Helsingin juhlaviikot: Kinokonsertti Finlandia

01.09.2017
Musiikkitalossa juhlitaan Suomi 100 -vuotta säkenöivästi kotimaista elokuvahistoriaa ja rakastetuimpien suomalaisten säveltäjien klassikkoteoksia esiin nostavan Kinokonsertti Finlandian seurassa.

Dokumenttielokuva Finlandia (1922) oli Suomen itsenäisyyden viisivuotiselokuva ja Erkki Karun johtaman Suomi-Filmi-yhtiön mykän kauden suurhanke, joka valmistettiin Ulkoministeriön tilauksesta. Sitä levitettiin laajasti ja suurella menestyksellä ulkomailla, ja se saattaa olla yhä eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva. Suomalaisen elokuvan merkkiteosta ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan 1920-luvun jälkeen, mutta monet sen kuvat ovat yhteydestään irrotettuina tunnettuja.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitaalisesti rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan luodun musiikkiraidan kappaleet edustavat senhetkisen suomalaisen klassisen musiikin lyhyen historian kuuluisimpia teemoja sekä kansallisromanttisesti sovitettuja kansanlauluja. Mukana ovat mm. Erkki Melartinin Menuetti ja Prinsessa Ruusunen, Toivo Kuulan Elegia, Pirunpolska ja Häämarssi, Heikki Klemettin Menuetti, Heino Kasken Nocturno, Oskar Merikannon Valse lente, Suomalainen polska ja Merellä, Armas Järnefeltin Kehtolaulu ja Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande sekä huipennuksena tietenkin Finlandia.

Max Hauswaldin vuonna 1922 elokuvaan laatiman musiikkikompilaation on sovittanut Yrjö Hjelt, ja Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johtaa Kalle Kuusava.

Pe 1.9. klo 19
Musiikkitalo, Konserttisali
Liput Ticketmasterista käsittelykuluineen alk. 28–38 € / 28 €