Cyclomania (2001)

Ohjaaja: 
Simo Halinen
Henkilöt: 
Lauri Nurkse, Tommi Mujunen, Elena Leeve
Lisähenkilöt: 
kuvaus Kari Sohlberg
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
S
Kesto: 
93 min
Teemat: 
POLKIEN PÄÄSEE - PYÖRÄILYELOKUVIA
Simo Halisen energisessä Cyclomaniassa (2001) kaverukset, fillarilähetit ja kilpa-ajajat K ja Eetu kisaavat nopeudesta ja tytöstä. Kesäiseen Helsinkiin ja sen ympäristöön sijoittuva nuorten ihmissuhdedraama on rakennettu pitkälti pyöräilyn ympärille, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen kotimaisista urheiluelokuvista.

Vaikka Suomi on tunnettu urheilumaa, urheiluun liittyviä näytelmäelokuvia on ollut tarjolla harvakseltaan. Useimmin kuvattujen olympialaisaiheiden ja yleisurheilun (Avoveteen, Sisulla ja sydämellä, Kultamitalivaimo, Hän tuli ikkunasta, Veteraanin voitto) lisäksi mieleen tulee helposti elokuvia nyrkkeilystä (Haaveiden kehä, Who is Joe Louis?), ralliautoilusta (Bensaa suonissa), mäkihypystä (Mestari, Matti), jääkiekosta (Hän tuli ikkunasta, Sixty-Nine, Iso vaalee), hiihdosta (Lumisten metsien mies, 1928!), golfista ja riippuliidosta (Turhapuroissa) sekä painista (Painija) ja jalkapallosta (FC Venus). Muitakin toki on. Polkupyöräilijöitä eri elokuvissa riittää, mutta kilpapyöräily on ohitettu suomalaisessa elokuvassa täysin 2000-luvun alkuun asti. Kaikkiaan urheiluun liittyviä pitkiä näytelmäelokuvia lienee nelisenkymmentä.

Minervan (1997) kaltaisista onnistumisista huolimatta vain harvakseltaan ohjauspuikkoihin päässeen Simo Halisen polkupyöräilyn maailmaan sijoittuva Cyclomania ei tavoittele taivaita siinä mielessä, että päähenkilöiden tavoitteena olisi olympiavoitto tai maailmanmestaruus. Mutta työtä kansallinen menestyminenkin vaatii. Liekö elokuvan kaupalliseen menekkiin vaikuttanut se, että sen ilmestymisajankohtana vuonna 2001 suomalaiset olivat puulla päähän lyötyjä penkkiurheilijoita. Hiihtäjien dopingskandaali oli painanut penkkikarpaasien pään jalkojen väliin. Urheilu ei juuri silloin tuntunut hyvältä.

Cyclomania ei pyri urheilukuvallaan dokumentaarisuuteen. Pyöräilyyn oleellisesti liittyvät hengästyttävän rankat vastamäet ja vaarallisen nopeat alamäet ovat symboleita kehityskertomuksessa, joka kuvaa nuorten aikuistumista. Urheilu muodostaa elokuvassa enemmänkin kehyksen, jonka puitteissa nuoret päähenkilöt joutuvat tekemään melkeinpä kaikki kohtalokkaat ratkaisut ja tulevaisuutensa valinnat, muutkin kuin urheiluun liittyvät.

Cyclomanian päähenkilöinä ovat kolme lahjakasta nuorta, joiden tavoitteena on menestyä kilpapyöräilijänä. K (Lauri Nurkse) ja Eetu (Tommi Mujunen) työskentelevät polkupyörälähettifirmassa ja uskovat tulevaisuuteen maajoukkueurheilijana. Kaveruus ja keskinäinen kisa saavat kuitenkin uusia tilannetta kiristäviä muotoja, kun kaksikon elämään ilmestyy viehättävä Oona (Elena Leeve).

Cyclomania on kesäinen elokuva. Nuoret näyttelijöiden ilmeikkyys tukee draamallista otetta, joka on tunnusmerkillistä taitavana käsikirjoittajana tunnetulle Haliselle. Hän kuuluu siihen elokuvakoulutettujen sukupolveen, jolle käsikirjoituksen roolia elokuvassa oli korostettu. Opit ovat menneet hyvin perille. Huomionarvoinen on myös Timo Hietalan musiikki, joka sai tunnustusta Jussi-palkinnon muodossa.

– Jari Sedergren 3.4.2008