Hal Ashby

14.08.2018 - 18.10.2018
Hal Ashby (1929–1988) oli 1970-luvun uuden amerikkalaisen elokuvan hienoimpia ohjaajia. Hän kertoi valtavirrasta poikkeavia tarinoita, suosi realistista kuvausta ja rikkoi perinteistä kerrontaa.

1950-luvun alussa levoton mormoniperheen poika Hal Ashby päätti jättää Utahin kylmät talvet ja suuntasi Kalifornian lämpöön. Universal-studiolla Ashby istutettiin leikkauspöydän ääreen, jossa hän leikkasi muun muassa Tony Richardsonin ja Norman Jewisonin elokuvia. Jewisonin Yön kuumuudessa (1967) toi Ashbylle Oscarin parhaasta leikkauksesta ja siloitti tietä ohjaajan pallille.

Esikoisohjauksessa Harold ja Maude (1971) päähenkilöinä on epätodennäköinen parivaljakko. 20-vuotias Harold yrittää saada välinpitämättömän äitinsä huomiota lavastetuilla itsemurhayrityksillä. Hän kohtaa samanmielisen Mauden (79 v.), joka on kokenut muun muassa keskitysleirin kauhut.

Saattokeikka (1973) sijoittuu Vietnamin sodan viimeisiin päiviin. Kaksi sotilasta (Jack Nicholson ja Otis Young) saavat tehtäväkseen toimittaa nuoren sotilaan Medowsin sotilasvankilaan. Saattajat antavat hänen maistaa viimeiset vapauden hetket ennen kahdeksan vuoden tuomiota varkaudesta (!). Matkasta tulee nuorukaisten aikuistumismatka.

Saattokeikan tavoin myös Warren Beattyn tähdittämä Shampoo (1975) pohjasi Robert Townen käsikirjoitukseen. Beatty on Hollywoodin tavoitelluin parturi, jonka taidot tunnetaan niin kampaamossa kuin makuuhuoneessa. Kameran takana on 1970-luvun uuden amerikkalaisen elokuvan kärkikuvaaja László Kovács.

Tämä maa on minun (1976) on elämäkertaelokuva Woody Guthriesta, 1930-luvun lamavuosien trubaduurista ja 1960-luvun folkliikkeen esikuvasta. ”This machine kills fascists” oli tunnus hänen kitarassaan. Pääosassa on David Carradine ja kuvaajana realistisen tyylin mestari Haskel Wexler.

Vietnamin sotaa käsittelevää Katkeraa paluuta (1978) on kuvattu Ashbyn henkilökohtaisimmaksi elokuvaksi. Viidakkosodan sijaan elokuva keskittyy kaukaisen sodan vaikutuksiin kotirintamalla. Laatuelokuva sai peräti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, palkinnot saivat Wexler ja näyttelijät Jane Fonda sekä Jon Voight.

Jerzy Kosinskin romaaniin perustuva Tervetuloa, Mr. Chance!  (1979) tarjosi Peter Sellersille tämän viimeisen suuren roolin puutarhurina, joka on kasvanut aikuiseksi televisio ainoana yhdyssiteenään maailmaan. Huikea satiiri käynnistyy siitä, kun hänen lauselmiaan aletaan pitää syvällisinä poliittisina viisauksina.

Rolling Stones -konserttitaltiointi Let’s Spend the Night Together (1982) koostettiin kolmesta keikasta yhtyeen Amerikan kiertueella 1981. Ashbyn dokumenttiin päätyi 25 terhakasta Stones-kappaletta.

Pasi Nyyssönen