”, vaikutusvaltaista suosittelijaa. Vaimo on kotirouva, jonka elämän täyttää shoppailu ja villi charleston.

Ohjaaja Kote Mikaberidze oli kuitenkin liian myöhään liikkeellä. 1920-luvun Hollywoodin ja neuvostoliittolaisen montaasielokuvan epäpyhä allianssi oli tullut tiensä päähän. Amerikkalaisen unelman satiirisointikaan ei sopinut enää kommunistiseen Eedenin. Elokuva hyllytettiin ja sai ensi-iltansa vasta vuonna 1976. Kinokonsertissa esiintyy omaperäisistä instrumenteistaan ja lukuisista laadukkaista mykkäelokuvasäestyksistään tunnettu Cleaning Women, joka sävelsi elokuvaan musiikin vuonna 2016 Tromssan mykkäelokuvajuhlien tilaustyönä.

Dokumenttielokuvan merkkiteos, monitaituri Dziga Vertovin Mies ja elokuvakamera (1929) koetaan kinokonserttina Laterna Magicosin (Janne Storm ja Tero Holopainen) säestämänä. Edelleen sykähdyttävässä elokuvassa ovat käytössä lähikuvat, kamera-ajot, hidastukset, kuva-alan jaot, päällekkäiskuvat ja jopa animaatio.

Kinokonsertti Isoäitini – Cleaning Women pe 3.2. klo 21.30 ja la 4.2. klo 17. Liput 15 / 13 €
Kinokonsertti Mies ja elokuvakamera pe 17.3. klo 19.15. Liput 12 / 10 / 5 €