250 grammaa + Ikäluokka

250 gram + Åldersklassen
Ohjaaja: 
Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto
Henkilöt: 
Nikita Mihalkov, Vilma Melasniemi, Heikki Määttänen +
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä + ei tekstitystä
Ikäraja: 
K7 + K7
Kesto: 
56 min + 45 min
Teemat: 
PIRJO HONKASALO MASTERCLASS
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm + KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Vapaa pääsy. Huom! Vapaaliput noudettava ennen näytöstä Orionin kassalta.
Ensimmäiset elokuvansa Honkasalo ohjasi yhdessä Pekka Lehdon kanssa. Dokumenttielokuva Ikäluokka (1976) kertoo suutari Onnista ja seppä Toivosta, joissa tiivistyy suomalaisen miehen vuosisata.

Fiktiivinen 250 grammaa (1983) on Reidar Eknerin runokokoelmaan perustuva ”radioaktiivinen testamentti”. Kun arkkitehdin (Nikita Mihalkov) tytär kuolee syöpään, hän kirjoittaa tuleville sukupolville viestin, joka muurataan kuparilieriössä ydinvoimalan kivijalkaan. Elokuva valmistui kolme vuotta ennen Tshernobyliä.

***

Ikäluokka – kaksi värssyä käsien töistä, kaksi sivua rivimiehen Suomen historiaa”. Näin alkaa Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon elokuvan esittelyjulisteen teksti. Väistyvää ikäpolvea edustavat 70-vuotias kyläsuutari Onni ja 75-vuotias seppä Toivo, katoavien käsityöläisammattien vaalijat. Elokuvan aihe kehkeytyi Pirjo Honkasalon toimiessa Keski-Suomen läänintaiteilijana. Hän kiersi kaikki seudun kunnat tutustuen paikalliseen käsityöläisperinteeseen ja löysi Muuralan pienestä kylästä Keski-Suomen sydämestä elokuvanovelliin sopivat henkilöt ja ympäristön.

Iloineen ja murheineen elävällä, aidosti lämpimällä ja muodoltaan erikoisella taalla tekijät ovat onnistuneet tuomaan esiin koko vuosisatamme kokeneen vanhan polven vaiheet kansamme murrosaikoina - erityisesti tänään, maalaiskylien autioituessa ja käsityöläisammattien väistyessä.