Jane Austen

13.06.2017 - 13.08.2017
Englantilaiskirjailija Jane Austenin (1775–1817) kuolemasta tulee 18.7. kuluneeksi 200 vuotta. Austen oli tarkkanäköinen ja nokkela ihmisluonnon, tapakulttuurin ja yhteisön kuvaaja, ylivertaisen taitava kielenkäyttäjä sekä koskettava romanssien kertoja. Hänen romaaninsa piirtävät monivivahteisen kuvan yläluokkaisen naisen elämästä ja mahdollisuuksista Yrjöjen aikaisessa Englannissa. Kunnioitamme merkkivuotta esittämällä valikoiman parhaita Austen-filmatisointeja.

Bennetin perheen naimaikäisten sisarusten vaiheiden ja erityisesti eloisan Elizabethin ja ylpeän herra Darcyn romanssin ympärille kietoutuva Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice) on Austenin rakastetuin teos. 1813 julkaistun romaanin hienoimmasta filmatisoinnista vastasi BBC, jonka kuusiosainen sarja vuonna 1995 (osat I–III, osat IV–VI) aloitti kiihkeän Austen-buumin. Käsikirjoituksesta vastasi klassikkosovitusten mestari Andrew Davies ja pääosissa loistavat Jennifer Ehle ja Colin Firth.

Yksi innoittuneista oli brittikirjailija Helen Fielding, jonka komediallisessa uudelleentulkinnassa kolmikymppinen lontoolaissinkku Bridget saa vastaansa oman herra Darcynsa. Bridget Jones – elämäni sinkkuna (Bridget Jones's Diary) ilmestyi vuonna 1996 ja elokuvasovitus seurasi 2001, pääosissa Renée Zellweger, Darcyn roolissa itseoikeutetusti Colin Firth ja hurmurina Hugh Grant.

Kenties kaikkien aikojen parhaimmasta Austen-valkokangassovituksesta vastasi Emma Thompson, joka käsikirjoitti ja näytteli pääosaa vuoden 1995 draamassa Järki ja tunteet (Sense and Sensibility). Täydellinen ohjaaja löytyi taiwanilaisesta Ang Leestä, joka toi 1800-luvun alun englantilaisen seurapiirin kuvaukseen analyyttisen ja esteettisen otteen. Päähenkilöinä ovat sisarukset Eleanor (Thompson) ja Marianne (Kate Winslet), tarinan keskiössä perintö, lupaukset ja perhesuhteet. Loistavaan näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Alan Rickman, Hugh Grant ja Greg Wise, kauniin musiikin sävelsi Patrick Doyle.

Austenin rakastettavimpiin ja raivostuttavimpiin sankarittariin kuuluu kaunis, nokkela ja rikas neiti Emma Woodhouse, joka uskoo voivansa järjestellä niin muiden romanssit kuin omansa. Emma ilmestyi 1815 ja herkullisen modernisoinnin Clueless toteutti 1995 Amy Heckerling. Epookki vaihtui 1990-luvun rikkaiden teinien Beverly Hillsiin. Hulvaton dialogi kunnioittaa Austenin perintöä. Alicia Silverstone tekee pääosassa nappisuorituksen Cherinä.

Hollywood tuotti perinteisemmän sovituksen Emma vuonna 1996. Nimiroolissa säteilee Gwyneth Paltrow. Pittoreskisti kuvattu ja viihdyttävä elokuva korostaa tarinan koomisia ja romanttisia elementtejä.

Austenin viimeiseksi kokonaiseksi työksi jäi Viisasteleva sydän (Persuasion), joka julkaistiin 1817, puoli vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Tarina kertoo nuoruuden erehdyksistä, kodin kaipuusta ja toisesta mahdollisuudesta onneen. Herkästi näytelty (pääosissa Amanda Root ja Ciarán Hinds) ja koruttoman kaunis filmatisointi vuodelta 1995 tavoittaa Austenin teoksen kypsyyden ja katkeransuloisuuden.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Patricia Rozema sovitti Kasvattitytön tarinan (Mansfield Park) elokuvaksi rohkean feministisellä otteella vuonna 1999. Rikkaaseen sukulaisperheeseen holhokiksi joutuva Fanny Price (Frances O’Connor) kasvaa laiminlyödystä tytöstä oman tarinansa kertojaksi. Sivurooleissa nähdään mm. Harold Pinter.

Austen-filmatisoinneista tuorein on kirjailijan hengenheimolaisen, ohjaaja-käsikirjoittaja Whit Stillmanin mainio Love & Friendship (2016). Se on Austenin vain noin 18-vuotiaana kirjoittaman kirjeromaanin Lady Susan ensimmäinen filmatisointi. Kate Beckinsale säkenöi ja pöyristyttää hurmaavana ja häikäilemättömänä nuorena leskenä, jonka juonien päämääränä ovat rikkaudet ja mukava elämä.

Anna Möttölä