Elokuvia koko perheelle

25.08.2018 - 30.12.2018
Orionin sunnuntai-iltapäivät on varattu elokuville, joita lapset ja aikuiset voivat tulla katsomaan yhdessä.

Syksyn lastennäytökset ovat animaation juhlaa. Leonid Amalrikin venäläisiä animaatioita luonnehtii siro, käsin piirretty jälki. Näytöksessä esitetään kolme lyhyttä animaatiota Neuvostoliiton ajoilta. Peukaloliisa (1964) on hurmaava adaptaatio Hans Christian Andersenin sadusta, kun taas kertomus sirkusnorsun perään haikailevasta tytöstä, Tyttö ja norsu (1969) huokuu aristokraattista tyylikkyyttä. Virtahepo, joka pelkäsi rokotusta (1965) on kirjaimellisesti sairaan svengaava väri-iloittelu.

Hieman erilaista animaatiota itäisestä Euroopasta tarjoaa kansainvälisenä animaation päivänä järjestettävä Animoitu pörröavantgarde -lyhytelokuvanäytös, joka on toiveuusinta keväältä 2017. Nyt nähtävä näytös on erityisesti lapsille sopiva versio alun perin Sodankylän elokuvafestivaaleille kuratoidusta kokonaisuudesta. Vieraita kannustetaan tuomaan näytökseen omat pehmolelunsa tai pukeutumaan teeman mukaisesti. Vieraana on ohjelman kuraattori Jennifer Barker.

Joka jouluun kuuluva animaatio Lumiukko (1982) on tunnetuin sovitus kuvittaja Raymond Briggsin kertomuksista. Briggsin koskettavia, kauniisti piirrettyjä tarinoita nähdään joulun alla kahdessa näytöksessä. Ohjelmistossa ovat Lumiukon lisäksi sen jatko-osat Father Christmas (1991) ja Lumiukko ja lumikoira (2012) sekä lisäksi hellyttävät The Bear (1998) ja Ivor the Invisible (2001). Piirrosanimaatioon Disneyn ulkopuolella tutustuttaa koko syksyn jatkuva Don Bluth -sarja. Näytelmäelokuvaa syksyn lastensarjassa edustaa ihmisen ja eläimen suhdetta pohtiva seikkailuelokuva Poika ja ilves (1998).

Helsingin Juhlaviikkojen aikaan Orionissa katsellaan kolmessa Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto -näytöksessä Walt Disneyn Technicolor-animaatioita 1930–1950-luvuilta aitoina 35-millisinä filmikopioina sekä nautitaan ukulelebändin säestämistä Ohukainen ja Paksukainen -kinokonserteista.

Tutustu Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto -näytösten ohjelmaan:

Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto I

Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto II

Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto III

 

Katri Tenhola