Dokumenttielokuvan huiput

08.10.2017 - 28.10.2017
Dokumenttielokuvan huiput tuo jälleen nähtäväksi kaksi klassikkoa, Thor Hayerdahlin matkakertomuksen Kontiki-lautalla tehdystä matkasta yli Tyynenmeren vuonna 1947 ja parhaan mahdollisen sarjakuvadokumentin undergroundpiirtäjä Robert Crumbista.

Lautalla yli Tyynenmeren (Kon-Tiki, Norja-Ruotsi 1950) on maailman dokumenttihistorian keskeisiä teoksia. Thor Heyerdahlin ohjaus ja erityisesti palkinnon perusteluissa nimetyn kohteen Olle Nordemarin leikkaus saivat Oscarin parhaasta dokumentista. Lautalla yli Tyynenmeren on johdatus Heyerdahlin teoriaan, joka koskee ihmisten matkustamista valtamerten yli toisille mantereille alkeellisilla lautoilla. Mustavalkoinen elokuva, joka seuraa lautan rakentamista ja itse matkaakin, on kuvattu yhdellä 16 mm:n kameralla.

Crumb (ohj. Terry Zwigoff, USA 1984) on arvostettu dokumentti underground-sarjakuvan keskeisestä hahmosta Robert Crumbista ja hänen perheestään, vaimosta, lapsista ja veljistä – elokuvaa tehtäessä vanhin veli Charles oli jo poistunut tästä maailmasta. Piirtäjän menestyksekäs ura käydään huolella läpi ja kiistämättä psykologisoivaa näkemystä kyynikko Crumbista (ja hänen veljistään) syventävät sekä perheen että kriitikkojen lausumat.

Jari Sedergren