Intiaanit elokuvassa

11.11.2017
Suomen intiaaniyhdistys perustettiin 40 vuotta sitten edistämään Amerikan alkuperäiskansojen tuntemusta. Juhlapäivä on lauantai 11.11., jolloin Orionissa esitetään kolme Amerikan intiaanien elämää eri aikakausina kuvaavaa lännenelokuvaa

James Fenimore Cooperin Nahkasukka-romaanit sijoittuvat aikaan jolloin Englanti ja Ranskan taistelivat Pohjois-Amerikan herruudesta. Lännenelokuvissa ei ole juuri piitattu autenttisuudesta, mutta ohjaaja Michael Mann ohjasi Viimeisen mohikaanin (The Last of the Mohicans, 1992) pieteetillä. Elokuvassa puhutaan intiaanikieliä, ja lavasteet ja kanootit tehtiin perinteisillä työmenetelmillä. Pääosia tulkitsevat Daniel Day-Lewis ja Madeleine Stowe.

Robert Aldrichin ankara Ulzana – verinen apassi (Ulzana's Raid, 1972) on vaikuttava esimerkki 1960-luvulla alkaneesta modernista ns. revisionistisesta lännenelokuvasta. Villiä länttä ei romantisoida, ja kuvastossa heijastuvat Vietnamin sodan kauheudet. Pääosissa ovat Joaquín Martinez ja Burt Lancaster.

Michael Aptedin Ukkossydän (Thunderheart, 1992) kuvaa reservaatissa asuvaa lakotaheimoa Dakotassa. Taustalla on 1970-luvun luvun alun intiaaniaktivismi, jolloin intiaanit valtasivat Wounded Kneen kaupungin protestina liittovaltion politiikalle. Val Kilmer ja Sam Shepard ovat FBI:n agentteja, jotka saapuvat tutkimaan reservaatissa tapahtunutta murhaa.

Pasi Nyyssönen