Andrei Zvjagintsev

04.09.2018 - 21.10.2018
Andrei Zvjagintsev nivoutuu Aleksandr Sokurovin ja Andrei Tarkovskin tasoisten venäläisten elokuvantekijöiden jatkumoon. Ohjaaja saapuu Suomeen ja vieraaksi Orioniin Jelena-elokuvan näytökseen 2.10. Hän esittelee elokuvan ja vastaa yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen. Ohjaaja on tavattavissa myös Helsingin yliopistossa ke 3.10. järjestettävässä tilaisuudessa, jossa ohjaaja kertoo työstään. Tilaisuus on avoin kaikille. Paikka: Helsingin yliopiston Päärakennus (Fabianinkatu 33), Sali 1 (uusi puoli), klo. 18–20. Yliopiston tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Zvjagintsevin elokuvien päähenkilöt ovat taitekohdassa, jossa he joutuvat arvioimaan elämäänsä uudelleen. Moraalin, uskon ja elämän puntarointi on ankaraa, eikä valmiita vastauksia ole.

Huikeassa esikoiselokuvassa Isän paluu (2003) 13-vuotias Ivan asuu rujossa pikkukaupungissa äitinsä ja isoveljensä Andrein kanssa. Poissa ollut isä palaa yllättäen perheensä luokse – 12 vuoden jälkeen. Andrei ilahtuu, mutta nuorempi veli on varautuneempi, varsinkin kun isän taipumukset ankaraan kuriin alkavat nousta pintaan.

Karkotuksessa (2007) Alex ja Vera ovat lastensa kanssa vierailulla miehen lapsuudenkodissa. Maalaisidylli pirstoutuu Veran ilmoittaessa olevansa raskaana, eikä Alex ole lapsen isä. Veraa näyttelee norjalaistähti Marie Bonnevie.

Jelenassa (2011) elegantisti ikääntynyt päähenkilö on mennyt uudelleen naimisiin samanikäisen, varakkaan, niin ikään eronneen Vladimirin kanssa. Molemmilla on kahnauksia aikuisiksi kasvaneiden lastensa kanssa. Elena palkittiin Cannesissa juryn erikoispalkinnolla.

Thomas Hobbesin teos on läsnä etäisenä kaikuna Zvjagintsevin viidennessä elokuvassa. Leviathan (2014) sijoittuu sivistyksen reunamille Pohjois-Venäjällä. Paikkakunnan korruptoitunut kiho on iskenyt silmänsä Koljan maaplänttiin, joka on onnen omiaan luksusdatshan rakentamiseen.

Rakkautta vailla -elokuvassa (2017) avioliitto on tullut tiensä päähän, ja seuraamme liiton viimeisiä, riitaisia hetkiä. Molemmat osapuolet ovat jo löytäneet uudet partnerit. Perheen ujo 12-vuotias Aljosha-poika ei kuitenkaan ole sopeutunut tilanteeseen. Hän kuulee vanhempiensa katkeran riidan, ja oivaltaa olevansa ei-toivottu lapsi.

Pasi Nyyssönen