Jerryn perilliset

06.02.2018 - 13.04.2018
Jerry Lewis on komedian historian eniten vaikutteita antaneita hahmoja.

Jerryn Lewisin inspiraatio tuntui Suomessakin Spede Pasasesta Peter von Baghiin. Yhdysvalloissa Lewisistä saivat esimerkin – myös varoittavan – Woody Allen, Mel Brooks, Andy Kaufman, Richard Pryor, Robin Williams, Chevy Chase, Eddie Murphy, Bill Murray, Pee Wee Herman, Jim Carrey ja Adam Sandler.

Eddie Murphy, stand-up-koomikkona aloittanut moottoriturpa, hätkähdyttää elohopeamaisella olemuksellaan. Vihainen hurjapää muuttuu hetkessä pelleksi itsevarmuuttaan menettämättä, emmekä tiedä pitäisikö meidän pelätä vai nauraa. Trilogiataivaassa esitämme sarjan Beverly Hills kyttä (Martin Brest, 1984), Beverly Hills kyttä 2 (Tony Scott, 1987) ja Beverly Hills kyttä 3 (John Landis, 1994). Rääväsuisena poliisina on Eddie, jolla kaikki ei käy ohjesäännön mukaan, mutta homma on aina hallussa.

Robin Williams oli hämmästyttävän monipuolinen lahjakkuus, joka saattoi esittää viisasta professoria siinä missä lampun henkeäkin. Jumanjissa (1995) hän esittää salaperäiseen lautapeliin vangittua Alania, joka pääsee 26 vuotta myöhemmin aikuisena vapauteen. Erikoistehosteet ovat henkeäsalpaavia.

Jim Carrey, kuminaamojen kuningas, on parhaimmillaan Milos Formanin mestariteoksessa Man on the Moon (1999), jonka aiheena on Andy Kaufman (1949–1984), amerikkalaisen lava- ja tv-komedian oudoin lintu. Kaufman oli provokaation mestari, ja osa hänen työstään kuuluu performanssitaiteen maailmaan.