Bio Rex 70 mm

10.11.2018
Aidon 70 mm:n juhlaa Bio Rexissä: Ennio Morriconen 90-vuotisjuhlanäytös elokuvasta San Sebastianin tykit ja Interstellar.

Ennio Morricone 90 vuotta

Rooman soundtrack-keisarin syntymäpäivää kuuluu juhlia isolla volyymilla.

10.11.1928 Roomassa syntynyt Ennio Morricone on elokuvamusiikin tekijänä omaa luokkaansa. Sekä kuuluisia hittikappaleita että unohdettuja klassikkoja löytyy enemmän kuin yhdeltäkään kollegalta. Marraskuussa Morricone täyttää 90 ja vetäytyy konserttilavoilta. Juhlimme mestaria visuaalisesti hulppean, immersiivisistä äänimaisemista tunnetun 70 mm:n filmin voimalla. Superformaatissa Pohjoismaihin tuotu San Sebastianin tykit (1968) on elokuva, jonka Morricone sävelsi huippuvaiheessaan, Hyvien, pahojen ja rumien ja Huuliharppukostajan välissä. Henri Verneuilin (Sisilialaisklaani) ohjaama seikkailueepos sijoittuu 1700-luvun Meksikoon ja on spagettiwesterneistä poiketen kuvattu aidoissa maisemissa. Charles Bronson nähdään vaquero-päällikkönä ja Anthony Quinn papinkaapuisena lainsuojattomana, joka ajautuu organisoimaan kyläläisiä puolustuskannalle. Suurenmoisen soundtrackin tekijöitä ovat Morriconen lisäksi hänen tärkeimmät yhteistyökumppaninsa, mahtava sopraano Edda Dell’Orso ja mielikuvituksellisia sovituksia loihtinut Bruno Nicolai. Voitonriemu, oveluus, lempeä haikeus ja hullunrohkea taisteluhenki – sisällöt eivät ole inhimillisesti eivätkä elokuvallisesti mitään uutta, mutta ennen Morriconea kukaan ei tiennyt, että ne kuulostavat tältä. Hyvää syntymäpäivää.

Lauri Lehtinen, Antti Suonio


Interstellar ensi kertaa Suomessa 70-millisenä

Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun 50-vuotisgaalan avasi tämänvuotisilla Cannesin elokuvajuhlilla Christopher Nolan, Kubrickin älyllisen science fictionin jatkaja. Interstellarissa (2014) maapallo tuhoutuu, ja ihmiskunnan on löydettävä kodikseen uusi galaksi. Nolan tarjoaa uraauurtavia visioita kvanttifysiikasta, aikadilataatiosta, tapahtumahorisontista, mustasta aukosta ja madonrei’istä. Unohtumattomiin näkyihin kuuluvat jäätyneet pilvet, matalan veden peittämät planeetat ja Kubrickin Tähtiportin innoittamat kosmiset tripit. Nolan tuo valkokankaalle myös viidennen ulottuvuuden – aikadimensioiden visualisoinnin unohtumattomassa tesseraktijaksossa. Kaikki tämä toteutettiin 70 mm:n filmille, ja digitaalisuutta käytettiin vain viimeistelyyn.

 

Huom! Näytökset Bio Rexissä. Yhteistyössä Korjaamo Kino.