Filmitähtien jäljillä

10.06.2018 - 17.06.2018
Virka-gallerian näyttelyssä ”Filmitähtien jäljillä” kerrotaan aitojen elokuvapukujen, harvinaisen esineistön sekä valokuvien ja elokuvien avulla elokuvien tekemisestä Helsingissä ja siitä, miten kaupunkilaisuutta esitettiin roolihahmojen ulkomuodon avulla.

Toivo Särkän Kaivopuiston kaunis Regina (1941) on kaikkien aikojen lumoavimpia suomalaisia elokuvaromansseja. Loisteliasta silmänruokaa, ruhtinaallista pukueleganssia ja vanhan Kaivopuiston romanttisia tunnelmia on tarjolla, kun lavastajana oli Hannu Leminen, puvut suunnitteli Bure Litonius ja päärooleissa Regina Linnanheimo sekä Tauno Palo.

Samaan aikakauteen vie Hannu Lemisen Kesäillan valssi (1951), innoittajana Oskar Merikannon rakastetut laulut (”Kun päivä paistaa”, ”Merellä”). Fiktiivistä lemmenparia tulkitsevat Leif Wager ja Eeva-Kaarina Volanen. Sykähdyttävän musiikin ohella elokuvaa kantaa innoittunut epookkikuvaus. Pukuasiantuntijana on nytkin Bure Litonius.

Antti Alanen

Virka-gallerian näyttelyn (1.6.–26.8.2018) on kuratoinut Joanna Weckman apunaan Jussi Viirret. Joanna Weckman esittelee Kaivopuiston kauniin Reginan 10.6. ja Kesäillan valssin 17.6.