Leena + Tähtisilmä

+ Stjärnöga
Ohjaaja: 
Sakari Jurkka + Matti Oravisto
Henkilöt: 
Heidi Krohn, Matti Oravisto, Eija Karipää + Heidi Krohn, Jussi Jurkka, Hillevi Lagerstam
Lisähenkilöt: 
tuottaja Veikko Itkonen • musiikki George de Godzinsky + tuottaja Veikko Itkonen • musiikki George de Godzinsky
Maa: 
Suomi + Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä + ei tekstitystä
Ikäraja: 
K7 + S
Teemat: 
VEIKKO ITKONEN
Lisätieto: 
vieraana Heidi Krohn
Tuottajana Itkosella oli kaksi projektia ylitse muiden: Heidi Krohn ja Jack Witikka. Krohn napattiin Sakari Jurkan ohjaaman Leenan (1954) pääosaan suoraan teatterikoulun penkiltä. Uudenlaista raikkautta henkivä kaupunkilainen tuhkimotarina on yhä vuosikymmenensä valloittavimpia – joskin aliarvioiduimpia – kotimaisia komedioita. Ohjaajansiipiä kokeillut Matti Oravisto yritti toistaa Leenan ilmavan hengen kahvilähetti-ilottelussa Tähtisilmä (1955), mutta jäi jälkeen kaikessa muussa paitsi päätähden lumovoiman taltioimisessa. Tuliolta ostetun, Regina Linnanheimon laatimaksi väitetyn käsikirjoituksen jälkipuinti eri oikeusasteissa venyi puolen vuosikymmenen mittaiseksi.

Leenan tuotanto käynnistyi, kun Veikko Itkonen oli kiinnittänyt huomionsa Heidi Krohniin, toisen vuosikurssin teatterikoululaiseen, professori Eino ja näyttelijä Kerttu Krohnin tyttäreen. Lavastajana ja Suomi-Filmin Uutisaitan päätoimittajana tunnettu nimimerkki Roy alias Tapio Vilpponen laati nopeasti komedia- ja veijariviritteisen käsikirjoituksen. Elokuvan ohjaajaksi Itkonen kiinnitti ensikertalaisen, Sakari Jurkan. Elokuvanteon piti alkaa kesällä 1954, mutta hanke siirtyi syksyyn näyttelijälakon vuoksi.

Viivästys johti siihen, että Heidi Krohnin piti valita joko Leena tai Teatterikoulu. "Menin kotiin ja mietin ankarasti, mitä tekisin. Olin siihen asti lähinnä itkenyt koulun vessassa, sillä mikään ei tuntunut sujuvan Teatterikoulussa. Eihän minulla ollut silloin vielä minkäänlaista elämänkokemusta, teatterissa työskentelemisestä puhumattakaan. Koin siirtymisen elokuvanteon pariin hyvin vapauttavana: ihanaa, nyt minä lähden!" Krohn kertoo elämäkerrassaan Heidi Krohn - Elämäni kivet.

Leenan hyvä yleisömenestys sai tuottajan jatkamaan yhteistyötä näyttelijättären kanssa — seurasi Tähtisilmä ja vielä kaksi muutakin elokuvaa, joissa Heidi Krohnilla oli keskeinen naisrooli. Krohn ei palannut Teatterikouluun, mutta on kertonut elokuvissa saadun menestyksen edesauttaneen häntä myöhemmin teatteriuralla.

Tuottaja Veikko Itkonen nähdään kameran edessä kahdessa pikkuroolissa, miehenä tavaratalossa ja lentokoneen kapteenina. Tuotantoyhtiön studiopäällikkö ja järjestäjä esittävät tavaratalon etsiviä, Suomi-Filmin studiopäällikkö Eino Räisänen konstaapelia. Suomi-Filmistä on elokuvaan lainattu myös uutiselokuvaaja Väinö Kolhonen, "Tommo", kameroineen.

Leena myytiin Neuvostoliittoon, jossa sitä esitettiin Röyhkeä tyttö -nimisenä. Se osallistui myös ensimmäiselle ulkomailla pidetylle suomalaisen elokuvan viikolle Moskovassa marraskuussa 1956.

- Toim. Riikka Pennanen Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) pohjalta.