Chantal Akerman

02.03.2017 - 23.03.2017
Chantal Akerman (1950–2015) oli modernin taiteen belgialainen mestari: avantgardisti, elokuvantekijä, kirjailija, professori ja galleriataiteilija. Kunnioitamme hänen muistoaan kolmella varhaisteoksella, jotka nähdään tuliterinä digirestaurointeina Brysselin Cinematekista.

Je, tu, il, elle (1974) oli Akermanin rohkeaa varhaistuotantoa, kertomus autiosta huoneestaan lähtevästä naisesta (Akerman itse) ja hänen kohtaamisistaan rekkakuskin (Niels Arestrup) ja nuoren naisen (Claire Wauthion) kanssa.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1976) on modernin elokuvan perusteos, leikkausta kaihtava kuvaus kolmesta päivästä brysseliläisen yksinhuoltajan (Delphine Seyrig) elämässä. Hän tekee rituaalisesti kotitöitä, hoitaa apaattista koulupoikaa ja pitää iltapäivävastaanottoa maksaville herravieraille. Tulos oli virstanpylväs keston elokuvassa, formalismissa, minimalismissa ja feminismissä – kaikki nimikkeitä, jotka ohjaaja torjui. Häntä kiinnosti vain matka eteenpäin.

New York oli Akermanin matkan päätukikohtia, ja News from Home (1977) on persoonallinen dokumenttiessee siitä. Ääninauhalla Akerman lukee kirjeitä äidiltään – ”uutisia kotoa” – samalla kun kohtaamme megapolin julkisivut, kadut, maanalaiset ja Staten Islandin lautan, jolta avautuu näkymä Manhattanille ja World Trade Centeriin.

Antti Alanen