Pölynimurikauppiaat + Paluu taigalle

Dammsugarförsäljarna/Vacuum-Cleaner Salesmen
Ohjaaja: 
John Webster + Jouko Aaltonen, Heimo Lappalainen
Lisähenkilöt: 
+ kuvaus Pertti Veijalainen
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä + English subtitles
Ikäraja: 
S
Kesto: 
57 min + 32 min
Teemat: 
DOKUMENTTIELOKUVASARJA: SANOKAA MITÄ NÄITTE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm + Betacam SP
Lisätieto: 
dokumenttielokuva kolmesta suoramyyjästä lama-Suomen arjessa + dokumenttielokuva matkasta Siperian taigalle tapaamaan vanhaa Nikolai Artshemkua
John Websterin Pölynimurikauppiaat (1993) on noussut kulttielokuvaksi vähän samaan tapaan kuin Matti Ijäksen Katsastus fiktion puolella. Jouko Aaltonen tunnetaan musiikkidokumenteistaan, mutta hän aloitti kuvaamalla itäisiä sukulaiskansoja muun muassa Paluu taigalle -elokuvassa (1994).

John Websterin Pölynimurikauppiaat vuodelta 1993 on muodostunut suomalaiseksi dokumenttielokuvan klassikoksi. Suomessa eletään lama-aikaa ja kuvausryhmä kiertää ovelta ovelle kolmen suoramyyjän seurassa.

Kimmo on työtön autonasentaja, joka hakeutuu myyntityöhön ”paremman työn puutteessa”. Heimo on puhekone, joka ei jää sanattomaksi missään tilanteessa, kun hän kiertää pohjoiskarjalaisia pikkukylien asukkaiden mökeissä esittelemässä koneitaan. Kristiina on moderni huippumyyjä, joka ymmärtää uuden maailman myyntitekniikat ja ansaitsee tavoitellun myyjäpalkinnon, Kultamerkin.

Myyjät ovat keskenään erilaisia, mutta kaikilla heillä on mielessään kolme perusasiaa: raha, kunnianhimo ja epäonnistumisen pelko. Elokuva on tragikoominen kuvaus menestymisen unelmasta suomalaisen pölynimurikauppiaan maailmassa.

– Jari Sedergren 2018