Jatkoaika

26.06.2018 - 12.08.2018
Jatkoaika antaa loistomahdollisuuden nauttia laatuelokuvista myös lempeinä kesäiltoina. Tiukka valikoima must see -elokuvia, joita et ole vielä ennättänyt katsomaan.

Francis Leen varma esikoisohjaus God's Own Country (2017) on ravisteleva ja latautunut tarina kahden tyystin erilaisen ihmisen kohtaamisesta, jolle Pohjois-Englannin karun kaunis maisema antaa puhuttelevat raamit. Lammastilalla työskentelevä töykeä Johnny (Josh O’Connor) saa apurikseen sympaattisen Gheorghen (Alec Secareanu), romanialaisen keikkatyöläisen. Ennakkoluulot hiertävät, mutta siitä huolimatta miesten välille syntyy vahva yhteys.

Agnieszka Hollandin erikoinen rikoselokuva Jäljet (2017) on puheenvuoro villieläinten ja luonnon puolesta. Klodzkon laaksossa Puolassa tapahtuu salaperäisiä murhia, joiden kohteena on metsästäjiä. Eläinten ystävänä tunnettu opettaja Duszejko (Agnieszka Mandat) väittää tietävänsä syyllisen – mutta kukaan ei kuuntele häntä. Mustalla huumorilla sävytetty trilleri palkittiin Berlinalessa 2017 Hopeisella Karhulla.

Kylmän kliininen tehotalous ja idyllinen haavemaisema törmäävät Ildikó Enyedin elokuvassa Kosketuksissa (2017). Endre (Géza Morcsányi) ja Mária (Alexandra Borbély) työskentelevät teurastamolla. Etäinen Mária tekee työtään pikkutarkasti sääntökirjan mukaan ja aiheuttaa Endrelle sydämen tykytystä. Samaan aikaan huurteisen järven rannalla kaksi villiä kaurista kohtaavat toisensa, kuin unessa. Onko työparin välillä jotain muutakin kuin teurastamon arki? Elokuvan herkullisempia hetkiä on se, kun eläinlääkäri Mária yrittää oppia ymmärtämään inhimillisiä tunteita. Tarinan keskeisissä kohokohdissa soi Laura Marlingin herkkä ”What He Wrote”.

Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin elokuvassa Swiss Army Man (2016) hullua tarinaa kannattelee roisi pieruhuumori. Autiosaarelle joutunut Hank (Paul Dano) on jo menettänyt toivonsa, kun rantaan ajelehtii ruumis (Daniel Radcliffe). Mätänevän ruumiin kaasut aiheuttavat kouristuksia ja ääniä, joten Hank päättelee kaverinsa olevan elossa. Näin alkaa parivaljakon matka sivistyksen pariin. Kieron huumorin avulla käsitellään loppujen lopuksi vakavaa asiaa, mutta tätä ei jäädä vatvomaan edes loppukuvissa. Daniel Radcliffelle hulvaton rooli on irtiotto siloposkista harrypottereista.

Lobsterin jälkeen Yorgos Lanthimosin elokuvalta The Killing of a Sacred Deer (2017) saattoi odottaa melkein mitä tahansa – silti se yllätti. Uutuus on edellistä synkempi, raadollinen ja mustaakin mustemmalla twistillä kerrottu utopistinen draama tilanteesta, jonka keskiössä on Sofian valintaa muistuttava dilemma. Pääosissa nähdään Colin Farrell sekä Nicole Kidman avioparina ja vanhempina syvien kysymysten äärellä.

Juliette Binoche säteilee Claire Denisin komediassa Aurinko sisälläni (2017). Eronnut pariisitar purjehtii romanssista ja kokemuksesta toiseen etsiessään ”oikeaa” rakkautta, sellaista romanttista ja kestävää, tai ehkä pikemminkin täydellistä miestä. Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Roland Barthesin teokseen Rakastuneen kielellä, jossa tarkastellaan rakastumisen filosofiaa paikoin varsin ironisesti.

Kirsi Raitaranta