Jerry Lewis

30.01.2018 - 29.04.2018
Jerry Lewis (1926–2017) oli toisen maailmansodan jälkeisen komedian suurin vaikuttaja. Hänellä oli rohkeutta heittäytyä sulaan hulluuteen, ja hänestä tuli äärimmäisyyksien aikakauden koomikko.

Dean Martin ja Jerry Lewis olivat 1950-luvun suosituin amerikkalainen koomikkopari, ja Frank Tashlinin sarjakuvasatiiri Vaarattomia vakoilijoita (Artists and Models, 1955) on heidän parhaitaan. Lepakkonaisen ihailija Lewis nähdään tv:ssä esimerkkinä sarjakuvien turmelevasta vaikutuksesta ihmisaivoille. Naispäärooleissa ovat Shirley MacLaine ja Dorothy Malone.

Huolettomassa härkätaistelijassa (Hollywood or Bust, 1956) kaverukset voittavat arpajaisissa auton ja lähtevät toivioretkelle mantereen halki Hollywoodiin tapaamaan Anita Ekbergiä. Tashlinin tausta animaattorina käy ilmi iloisesta värinkäytöstä ja absurdista gagtulituksesta. Tulos on hullunhauska parodia Hollywoodista ja kulttuuriteollisuudesta.

Lewis kuvasi ohjausdebyyttinsä Jerry piccolona (The Bellboy, 1960) mustavalkoisena pantomiimina miamilaisessa hotellissa, ja hänen oma roolisuorituksensa oli lähes täysin mykkä kunnianosoituksena kulta-ajan koomikoille. Neuvonantajana oli Jerryn ystävä Stan Laurel.

Elokuvassa Jerry naisten miehenä (The Ladies' Man, 1961) Lewis palasi Technicolor-värikuvaukseen ja rakennutti fantastiset nukkekotilavasteet tarinaan, jossa patologista naiskauhua poteva Jerry joutuu huoltomieheksi rouva Wellenmelonin johtamaan tyttöjen sisäoppilaitokseen.

Frank Tashlin vuorotteli ohjaajana Jerryn kanssa. Huippukomediassa Rahaa kuin roskaa (It's Only Money, 1962) Jerry on orpo sähköasentaja, joka aikoo salapoliisiksi. Ensimmäisen mysteerin tarjoaa varakas nainen, joka etsii kadonnutta serkkuaan...

Tashlinin ohjattavaksi tuli myös kulutusyhteiskunnan parodia Jerry – myyntipäällikön kauhu (Who's Minding the Store?, 1964), tapahtumapaikkana tavaratalo. Kohokohdassa Jerry esittelee yltiötehokasta pölynimuria, joka pystyy imemään sisäänsä lähes koko kerroksen ja melkein koko maailmankin.

Lewisin itsensä ohjaamassa elokuvassa Jerry neropattina (The Patsy, 1964) hotellin piccolo on laulutaidoton hyypiö, josta tehdään hetkessä supertähti, kun kuuluisa esiintyjä kuolee lento-onnettomuudessa. Huipentumassa Jerry kamppailee huulisynkronisoinnin kanssa rock-laulajana.

Martin Scorsesen Koomikkojen kuningas (The King of Comedy, 1982) on ohjaajan keskeisiä elokuvia, kipeä tutkielma kuuluisuuden pakkomielteestä. Robert De Niro ja Sandra Bernhard ovat faneja, jotka väkisinkin tuppautuvat Jerry Lewisin seuraan päästäkseen hetkeksi julkisuuden valokeilaan. Lewis tarjoaa unohtumattoman osasuorituksen depressiivisenä koomikkona.

Antti Alanen

In memoriam Matti Ahava (1950–2017).

Jerry Lewis antoi vaikutteita useille koomikoille. Jerryn perilliset -sarjassa esitetään elokuvia Eddie Murphylta, Robin Williamsilta ja Jim Carreylta.