Lumiukko & Father Christmas

The Snowman, Father Christmas
Ohjaaja: 
Dianne Jackson + Dave Unwin
Lisähenkilöt: 
musiikki Howard Blake
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
Lumiukko: ei dialogia, Father Christmas: puhuttu englanniksi, suomenkieliset tekstit
Ikäraja: 
S
Kesto: 
27 min + 25 min, yhteiskesto 47 min
Teemat: 
KOKO PERHEEN ELOKUVAT
RAYMOND BRIGGSIN ANIMAATIOT
Kopiotieto: 
Lumiukko 16 mm, Father Christmas DCP
Lisätieto: 
Kaksi jouluista animaatiota Raymond Briggsin kertomusten ja piirrosten pohjalta
James-nimisestä englantilaispojasta ja hänen lumisesta ystävästään kertova Lumiukko (1982) on tunnetuin elokuvasovitus kirjailija/kuvittaja Raymond Briggsin piirrostarinoista. Samassa näytöksessä esitettävä Father Christmas (1991) kertoo, mitä Joulupukki puuhailee silloin, kun ei jaa lapsille lahjoja.

Lumiukko

Dianne Jacksonin ohjaama koskettava seikkailutarina pikkupojan ja eloon heräävän lumiukon lämpimästä ystävyydestä ja yhteisistä leikeistä Pohjoisnavalla. Suomessa valmistumisestaan lähtien äärimmäisen suosittu animaatioelokuva perustuu Raymond Briggsin kertomukseen ja piirroksiin.

Erityisen suosittu Lumiukko-animaatiossa on Howard Blaken säveltämä Walking in the Air. Sen esitti tuolloin – 55 punnan kertapalkkiolla, joka sekin lahjoitettiin St. Paulin katedraalille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelu – 13-vuotias poikasopraano Peter Auty, josta tuli Suomessakin vieraillut oopperatenori.

Lumiukko sai myöhemmin myös jatko-osan, nimeltään The Snowman and the Snowdog.

Father Christmas

Dave Unwinin ohjaus Raymond Briggsin jouluisan kertomuksen ja piirroksen pohjalta. Raskaan työpäivän jälkeen Joulupukki päättää lähteä kunnon lomalle, rakentaa kelkoistaan karavaanin ja viettää lomaa Ranskassa, Skotlannissa ja Las Vegasissa. Sen jälkeen odottavat kodin arjen työt postiasioineen, lahjojen valmiiksi saattamisineen ja niiden jakamisineen. Mutta Joulupukki on tällä kertaa unohtanut jotakin...

– Jari Sedergren 2018