Joutilaat & Jätkät -yhteisnäytös

Ohjaaja: 
Susanna Helke, Virpi Suutari (Joutilaat, 2001), Selma Vilhunen (Jätkät, 2006)
Maa: 
Suomi + Suomi
Tekstitykset: 
svensk text + ei tekstitystä
Ikäraja: 
S + S
Kesto: 
82 min + 18 min
Teemat: 
DOKUMENTTELOKUVASARJA: SANOKAA MITÄ NÄITTE
SUOMEN NUORET KANKAALLA
Kopiotieto: 
DCP + digibeta
Lisätieto: 
Jätkät: dokumenttielokuva ihmisen ja eläimen yhteistyöstä metsätöissä, Joutilaat: dokumenttielokuva työttömistä nuorista miehistä * keskustelemassa tutkimusprofessori Tommi Hoikkala (Nuorisotutkimusverkosto), Joutilaiden toinen ohjaaja Susanna Helke sekä Jätkät-lyhytelokuvan ohjaaja Selma Vilhunen * yhteistyössä Nuorisotutkimusseura
Susanna Helken ja Virpi Suutarin dokumenttielokuva Joutilaat (2001) kertoo työttömistä nuorista miehistä, jotka ajelevat autonrämillään ympäri autioituvaa Ämmänsaarta. ”Jos elokuvamme kykenee välittämään näiden karismaattisten ja elämässään rimpuilevien joutilaiden kautta jotakin yleispätevämpää ihmisestä ja omasta ajastamme, olemme siitä onnellisia", ohjaajat ovat todenneet. Elokuvan jälkeen on puolen tunnin keskustelutilaisuus, keskustelemassa tutkimusprofessori Tommi Hoikkala (Nuorisotutkimusverkosto), Joutilaiden toinen ohjaaja Susanna Helke sekä Jätkät-lyhytelokuvan ohjaaja Selma Vilhunen.

JOUTILAAT

Motto: "Alkoholinkäyttö, ikäryhmät: nuoret, joutilaisuus, maaltamuutto, Suomussalmi, työttömyys: nuorisotyöttömyys, vanhemmuus, vanhempi-lapsi –suhde, ystävät" (Kansallisfilmografian asiasanat elokuvasta Joutilas)

Suomalaisen dokumenttielokuvan nousua symboloinut seurantadokumentti Joutilaat kertoo kolmen kainuulaisen nuoren miehen, Lötkön, Hapan ja Bodin, pitkäaikaistyöttömyyteen ja joutilaisuuteen jämähtäneestä arjesta vuosituhannen vaihteessa. Nuorten puhe kyllä sujuu eli läppä lentää, mutta taustalla on tuntu ahdistavasta näköalattomuudesta ja turhautumisesta muuttuneessa maailmassa, jossa lähes joka toinen nuori on työtön.

"Yhtä tarkkanäköistä ihmis- ja ajankuvaa ei hiljan muista nähneensä sen paremmin fiktio- kuin dokumenttielokuvassakaan", Päivi Valotie totesi Turun Sanomissa (3.11.01), sillä "elokuva on yhtäältä traaginen ja karmiva muistutus teknologia-Suomen nurjasta puolesta sekä siitä, että kasvukeskusten elintasorajan tuolla puolen on myös elämää ja ihmisiä, jotka media on ikään kuin vaiennut kuoliaiksi Nokia-huuman menestyjiä raportoidessaan. Toisaalta elokuva toimii hyväntahoisena ja tosielämästä komiikkansa ammentavana kertomuksena väliinputoajiksi tahtomattaan juuttuneista kainuulaispojista, joiden elinvoima kantaa vielä yli arjen ankeuden ja apaattisuuden."

Elokuva nostatti keskustelun dokumenttielokuvaan liittyvästä ohjailusta ja manipuloinnista, mutta samalla se herätti innostunutta pohdiskelua dokumenttielokuvaan liittyvistä menestystekijöistä. "Kuvattaviaan kunnioittava ja pitkälti heidän ehdoillaan toimiva elokuva sekoittaa ovelasti fiktiota ja faktaa", Valotie tiivisti keskustelun ja jatkoi: "Joutilaat on rakennettu draamallisesti kantavaksi ja mukaansatempaavaksi tarinaksi, joka muistuttaa muodoltaan dogma-elokuvan hengessä koostettua nuorisokuvausta ja absurdia junttiuden ylistystä. Dokumenttina elokuvan kannanotto työttömyyteen ja sen vaikutuksiin nuorten elämässä on koskettava ja yleispäteviin ulottuvuuksiin nouseva."

- Jari Sedergren 4.2.2011