James Whale

01.11.2018 - 14.12.2018
Britti James Whalesta (1889-1957) tuli Hollywoodissa yksi Universal-studion pääohjaajista. Whale muistetaan legendaarisista kauhuelokuvistaan, mutta hän oli monen lajin mestari.

Ensimmäisen maailmansodan veteraani Whale sai läpimurtonsa R. C. Sherriffin maineikkaan pasifistisen näytelmän Matkan pää ohjaajana teatterissa ja elokuvassa (1930). Pääosassa oli Colin Clive, ja menestyksen vakuuttamana Universal-studio värväsi palkkalistoilleen molemmat.

James Whalen Frankenstein (1931) oli ensimmäinen äänifilmatisointi Mary Shelleyn goottilaisesta romaanista, jonka ilmestymisestä on kulunut 200 vuotta. Jylhän karussa tulkinnassa Clive on nimiroolissa tohtorina, ja Boris Karloff nousi tähdeksi hirviönä. Universalin studio-osaamisen vaikutus oli esikuvallinen, ja Whale tuntui työstävän myös salaista henkilökohtaista järkytystä, sodan kauhujen aiheuttamia traumoja.

Mustan huumorin alalla Whale oli elementissään kaikkien aikojen kummitustaloelokuvassa The Old Dark House (1932), joka on jäänyt Suomessa tuntemattomaksi. Upeaan näyttelijäensembleen kuuluivat Karloff, Melvyn Douglas, Charles Laughton ja Gloria Stuart.

H. G. Wellsin romaaniin perustuvassa Näkymättömässä miehessä (1933) näyttelijädebyytin ja poikkeuksellisen roolihaasteen sai Claude Rains: miestä ei tosiaankaan nähdä. Vaikuttavat erikoistehosteet toteutti John P. Fulton.

”Varoitus! Hirviö etsii seuraa!” oli Frankensteinin morsiamen (1935) mainoslause, eikä tämän antiromanttisen komedian deittivaihtoehtoja ollut löydettävistä Tinderistä. Elsa Lanchester virittäytyi kaksoisroolissaan sekä Mary Shelleyn että naishirviön nahkoihin.

Whale oli kaikkien lajien, myös henkevän komedian, mestari. Hän ohjasi Universalille myös Jerome Kernin ja Oscar Hammersteinin suosikkimusikaalin Teatterilaiva (1936) parhaan filmatisoinnin, pääosissa Irene Dunne ja Paul Robeson. Menestys oli mahtava, mutta Universalin organisaatiouudistuksissa Whale menetti tukijansa.

Whale oli jo käynnistänyt pääteoksensa Paluutie (1937) filmatisoinnin. Kyseessä oli Erich Maria Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta -romaanin jatko-osa, yhtä järisyttävä kuin edeltäjänsä. Sota on loppunut, mutta kun veteraanit palaavat kotiin, Saksassa on sisällissota ja vallankumous. Paluutie oli ohjaajansa henkilökohtaisin saavutus, mutta Universal teloi sen, ja vasta nyt se on tullut nähtäväksi alkuperäisessä muodossaan. The Library of Congressin, NBC Universalin ja The Film Foundationin työ (2016) on aikamme suuria restaurointeja. Esitämme Paluutien ensimmäisen maailmansodan aselevon 100. vuosipäivänä.

Antti Alanen
 


Frankenstein-elokuvasta järjestetään erityinen pyhäinpäivän näytös la 3.11. klo 21.15. Elokuvan jälkeen ilta jatkuu kerrassaan kauhistuttavasti tanssittavalla Klub Kalman Halloween-klubilla Dubrovnikissa. Yhteislippu elokuvaan ja klubille maksaa 14 €. Yhteisliput ovat myynnissä KAVIn verkkokaupassa ja Orionissa. Ihmisten lisäksi sekä näytökseen että klubille ovat erittäin tervetulleita kauhu-/naamiaispuvut ja -meikit!

Yhteistyössä Klub Kalma