Kasvattitytön tarina (1999)

Mansfield Park
Ohjaaja: 
Patricia Rozema
Henkilöt: 
Frances O'Connor, Embeth Davidtz, Jonny Lee Miller, Alessandro Nivola, Harold Pinter, Lindsay Duncan
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
norsk tekst
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
112 min
Teemat: 
JANE AUSTEN
Lisätieto: 
Jane Austenin romaanista
Ohjaaja-käsikirjoittaja Patricia Rozema sovitti Kasvattitytön tarinan (Mansfield Park) elokuvaksi rohkean feministisellä otteella vuonna 1999. Rikkaaseen sukulaisperheeseen holhokiksi joutuva Fanny Price (Frances O’Connor) kasvaa laiminlyödystä tytöstä oman tarinansa kertojaksi. Sivurooleissa nähdään mm. Harold Pinter.

Toiset Jane Austen -filmatisoinnit ovat varsin uskollisia alkuteksteille. Kasvattitytön tarinassa käsikirjoittaja ja elokuvan ohjaaja Patricia Rozama valitsi toisen tien, sillä hän paitsi muuntelee tarinan kulkua, myös lisää aineksia Jane Austenin kirjeenvaihdosta ja päiväkirjoista osaksi käsikirjoitusta. Romantiikka ja melodraama jäävät tässä käsittelyssä hieman vähemmälle kuin Austenin tai hänen päähenkilönsä Fannyn arvot ja niihin sitoutunut aatemaailma.

Fanny on syntynyt rakkausavioliiton myötä perheeseen, jolla ei ole varaa antaa lapselle säädynmukaista kasvatusta. Siksi Fanny toimitetaan 10-vuotiaana järkiavioliiton solmineen tätinsä kartanoon Mansfield Parkiin. Tunteiden vyöry ja suoranaiset ristiriidat vellovat pitkään nuoren naisen päässä: hän tuntee olevansa hylätty.

Virikkeitä kartanossa kyllä riittää. Mansfield Parkin monimutkainen yhteisö koostuu omistajista ja heidän perheestään, köyhtyneistä tai muuten vaikeuksiin joutuneista sukulaisista, heidän kosijoistaan ja vähän onnenonkijoistakin – unohtamatta tietenkään verta uudistavaa palveluskuntaa ja heidän verkostojaan ja keskinäisiä suhteitaan.

Kuten asiaan kuuluu, Fannyllä on säädynmukaiset mahdollisuudet avioliittoon, mutta hänessä on myös erikoinen piirre, joka vie kokonaisuutta toiseen suuntaan: hän on aktiivinen kirjoittaja. On hänellä tosin vielä toinenkin ajalle vähemmän ominainen luonteenpiirre: hän yrittää jatkuvasti sanoa ei, vaihtelevalla onnella. Erityisesti avioliittoasiat ovat sellaisia, joissa nuoren naisen oma ääni ei oikein tahdo päästä kuuluville.

Kuten Jane Austen -filmatisoinnit yleensäkin, on myös Kasvattitytön tarina suorastaan esimerkillisen loistavan näyttelijäensamblen sujuvaa ja herkullista yhteistyötä. Sitä paitsi sen komedialliset arvot ovat suuret kaiken älykkäästi pisteliään kommentoinnin keskellä. Nautittava ja viihdyttävä elokuva kartanomaailman keskeltä.

– Jari Sedergren 10.8. 2017