Dokumenttielokuvan huiput

11.05.2017 - 27.05.2017
Sarja esittelee dokumentaarisen elokuvan mestariteoksia kautta historian.

Suomalaisen dokumentin tärkeimpiin kehittäjien Heikki Ahon ja Björn Soldanin esikuva oli Viktor Turinin Turksib (1929), joka on omistettu Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmien ensimmäisiin suurhankkeisiin kuuluneen rautatien rakentamiselle Turkmenistanin ja Siperian välille. 

Aho ja Soldan tutkivat Turksibia kuva kuvalta ja leikkaus leikkaukselta.  Vaikutteet näkyivät selvästi, kun kaksiosainen lyhytelokuva Vauhtia – Tempo valmistui 1934. Se kertoi puun tien pohjoisen metsistä puu- ja paperiteollisuuteen ja edelleen vientiin. Tempo on iskevää, nopeiden leikkausten rytmiikkaa. Ulkoasiainministeriölle Suomi-propagandaksi valmistunut Suomi kutsuu kehittyi jonkin verran eri versioissa vuosien 1932–1940 välillä. Alkujakso on ilmiselvästi Turinilta lainattu ja siitä edelleen kehitetty. Sibeliuksen musiikin säestämänä sanaton elokuva on parasta Suomesta tehtyä propagandaa.

Murray Lernerin Festival (1967) on kiitelty dokumenttielokuva Newportin folkfestivaalien vuosikerroista 1963–1965. Esiintyjäjoukko on valtaisa Bob Dylanista Johnny Cashiin ja Judy Collinsista Howlin’ Wolfiin. Musiikkidokumenttien aatelia.

Jari Sedergren

Suomi kutsuu esitetään elokuvan Turksib alkukuvana. Vauhtia – Tempo nähdään osana Alvar Aalto ja Filmistudio Projektio -juhlanäytöstä.