Fashion Film Festival: Häät

09.03.2017 - 09.04.2017
”’Isn’t she beautiful?’ ’Scarlett, you’re blind, she looks like a big meringue.’” Näin sanaillaan morsiamesta komediassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994). Tämän kevään Fashion Film festival juhlistaa pukusuunnittelun loistoa ja roolia hääelokuvissa.

Skandaalihäät (The Philadelphia Story, 1940) toi yhteen tyylikkään komedian lahjakkuudet Katherine Hepburnin, Cary Grantin ja ohjaaja George Cukorin. Seurapiirikaunotar Tracy Lord on avioitumassa toistamiseen, kun paikalle ilmestyvä ex-puoliso monimutkaistaa tilanteen. Puvustuksesta vastaa Hepburnin lempisuunnittelija Adrian, jonka silkki- ja organzamekot ovat yhdistelmä kreikkalaista jumalatarta  ja 30-luvun linjakasta muotia, kuvastaen kantajansa itsenäisyyttä ja viileää arvokkuutta.

Tähtimorsiamista kuuluisimpia on Elizabeth Taylor. Vuonna 1950 hän näytteli alttarille astelevaa nuorta naista Vincente Minnellin komediassa Morsiamen isä (Father of the Bride), nimiroolissa Spencer Tracy häähumusta ahdistuvana isänä. Helen Rosen suunnittelemasta runsashelmaisesta satiinimorsiuspuvusta tuli monen tosielämän häämekon malli. Samana vuonna Rose suunnitteli Taylorin ensimmäisen oman morsiuspuvun, jonka MGM-studio antoi lahjaksi nuorelle tähdelleen. Myöhemmin Rose suunnitteli Grace Kellyn puvut elokuvaan Skandaalihäät (High Society, 1956) ja Kellyn morsiuspuvun tämän naidessa Monacon ruhtinas Rainierinin.

Kauneudestaan ja kapinallisuudestaan kuulun Itävallan keisarinna Elisabethin (1837–1898) ja keisari Frans Joosefin tarinan alkua romantisoidusti kuvaava Sissi (1955) teki nuoresta Romy Schneiderista tähden. Epookin krinoliiniloistossa kohtaavat viktoriaaninen muoti ja 1950-luvun New Look. Loppuhuipennuksen hääkohtauksessa huomion varastaa Sissin näyttävää lettikruunua koristava metrien pituinen pitsihuntu. Esitämme kevätkaudella myös Sissi-trilogian kaksi muuta osaa, Sissi – nuori keisarinna (Sissi – die junge Kaiserin, 1956) ja Sissi – keisarinnan kohtalonvuodet (Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin, 1957).

Rakastavaisten tiellä on hääelokuvassakin usein esteitä. Mike Nicholsin Miehuuskokeessa (The Graduate, 1967) ystäväperheen rouva Robinson (Anne Bancroft) viettelee vastavalmistuneen Benjaminin (Dustin Hoffman), joka pian rakastuu rouvan tyttäreen (Katherine Ross). 60-lukulaisen romanttisen häämuodin lisäksi elokuvamuodin historiaan jäivät rouva Robinsonin stay up -sukat.

Näyttävät kirkkohäät kasvattivat länsimaissa suosiotaan nousevan hääteollisuuden rinnalla 1980–90-luvuilla. Ilmiö näkyi myös valkokankaalla. Vuonna 1994 ensi-iltansa saaneet menestyselokuvat, brittiläinen Neljät häät ja yhdet hautajaiset ja australialainen Tahdon naimisiin ironisoivat pariutumista sekä häihin kuuluvia rituaaleja, merkityksiä sukupuolesta ja romantiikasta.

Mike Newellin ohjaama ja Richard Curtisin käsikirjoittama Neljät häät ja yhdet hautajaiset (Four Weddings and a Funeral) kertoo nokkelasti ystäväjoukon romansseista ja menetyksistä. Englantilaisen yläluokan häämuoti täyttää kankaan, marenkisena ja hillitympänä. Mainion näyttelijäkaartin pääparina nähdään Hugh Grant ja Andie MacDowell. Tahdon naimisiin (Muriel's Wedding) puolestaan on yhtä aikaa melankolinen ja ääneen naurattava satiiri ja kasvutarina. Pikkukaupungin syrjitty tyttö Muriel (loistava Toni Collette) haaveilee satuhäistä. Onni ja hyväksyntä löytyvät lopulta aivan toisaalta, Abban tahdissa. Pitkän uran tehnyt pukusuunnittelija Terry Ryan yhdistää vulgääriyden ja romantiikan.

Ohjaaja Mira Nairin Monsuunihäät (Monsoon Wedding, 2001) on Delhiin sijoittuva perhedraama ja tapakomedia kulttuurien törmäyksestä hääjuhlassa. Lalit (Naseeruddin Shah) on järjestänyt tyttärelleen Aditille (Vasundhara Tas) avioliiton tälle vieraan miehen kanssa. Häistä on tuleva suuret ja perinteiset. Juhlapäivän lähestyessä perhesalaisuudet paljastuvat ja tunteet törmäävät. Arjut Bhasinin puvustus leimuaa purppuran ja oranssin intohimoisissa väreissä, sävyttäen elokuvan koko tunnelman.

Sliipattu hollywoodlainen katastrofielokuva kohtaa eurooppalaisen art housen ohjaaja Lars von Trierin draamassa Melancholia (2011). Masentunut Justine (erinomainen Kirsten Dunst) viettää ylellisiä häitään, kun maailmanloppu ilmoittaa tulostaan. Von Trierin luottosuunnittelija Manon Rasmussenin luoma hääpuku on eteerisen kaunis moderni tylliunelma – ja Justinelle kuin kahle. Nimekkääseen näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Charlotte Gainbourg, John Hurt, Alexander Skarsgård ja Charlotte Rampling.

Anna Möttölä

Tahdon naimisiin (Muriel's Wedding) -erikoisnäytös la 8.4. klo 21
Hääpuku-dress-along: morsius-, sulhas- ja häävieraspuvut tai Abba-asut päälle!
Liput 6,50 € / KAVIn klubikortilla 5 / lapset alle 12-v. 3 €

Tapahtuma Facebookissa >>