AVEK 30 vuotta: Tuulensieppaajat & Hyppääjä

Ohjaaja: 
Amir Escandari + PV Lehtinen
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
93 min + 21 min
Teemat: 
AVEK 30 VUOTTA
Lisätieto: 
Tuulensieppaajat (ohj. Amir Escandari, Pixadores, Suomi/Tanska/Ruotsi 2014), 2K DCP, portugalinkielinen/English subtitles, 93 min • Hyppääjä (ohj. PV Lehtinen, Suomi 2000), suom. tekstit/svensk text, 4K DCP, 21 min • vieraana Amir Escandari, moderaattori Mete Sasioglu
Amir Escandarin Tuulensieppaajat on dokumenttielokuva São Paulon favelan nuorista, jotka uhmaavat maailmaa maalaamalla viestejä mahdottomiin paikkoihin. Kun miehet pääsevät Berliinin taidebiennaaliin, heidän ystävyytensä ja tapansa tehdä taidetta joutuvat koetukselle. PV Lehtisen lyhytelokuvassa Hyppääjä keskipisteenä on Helge Wasenius, uimahyppyjen grand old man, kaksinkertainen olympiakävijä ja pellehyppääjä. Elokuva on on hymni uimahyppäämiselle ja liikkeen estetiikalle.

Suomalaisen dokumenttielokuvan monimuotoisuus ja kansainvälisyys näykyy hyvin uuden tekijän, Amir Escandarin elokuvissa. Nykyhelsinkiläinen Escandar on syntynyt Iranin pääkaupungissa Teheranissa, opiskellut elokuvaa Walesin yliopistossa Newportissa.

Pixadores eli Tuulensieppaajat ovat ryhmä nuorukaisia São Paulon faveloista. He vastustavat yhteiskunnan epäkohtia ja ilmaisevat vapauden tunnettaan maalaamalla lähinnä kryptisiä viestejä huomiota herättäviin, usein vaikeapääsyisiin paikkoihin. Virkavalta on jatkuvasti näiden uhkarohkeiden toimijoiden perässä. Joskus vaarallisissakin toimissa yhteen hitsautuneet nuoret ovat vahvasti yhteisöllisiä ja keskenään syviä ystäviä. Mutta kun joukko nuoria miehiä pääsee Eurooppaan, Berliinin taidebiennaaliin, heidän ystävyytensä ja anarkistinen tapansa tehdä taidetta joutuvat koetukselle.

Pääsy kuvaamaan Brasilian slummeihin ei ollut helppoa. Basso-radion haastattelussa ohjaaja kertoi: ”Ekaksi mä loin suhteet niihin jengiläisiin eli maalareihin. Mä liikuin heidän kanssaan aika kauan. Ja mä tein kaiken, mitä he tekivät, mä elin niin kuin he. Ja sitten pikkuhiljaa oli tällein, että ’hei favelassa on juhlat, mennään favelaan’. Ja favelassa on ihan omat säännöt, joku hallitsee sitä paikkaa. Siellä pitää nähdä favelan pomo, tutustua pikkusotilaisiin, juoda heidän kanssaan bisseä ja pelata fudista. Sitten kun vietät aikaa, niin sun naama alkaa olla tuttu. [– –] Siinä joutui aidosti todistamaan, että mulla on hyviä aikomuksia, että en ole kuvaamassa eläintarhaa, tai en ole kuvaamassa mitään sellasta materiaalia, että pojat kuolee, että haluan vaan jotain extreme-kamaa.”

– Jari Sedergren 30.9.2017