Helsinki Pride ja monimuotoinen rakkaus

13.05.2017 - 02.07.2017
2017 jää historiaan vuotena, jolloin Suomessa astui voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki. Kesän Pride-ohjelma juhlistaakin normeista piittaamatonta rakkautta.

Lukas Moodyssonin Fucking Åmål (1998) kuuluu 90-luvun teinien sukupolvikokemuksiin. Elin ja Agnes ihastuvat ikimuistoisesti ruotsalaisessa tuppukylässä. Tunnuskappaleen "Show Me Love" esittää uransa alussa ollut poppari Robyn.

Stephen Daldryn Tunnit (The Hours, 2002) on filmatisointi Michael Cunninghamin romaanista, joka sai inspiraation Virginia Woolfin elämästä ja Mrs Dallowaysta. 1920-, 1950- ja 2000-luvuille sijoittuvissa episodeissa seurataan yhtä päivää kolmen naisen elämässä (mestarilliset Nicole Kidman, Julianne Moore ja Meryl Streep). Teemana on oman sydämen seuraaminen.

Itsensä löytäminen on keskeisesti esillä John Cameron Mitchellin elokuvassa Shortbus (2006). Riemu, riettaus ja melankolia sekoittuvat newyorkilaisella seksiklubilla, jossa parisuhdeterapeutti Sophia etsii orgasmia, Jamie ja James pohtivat suhteensa avaamista ja domina Severin haluaa löytää syvemmän yhteyden ihmisiin. Soundtrackilla soi mm. Scott Matthew, The Ark ja Hidden Cameras.

Varaslähtö Pride-juhlintaan otetaan toukokuussa sing-along-näytöksessä. Homoerotiikalla leikitellyt Village People liikutti tanssilattioita diskon kultavuosina 1970–80-luvuilla. Yhtyeen ympärille rakennettu Can’t Stop the Music (1980) teilattiin aikanaan täydellisesti, mutta camp-musikaali on noussut sittemmin kulttisuosioon.

Kesäkuun alussa voi ihastua myös 1930-luvun queeriin katseeseen: Leontine Saganin tyttökoulukuvaus Mädchen in Uniform (Murrosiässä, 1931) on lesboelokuvan klassikko. Avantgarden mestarilta Jean Cocteaulta nähdään runollinen Runoilijan veri (Le Sang d'un Poète, 1930).

Marjo Pipinen